Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Rozširovanie služieb pre prešovských seniorov

V Prešove pribudli dva nové denné stacionáre. Kapacita tejto služby sa tak zvýši o ďalších 45 miest. Slávnostným prestrihnutím pásky sa včera otvorili priestory v Nákupnom stredisku Opál a v Dennom centre Sabinovská.

Primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová dnes spolu s poslancami MsZ a pracovníčkami sociálneho odboru MsÚ oficiálne otvorili priestory dvoch denných stacionárov. Prvý, s kapacitou 15 miest mesto zriadilo v existujúcom Dennom centre na Sabinovskej ulici, služby pre 30 seniorov budú poskytované v priestoroch NS Opál na Sekčove.

„Ide o službu, pomocou ktorej mesto pomáha udržať ľudí čiastočne odkázaných na pomoc inej osoby v domácom prostredí, “ povedala primátorka a dodala, že mesto chce s týmto službami pokračovať aj v iných mestských častiach. Zároveň poďakovala aj zastupiteľstvu pri schvaľovacích procesoch a ocenila prácu odborných zamestnancov, vďaka ktorým sa tento priestor podarilo pretvoriť do súčasnej podoby.

Stacionáre v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta budú slúžiť odkázaným občanom, klientom bude zabezpečená strava a pitný režim, špecializované poradenstvo napr. z oblasti právnej či medicínskej, terapeutické i fyzioterapeutické služby, zabezpečený bude celodenný program. Stacionáre budú otvorené denne v čase od 8.00 h do 16.30 h.

Náklady predstavovali sumu cca 10.000 eur, veľa prác sa realizovalo vo vlastnej réžii. Súčasťou stacionárov je spoločenská a rehabilitačná miestnosť, kuchyňa, šatňa, zázemie pre personál. Práce zahŕňali aj rekonštrukciu toaliet a spŕch, priestory sú vybavené aj polohovacími kreslami, športovým náčiním či spoločenskými hrami. Klientom na Sabinovskej ulici je navyše k dispozícii aj záhrada i detský kútik, kde môžu tráviť čas so svojimi vnúčatami a rodinným príslušníkmi.

Denný stacionár v NS Opál dnes posvätil gréckokatolícky farár zo Sekčova Rastislav Baka. Prvý denný stacionár s kapacitou 15 miest mesto otvorilo vlani v priestoroch ZpS Náruč.

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK