PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/16261/ucta_obetiam_vojny.html

Úcta obetiam vojny

Pri Pamätníku Červenej armády sa včera uskutočnil pietny akt kladenia vencov pri príležitosti 72. výročia oslobodenia mesta Prešov.

„Stojíme pred pamätníkom, ktorý je poctou vojnovým hrdinom. Tým, ktorí sa nevrátili k svojim rodinám, lebo oslobodzovali naše rodiny. Vzdajme im hold bez ohľadu na to, akú armádu reprezentovali. V prvom rade to boli ľudia, ktorí nielenže plnili rozkazy, ale tiež mali túžby a ciele. Nenaplnené, prerušené...

Vďaka týmto hrdinom môžeme mať pokojné životy, vďaka ich odvahe si môžeme plniť naše bezstarostné želania. Buďme však odvážni aj my. Prestaňme ignorovať to, čo sa deje okolo nás, prestaňme byť apatickí k šíreným klamstvám, k rozosievaniu nenávisti, k úpadku mravov. Zastaňme sa tých, ktorým je ubližované tak, ako sa títo vojaci pred desaťročiami zastali nás, pre nich neznámych, Prešovčanov. Ľudská ľahostajnosť totiž spôsobuje bujnenie bezprávia, pribúdanie krívd či príkorí a dokáže vyústiť do najvyššej formy zla – do vojny, “ vyslovila primátorka Andrea Turčanová vo svojom príhovore k účastníkom pietneho aktu. Okrem organizátorov, ktorými boli mesto Prešov a Oblastný výbor Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov v Prešove, vence pri Pamätníku Červenej armády položili aj zástupcovia štátnej, verejnej správy a samosprávy, ozbrojených síl, záchranných zložiek, politických strán a ďalších organizácií.

Účastníci včerajšej spomienky si následne uctili aj pamiatku obetí bombardovania Prešova.

 
20.1.2017 | Pridal: Redakcia PIS | Spoločnosť | čítané: 1970 krát