Utorok, 19. marec 2024
Meniny má Jozef | zajtra Víťazoslav, Klaudius

Na elektronickú komunikáciu so štátom je pripravených len 44 percent štatutárov právnických osôb

Od júla tohto roka bude štát so zástupcami právnických osôb zapísaných v obchodnom registri komunikovať elektronickou formou – prostredníctvom úradných elektronických schránok. Do schránky sa zástupca právnickej osoby prihlási cez portál www.slovensko.sk.

Na tento úkon je potrebný aktivovaný elektronický doklad s čipom.

Ministerstvo vnútra vlani v novembri oslovilo štatutárov listom s upozorním, aby neodkladali vybavenie elektronického dokladu. Cielená kampaň bola účinná a najmä začiatkom decembra oddelenia dokladov, z ktorých mnohé mali mimoriadne úradné hodiny aj cez víkendy, zaznamenali citeľné zvýšenie žiadostí o vydanie či aktiváciu elektronického občianskeho preukazu zo strany zástupcov firiem.

Napriek tomu elektronický občiansky preukaz s aktivovaným bezpečnostným osobným kódom /BOK/ má iba 44 percent právnických osôb.

Ďalších 19 percent štatutárov elektronický občiansky preukaz má, potrebuje si ho však aktivovať zadaním bezpečnostného osobného kódu BOK, ktorý je potrebný pre prístup do elektronickej schránky. Asi 37 percent štatutárov, teda okolo 75-tisíc osôb, stále elektronický OP vybavený nemá.

Hoci do letného termínu povinnej aktivácie elektronickej schránky zostáva relatívne dosť času, ministerstvo vnútra opakovane upozorňuje, že na oddeleniach dokladov začne čoskoro tzv. sezóna cestovných dokladov, čo sa v praxi vždy premietne do dlhších čakacích dôb. Opätovne teda apelujeme na zástupcov firiem, aby vybavenie či aktiváciu občianskeho preukazu neodkladali. Môžu si ho vybaviť na hociktorom z 86 pracovísk v Slovenskej republike.
V pondelok, utorok a vo štvrtok sú oddelenia doklad otvorené od 8. do 15. hodiny, v stredu až do 17. hodiny, v piatok len do 14. hodiny.

Pri prevzatí dokladu si nechajte bezplatne vydať aj certifikáty potrebné k vytvoreniu zaručeného elektronického podpisu, ktorý využijete najmä pri množstve e-služieb poskytovaných štátom. Každý, kto požiada o elektronický podpis, dostane bezplatne čítačku.
Vyhotovený doklad vám doručíme na ktorékoľvek pracovisko v rámci SR. Existuje samozrejme aj možnosť nechať si ho doručiť kuriérom do vlastných rúk.
Včasným vybavením či aktiváciou dokladu získate výhodu vyskúšať si prácu so štátnou e-schránkou, nadobudnete zručnosť a prípadne rozhodnete, ktoré osoby vo vašej firme splnomocníte prístupom do štátnej e-schránky. Podrobnosti nájdete na stránke www.statutar.sk

Elektronické občianske preukazy vydáva Slovenská republika od decembra 2013. V súčasnosti ich má 1,9 milióna našich občanov.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK