Utorok, 19. marec 2024
Meniny má Jozef | zajtra Víťazoslav, Klaudius

Prešovské dni klasickej gitary 2017

Metropola východného Slovenska už po siedmy krát privíta domácich i svetových elitných umelcov klasickej gitary.

Prešovské združenie klasickej gitary v spolupráci s DJZ Prešov a PKO Prešov Vás všetkých pozýva na siedmy ročník medzinárodného gitarového festivalu Prešovské dni klasickej gitary, ktorý sa uskutoční v dňoch 1. a 2. februára 2017 v Prešove.

Súčasťou festivalu sú už tradične majstrovské interpretačné kurzy, pod vedením odborných lektorov a koncertných umelcov zo Slovenska i zahraničia: Susana Prieto (es), Alexis Muzurakis (gr), prof. Jozef Zsapka (sk), prof. Štepán Rak (cz), doc. Mgr.art. Ján Labant, ArtD. (sk), Mgr.art. Martin Krajčo, ArtD. (sk), Mgr.art. Adam Marec, ArtD. (sk), Mgr.art. Michal Červienka, ArtD. (sk). Tieto kurzy sú určené žiakom základných umeleckých škôl, študentom konzervatórií a vysokých hudobných škôl.

Program prvého dňa festivalu zavŕši večerný koncert v Divadle Jonáša Záborského. Na doskách veľkej scény vystúpia umelci Štátnej filharmónie Košice, ktorá bola založená v roku 1968 ako druhý profesionálny symfonický orchester koncertného typu na Slovensku. Prvý koncert novovzniknutého telesa sa uskutočnil v apríli 1969 pod vedením vtedajšieho šéfdirigenta Bystríka Režuchu. Štátna filharmónia Košice v krátkom čase dosiahla uznanie odborníkov i verejnosti a stala sa jedným z popredných reprezentantov slovenského interpretačného umenia doma i v zahraničí. Orchester Štátnej filharmónie Košice koncertoval na významných medzinárodných hudobných festivaloch a v dôležitých kultúrnych centrách (Viedeň, Salzburg, Berlín, Budapešť, Praha, Antverpy, Lisabon, Barcelona, Atény, Remeš, Hong-Kong, Luxemburg, New York…) V roku 1994 Štátna filharmónia Košice absolvovala mesačné turné po USA, kde sa predstavila ako prvý slovenský symfonický orchester na americkom kontinente. Filharmónia počas svojej histórie zaznamenala významné úspechy na koncertných pódiách nielen európskych krajín, ale aj v Severnej Amerike a Ázii.

Sólistkou prvého februárového večera bude všestranná gitaristka a pedagogička - Anna Pietrzak z Poľska. V roku 2004 absolvovala s vyznamenaním Academy of Music v meste Wroclaw, kde študovala v triede Marka Zielinskeho a Piotra Zaleskeho. Neskôr študovala na konzervatóriu v meste Pireus v Grécku v triede gitaristu Costasa Cotsiolisa. V roku 2012 získala titul PhD na Academy of Music vo Wroclawe. Anna Pietrzak dostala množstvo sólových ocenení a tiež ocenení na súťažiach komornej hudby v Rakúsku, Grécku, Rumunsku a Poľsku. Vydala 3 albumy, ktoré zožali úspech aj u hudobných kritikov. Britský magazín “Classical Guitar” napísal, že Anna Pietrzak je veľmi pôsobivou hudobníčkou, ktorá dokáže upútať publikum. Anna vystupovala s komorným orchestrom, ale taktiež aj ako sólistka s orchestrom v Poľsku, Švédsku, Grécku, Rakúsku, Česku, Estónsku, Francúzsku, Španielsku, Nemecku, Švajčiarsku, Maďarsku a Slovensku. Anna Pietrzak momentálne pôsobí a učí na Akadémii hudby vo Wroclawe a na základnej umeleckej škole v meste Olesnica v Poľsku.

Prvý večerný koncert v novej budove Divadle Jonáša Záborského ukončí Wroclawské gitarové kvarteto z Poľska, založené v roku 1999 Kamilom Bartnikom a Markom Dlugoszom. Do svojho súboru pozvali aj Łukasza Pietrzaka a Bartlomieja Helwinga. Kvarteto debutovalo v roku 2000 počas EURO ART MEETING festivalu vo Wroclawe, kde zahrali “Concierto Andaluz“ od Joaquina Rodriga, spolu s Wroclawským orchestrom, ktorý viedol Jan Stanienda. Vystúpenie malo veľký úspech a kvarteto bolo pozvané na spoluprácu s mnohými ďalšími orchestrami. V súčasnosti hrá kvarteto v zložení : Michal Bąk, Kamil Bartnik, Bartlomiej Helwing a Anna Pietrzak. Wroclawské gitarové kvarteto je uznávané pre ich rytmickú precíznosť, ohnivý temperament a ich schopnosť pre vyjadrenie aj tých najjemnejších nuans.

Druhý deň festivalu vyvrcholí slávnostným koncertom v historickej budove Divadla Jonáša Záborského vystúpením dvoch excelentných umelcov - Duo Melis. Susana Prieto sa narodila v španielskom meste Santander v roku 1975. Študovala pod vedením Josého Luísa Fernandéza a Margarity Escarpy na konzervatóriu v Gijóne (Asturias), kde ukončila štúdiá s vyznamenaním. V hudobnom vzdelaní pokračovala na Kráľovskom konzervatóriu v Madride u Manuela Estevéza. Neskôr absolvovala postgraduálne štúdium u Zorana Dukića na Kráľovskom konzervatóriu v Haagu (Holandsko) a magisterské štúdium na Vysokej hudobnej škole Felixa Mendelssohna Bartholdyho v Lipsku (Nemecko) u Carla Marchioneho. Taktiež študovala komornú hru na Vysokej hudobnej škole Hannsa Eislera v Berlíne (Nemecko) u Eugenie Kanthou.

Druhým členom Duo Melis je Alexis Muzurakis, ktorý sa narodil v Aténach (Grécko) v roku 1976. Hudobné štúdiá začal na konzervatóriu v Lamii v triede Dimitrisa Condoyiannisa, ktoré absolvoval s vyznamenaním. Pokračoval u Costasa Cotsiolisa na Konzervatóriu v Aténach. Potom študoval v postgraduálnom štúdiu na Kráľovskom konzervatóriu v Madride pod vedením Miguela Ángela Jiméneza a na Kráľovskom konzervatóriu v Haagu u Zorana Dukića. Magisterské štúdia absolvoval na Vysokej hudobnej škole Felixa Mendelssohna Bartholdyho v Lipsku u Carla Marchioneho, ktoré ukončil s najlepšími možnými hodnoteniami. Komornú hudbu študoval na Vysokej hudobnej škole Hannsa Eislera v Berlíne u Eugenie Kanthou.

Veríme, že bohatý program Prešovských dní klasickej gitary 2017, zanechá všetkým tým, ktorí si tento ročník nenechajú ujsť, nezabudnuteľné umelecké zážitky.

Mohlo by Vás zaujímať
Knižnica na (ne)roztrhanie: Audioknihy pre každého
PREŠOV – Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove naplánovala pre verejnosť v marci mimoriadne rozmanitý program. Čitatelia aj nečitatelia si budú môcť vybrať z kolekcie besied, workshopov, v ponuke bude i originálna výstava a vyhlásenie regionálnej súťaže. Do knižničných služieb pribudne aj plánovaná novinka – audioknihy.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK