PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/16294/poznavacia_znacka_pre_manzelov.html

Poznávacia značka pre manželov

Od 13. do 19. februára 2017 sa na Slovensku uskutoční Národný týždeň manželstva. Do tejto iniciatívy sa zapája aj mesto Prešov. Manželom bude "vydaná" osobitná poznávacia značka.

Manželstvo symbolizuje v prenesenom význame aj cestu. A s cestou a cestovaním organizátori kampane na podporu manželstva - Národný týždeň manželstva prepojili vcelku originálne – tzv. Manželskou poznávacou značkou (MPZ), do ktorej si manželský pár vpíše svoje krstné mená spolu s dĺžkou manželstva. Uvedené číslo vyjadruje, ako dlho sú už manželia SPOLU NA CESTE svojím životom.

Symbolickú MPZ-ku umiestnia za zadné sklo svojho auta a takto verejne vyjadria, že sa za svoje manželstvo nielenže nehanbia, ale že sú za seba navzájom vďační a tešia sa, že majú jeden druhého. Pravdepodobne budeme takéto symboly tohtoročnej kampane vidieť počas Týždňa manželstva na našich cestách.

A že o príbehy manželov nebude núdza dokazujú aj viaceré vyjadrenia párov na webe NTM. Takisto všetci, ktorí si objednali MPZ-ky do svojho auta, dostali k nim letáčik s krátkymi, ale inšpirujúcimi výpoveďami 12 manželských párov o tom, ako oni vnímajú skutočnosť, že sú SPOLU NA CESTE a čo to pre nich znamená.

Aktuálny ročník má v sebe punc výnimočnosti aj tým, že Slovensko navštívi zakladateľ svetovej iniciatívy The Marriage Week – pán Richard Kane z Anglicka. V rámci svojho programu na Slovensku bude hosťom večera v programe Večer o manželstve s Richardom Kane-om v pondelok 13.2. v bratislavskom UPC v Mlynskej doline.

Viac informácií o Národnom týždni manželstva 2017 na Slovensku získate na www.ntm.sk

Uvedené poznávacie značky je možné vyzdvihnúť si aj v priestoroch historickej budovy radnice (Hlavná 73, Prešov), Klientskom centre (Jarková 26, Prešov) alebo na Matričnom úrade (Jarková 26, Prešov).

História NTM sa začala v Anglicku v roku 1997 a postupne sa táto myšlienka rozšírila na všetky kontinenty. Angličan Richard Kane, zakladateľ celosvetového hnutia The Marriage Week, je známy ako zástanca podpory manželstva v spoločnosti a často sa stretáva so špičkovými politikmi v Londýne, Bruseli či Berlíne.

Týždeň manželstva vo svete začal písať už svoju tretiu desaťročnicu, a na Slovensku už svoj 7. ročník. Manželstvo je dynamický vzťah, ktorý má rôzne odtiene a každý jednotlivý pár je dôkazom originálneho prepojenia osobností. Túto skutočnosť sa usilujú zdôrazniť aj organizátori NTM na Slovensku, keď každý rok prichádzajú s inou témou. Aktuálny ročník sa nesie v znamení hesla: MANŽELSTVO – SPOLU NA CESTE a je vyjadrením toho, že podobne ako cestovanie prináša množstvo zákrut, neprehľadných úsekov, či náročných stúpaní a klesaní, aj v manželskom spolužití to môže byť podobné. Každý vzťah má svoje lepšie aj náročnejšie obdobia, časy keď si to tí dvaja spolu doslova vychutnávajú a tiež časy, keď im ten druhý lezie na nervy. Základným predpokladom toho, aby boli náročné úseky zvládnuté, je potrebné predovšetkým to, aby tí dvaja zostali SPOLU a ťahali za ten istý koniec povrazu.

Program NTM:
http://pis.sk/podujatie/6424/narodny_tyzden_manzelstva.html

 
7.2.2017 | Pridal: Redakcia PIS | Spoločnosť | čítané: 3102 krát