PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/16247/bezplatna_mediacia_aj_v_roku_2017.html

Bezplatná mediácia aj v roku 2017

Bezplatné konzultácie poskytované Prešovčanom v rámci probačnej a mediačnej služby sa osvedčili. Mediátori v nich budú pokračovať aj v roku 2017.

„Spolupráca s mestom Prešov sa osvedčila. Tým, ktorí potrebujú mediačnú pomoc pri riešení konfliktov a právnych sporov preto budeme dispozícii každú stredu medzi pätnástou a sedemnástou hodinou aj v roku 2017, “ konštatuje mediátor Mgr. Jozef Bialončík v súvislosti s pokračovaním neformálneho projektu Mediačná a probačná klinika, ktorý sa na pôde MsÚ Prešov realizuje už tretí rok. Projekt je zameraný na osvetu a podpora širokého využívania a rozširovania mediácie, pričom služba je občanom poskytovaná bezplatne.

„Službu mesačne využíva v priemere šesť občanov, “ dopĺňa Jozef Bialončík, a dodáva, že najviac ľudí sa na nich obracia v súvislosti s občianskoprávnymi spormi, za ktorými nasledujú spory rodinnoprávne. „Vo vekovej štruktúre dominujú ľudia vo veku nad 66 rokov, pre ktorých je iná pomoc ťažko dostupná. Aj to dokazuje dôležitosť mediačnej služby, “ pripomína tento mediátor.

Mediácia je dobrovoľný, neformálny a dôverný spôsob riešenia sporov. Od súdneho konania ho odlišuje hlavne možnosť sporiacich sa strán aktívne sa podieľať na hľadaní riešenia sporu, za pomoci nestrannej kvalifikovanej osoby profesionálneho mediátora.

 
13.1.2017 | Pridal: Redakcia PIS | Spoločnosť | čítané: 2190 krát