Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

IMUNO tím žiakov upozorňuje na zdravý životný štýl

Projekt prešovských školákov pod názvom „Žime zdravo“ je prevenciou ataku vírusových a bakteriálnych infekcií, ktoré sú príznačné pre aktuálne ročné obdobie.

V rámci projektu založili štvrtáci zo základnej školy na Šmeralovej ulici v Prešove IMUNO tím. Prostredníctvom „tímu zdravia“ žiaci upozorňujú rovesníkov na možnosti zvyšovania a posilňovania imunity.

Imunitný systém sa v aktuálnom ročnom období oslabuje a všade na nás útočia vírusové infekcie. O imunite, zdravom životnom štýle, pravidelnom cvičení a potrebe pohybu, ale aj o chorobách a rôznych ochoreniach sa žiaci dozvedajú prostredníctvom zaujímavých stretnutí s odborníkmi na danú problematiku i študovaním odbornej literatúry.

Založenie IMUNO tímu je novinkou v rámci projektu zdravej výživy a zdravého životného štýlu. Ten založili žiaci v spolupráci so spoločnosťou Imunoglukan s.r.o. , ktorá projekt školákov podporuje. Prvou aktivitou v tomto školskom roku bolo stretnutie s medicínskou reprezentantkou Mgr. Ildikó Lengyelovou. O možnostiach zvyšovania a posilňovania imunity sa dozvedeli formou besedy a prezentácie venovanej základným možnostiam prevencie, významu pohybu, správneho stravovania, prijímania vitamínov a dôležitosti očkovania.

Je nesmierne dôležité starať sa zodpovedne o svoju imunitu, ktorú môžeme „zoceliť“ najmä zdravým životným štýlom, pohybom, konzumáciou vitamínov (ovocia a zeleniny), ale aj rôznymi výživovými doplnkami, ktoré pomáhajú zachovať našu telesnú schránku v kondícii.

Prvou úlohou školského IMUNO tímu bolo pripraviť zdravé raňajky, na ktorých si žiaci pochutnali. Zdravé raňajky pozostávali z cereálnych tyčiniek, ryžových a kukuričných chlebíkov, cereálnych sušienok s kúskami ovocia, fitness cereálií a jemného pečiva. Súčasťou zdravého stravovania bola návšteva mladších spolužiakov, ktorých žiaci z IMUNO tímu upozornili na zdravú výživu a vysvetlili potrebu zdravého stravovania. Zdravé raňajky upútali, priniesli množstvo informácií z oblasti zdravého stravovania a najmä chutnali.

V najbližších dňoch si žiaci pozvali medzi seba rodičov, osobnosti kultúrneho i spoločenského života i svojich (mladších a starších) spolužiakov. Tí sa spoločne zapoja do projektu „Žime zdravo“ a pochutnajú si na raňajkách pozostávajúcich z ovocia a zeleniny. IMUNO tím kladie dôraz aj na zameranie pozornosti na zdravý životný štýl a pohyb. V rámci aktivít projektu je preto pripravených množstvo podujatí, na ktoré sa školáci z IMUNO tímu tešia.

Aktivity projektu „Žime zdravo“ pokračujú naďalej počas celého školského roka. IMUNO hliadka navštívi (aj) rôzne kúty Slovenska a oboznámi so svojimi aktivitami žiakov základných škôl. Nezabúdajme na to, že „veselá myseľ“ žiakov je polovica zdravia!

Mohlo by Vás zaujímať
V UNIVERZITNEJ KNIŽNICI OTVORILI INTERAKTÍVNU VÝSTAVU KRESIEB O STRATENOM DEDIČSTVE NAŠICH PREDKOV
Prešov 06. marec 2024 – V Univerzitnej knižnici Prešovskej univerzity v Prešove (UK PU) sa 5. marca konala vernisáž kresieb prešovskej výtvarníčky a vysokoškolskej pedagogičky Ivety Polák Čuchtovej. Na výstave pod názvom Stratené dedičstvo autorka predstavuje 22 kresieb, zobrazujúcich známych i menej známych bohov slovanskej mytológie, približuje kultúru, predstavy o svete i spôsob života dávnych Slovanov.
Začalo sa prihlasovanie do Logickej olympiády pre najmenších
Organizátori ohlásili spustenie registrácie do 9. ročníka Logickej olympiády pre najmenších. Jej cieľom je rozvíjať logické myslenie a zručnosti, ktoré budú predškoláci potrebovať pri vstupe do školy. Registrácia do súťaže, ktorá je určená predškolákom zo slovenských, ale aj českých materských škôl, sa začala 28. februára a potrvá do 30. apríla 2024.
Župná SPŠE Prešov je tretia najlepšia stredná odborná škola v SR
Inštitút INEKO zostavil rebríček slovenských škôl za školský rok 2022/2023. V aktuálnom ročníku hodnotenia sa na popredné miesto znovu prebojovala Stredná priemyselná škola elektrotechnická v Prešove, ktorú zriaďuje Prešovský samosprávny kraj (PSK). Obhájila v ňom minuloročné tretie miesto. PSK má pritom v kategóriách gymnázií a SOŠ v TOP 10 až trojčlenné zastúpenie a medzi tridsiatkov najlepších celkovo sedem župných škôl.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK