Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Fakulta humanitných a prírodných vied Prešovskej univerzity v Prešove jubiluje v roku významných prešovských výročí

Rok 2017 sa nesie v znamení výročí, ktoré sa spájajú s dejinami mesta Prešov a jeho vzdelávacej funkcie.

Pripomíname si 770. výročie prvej písomnej zmienky o Prešove, 350. výročie otvorenia Prešovského evanjelického kolégia – prvej vysokoškolskej inštitúcie v meste a napokon 20. výročie založenia Prešovskej univerzity, s ktorou je spätý aj vznik viacerých fakúlt. Jednou z piatich zakladajúcich fakúlt je jubilujúca Fakulta humanitných a prírodných vied.

Prešovská univerzita (PU) počas svojej dvadsaťročnej existencie dokazuje, že je stabilnou súčasťou a pilierom vzdelávania nielen v meste Prešov, ale i v celom Prešovskom regióne. Silné postavenie má však aj v celoslovenskom meradle nakoľko sa v súčasnosti radí do prvej trojky najväčších slovenských univerzít podľa počtu študentov.
Jednou zo zakladajúcich fakúlt, ktorá pred dvomi dekádami stála pri zrode univerzity je i Fakulta humanitných prírodných vied (FHPV). Tá sa profiluje ako jedna z TOP fakúlt na Slovensku, čo potvrdzuje prvé miesto v hodnotení Akademickej rankingovej a ratingovej agentúry (ARRA).

Pri príležitosti 20. výročia založenia FHPV sa v historickej budove Divadla Jonáša Záborského uskutočnilo slávnostné podujatie, na ktorom súčasný dekan fakulty prof. René Matlovič udeľoval zlatú, striebornú a bronzovú medailu ako aj ďakovné listy všetkým tým, ktorí sa pričinili o rozvoj fakulty, prípadne sa zaslúžili o dlhoročný prínos pre rozvoj výskumu a vzdelávania v jej jednotlivých odboroch – biológii, ekológii, geografii, aplikovanej geoinformatike, fyzike, matematike, technike a pedagogike.

Medzi ocenenými zlatou medailou boli predseda Prešovského samosprávneho kraja a predseda Správnej rady PU MUDr. Peter Chudík a rektor PU prof. Peter Kónya. Dekan Matlovič ocenil zlatou medailou aj bývalých dekanov prof. Ivana Bernasovského a doc. Nadeždu Krajčovú ako aj riaditeľa Ústavu pedagogiky, andragogiky a psychológie prof. Igora Kominarca. Ďalší významní pracovníci dostali strieborné a bronzové medaily a ďakovné listy dekana. Dekan sa poďakoval za spoluprácu aj dekanom partnerských fakúlt. Súčasťou slávnostného večera bolo divadelné predstavenie v podobe satirickej komédie „Revízor“ od ruského dramatika Nikolaja Vasilieviča Gogoľa.

Na FHPV v rámci štyroch katedier a jedného ústavu v súčasnosti študuje súhrnne 1073 študentov. Počas uplynulých rokov svoje štúdium na fakulte úspešne ukončilo 10 619 absolventov. Tí najtalentovanejší a najpracovitejší sa dokážu uplatniť aj v tej najnáročnejšej konkurencii. Jednou z nich je i mladá vedkyňa z katedry biológie, ktorá ako jediná zo Slovenska získala výskumný projekt v rámci programu pre výskum a inovácie s názvom HORIZONT 2020 a dnes môže sa venovať výskumu v oblasti farmakológie na univerzite v Miláne.

Úspešní absolventi fakulty získavajú značný potenciál na trhu práce alebo vo vlastnom podnikaní. Fakulta sa popri tradičnej orientácii na prípravu budúcich učiteľov zameriava aj na rozvoj technických odborov a ako jediná z fakulta v rámci PU má už druhý rok akreditovaný inžiniersky študijný program. Úspešne sa jej darí podieľať i na presune poznatkov do praxe o čom svedčí aj podiel na získaní prvého patentu na univerzite, ktorý bol výskumníkom udelený za originálnu technológiu izolácie prírodných látok z plodov liečivých rastlín s uplatnením vo farmaceutickom priemysle.

Mohlo by Vás zaujímať
Máte doma budúceho škôlkara?
sto Prešov informuje rodičov o možnosti podávania žiadostí na prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie do materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov na školský rok 2024/2025.
PREŠOVSKÁ UNIVERZITA SA STALA ODBORNÝM GARANTOM PROJEKTU NA BILINGVÁLNE VZDELÁVANIE DETÍ ZÁKLADNÝCH ŠKÔL
Prešov, 11. 04. 2024 – Prešovská univerzita (PU) v Prešove nadviazala spoluprácu s občianskym združením BILI School na projekte zameranom na bilingválne vzdelávanie detí od prvej triedy základnej školy. Tento inovatívny program, ktorý sa zaoberá vzdelávaním detí v dvoch jazykoch súčasne – slovenskom a anglickom, sa plánuje pilotne spustiť na vybraných verejných základných školách po celom Slovensku už v nadchádzajúcom školskom roku.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK