PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/16288/presov_obhajil_svoje_projekty_na_zlepsenie_dopravy_v_meste.html

Prešov obhájil svoje projekty na zlepšenie dopravy v meste

Nové trolejbusy, rozšírenie trolejového vedenia do ďalších častí mesta, nové cyklochodníky i rekonštrukcia predstaničného priestoru je len zlomkom z dopravných projektov, ktoré mestu odobril orgán Európskej únie.

Najväčší rozsah plánovaných investícií do dopravy v histórii Prešova je o ďalší krok bližšie k realizácii.

Rokovanie so zástupcami z rezortu dopravy, Európskej komisie a poradného orgánu EÚ pre dopravu – JASPERS sa ukončilo s pozitívnymi závermi. Prešov tak obhájil svoje projekty, ktoré zlepšia súčasnú dopravnú situáciu. Mesto odprezentovalo stav aktuálnych projektov, ktoré budú financované z fondov EÚ.

Primátorka Andrea Turčanová skonštatovala, že Prešovčania sú o krok bližšie k realizácii dopravných projektov a ich financovaniu z európskych zdrojov. Hodnotenia rozhodujúceho poradného orgánu – agentúry JASPERS, boli totiž aj tentoraz pozitívne.

Vďaka nim bude mesto môcť čerpať ďalšie financie na zlepšenie dopravy v meste, budovať ďalšie cyklotrasy, rozšíriť trolejové vedenie napr. na úseky Rusínska – Kuzmányho, cez sídlisko Šváby a prepojku Šlagovík – Sekčov, nakúpiť ďalšie trolejbusy a pokračovať tak v modernizácii vozového parku prešovskej MHD, či realizovať dlhoočakávanú rekonštrukciu „vstupnej brány do Prešova“ - predstaničného priestoru.

Dôležitou podmienkou je však spracovanie Stratégie udržateľného rozvoja dopravy mesta Prešov, tzv. „masterplanu“. Ten bol jedným z hlavných bodov rokovania. Financovaný bude taktiež z fondov EÚ.

Na rokovaní boli z hodnotiacich orgánov prítomní: Jaroslav STRAKA (Európska komisia), Neri di VOLO (Jaspers), Zuzana KAPAROVÁ (Jaspers), Lorenzo MARTELLI (Jaspers), Juraj MÉRY (generálny riaditeľ sekcie riadenia projektov, Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR - riadiaci orgán OPII), Pavol BŽÁN (riaditeľ odboru programovania a monitorovania Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR - riadiaci orgán OPII), Michal DEKÁNEK (Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR - riadiaci orgán OPII), Lenka FORMÁNKOVÁ (SEA expert, Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR - riadiaci orgán OPII), Vladimír TÓTH (Inštitút stratégie, Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR - riadiaci orgán OPII).

 
3.2.2017 | Pridal: Redakcia PIS | Mesto Prešov | čítané: 3839 krát