Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Trpezlivosť nám už došla

Primátorka Andrea Turčanová včera na tlačovej konferencii s predsedom PSK Petrom Chudíkom reagovala na opätovné spochybňovanie výstavby juhozápadného obchvatu nášho mesta.

„Pevne verím, že zvíťazí zdravý rozum a mesto sa po desiatkach rokov príprav dočká obchvatu, “ zdôraznila primátorka v reakcii na spochybňujúce tvrdenia analytikov o nevýhodnosti schváleného juhozápadného obchvatu mesta, ktorý bude súčasťou diaľnice D1.

Podľa návrhu analytikov z ministerstva financií by západný obchvat Prešova mal nahradiť východný obchvat a severný obchvat nová štvorprúdová komunikácia I/68 cez mesto Prešov, čo by údajne ušetrilo 400 miliónov eur.

Primátorka a predseda PSK Peter Chudík sa zhodli, že návrhy „dopravných analytikov“ sú neodborné, bez poznania súvislosti, bez analýz, dopadových štúdií i bez hotových projektov. „Východný obchvat – to nie sú ešte ani čiary v mapách - je potrebné zmeniť územné plány, naprojektovať komunikáciu, vykúpiť pozemky... , čo pri optimistickom odhade znamená desať rokov čakania. Pokojne to môže byť aj pätnásť. Zasa by sme sa na východe vrátili do bodu nula, “ uviedla primátorka.

„Neviem či si kompetentní neuvedomujú, že tranzitná doprava, takmer 3000 kamiónov denne, nám ide cez najväčšie prešovské sídlisko. Ľudia sa sťažujú pre ustavičný hluk. Takmer štyridsať rokov sme čakali na D1 – dnes máme stavebné povolenie, vykúpené pozemky, vysúťaženú firmu, ktorá ich ide realizovať. Pri severnom obchvate, rýchlostnej ceste R4, sú takisto vykúpené pozemky, vydané stavebné povolenie.. A zrazu ide niekto rozprávať, že východný obchvat by bol lepší?“ dodala a doplnila: „Berte to ako apel, aby sa pokračovalo v tom čo je rozostavené, aby vláda pokračovala v prioritách, ktoré si zadefinovala, lebo tam tak D1 ako aj R4 sú. Ak sa nepostaví úsek D1, nikdy sa nedokončí prepojenie Bratislavy a Košíc.“

Primátorka pripomenula, že Prešovčanom došla trpezlivosť a dodala, že občania chcú blokovať aj Sekčov, aby poukázali na prejazdy ťažkej kamiónovej dopravy, pričom takéto protesty podporuje.

Modrou je vyznačený navrhovaný východný obchvat...
Mohlo by Vás zaujímať
Sekčovská ulica bude čiastočne uzavretá
Mesto Prešov informuje vodičov o čiastočnej uzáverke Sekčovskej ulice v termíne od 22. do 26. apríla pre výkopové práce.
Aktualizácia dopravných obmedzení v meste
V Prešove dochádza k aktualizácii súčasných dopravných obmedzení v súvislosti s rekonštrukciou mosta na Lesíku delostrelcov. Do premávky sú zavádzané postupne od pondelka 15. 4. 2024. Sú výsledkom niekoľko-týždňového zberu dát a hľadania možností zefektívnenia premávky počas trvania stavebných prác.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK