PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/16332/humoroterapia_ako_svetovy_rekord.html

Humoroterapia ako svetový rekord

V Prešove sa od 8.marca 2017 bude realizovať výnimočné podujatie - Humoroterapia - svetový rekord v počte vernisáží kresleného humoru v priebehu jedného týždňa.

Séria výstav je súčasťou iniciatívy Alternatíva 770 vytvorená pri príležitosti 770 výročia prvej písomnej zmienky o Prešove . Humoterapia má viacero príčin vzniku – tou prvou je využiť depozit niekoľkých tisíc prác kresleného humoru, ktoré sa nazhromaždili počas 7. ročníkov medzinárodnej súťaže Kýchanie mozgu – od kalokagathie k hypochondrii a späť, druhou je možnosť sprístupniť výstavu v bezbariérových priestoroch pre ľudí, ktorí sú dlhodobo alebo krátkodobo pohybovo limitovaní." Máme totiž už skúsenosti s inštaláciou výstav vo Fakultnej nemocnici Jána Adama Reimana i Galérii Abylimpiáda, ktorú prevádzkuje ZOM Prešov – občianske združenie zamerané na pomoc ľuďom so zdravotným postihnutím a spoluprácu máme aj s Univerzitnou knižnicou Prešovskej univerzity v Prešove“ vysvetľuje autor projektu a kurátor výstav Peter Rázus.

„Zaujala nás aj ponuka Šarišskej galérie, ktorá štartuje svoju novú etapu výstavných aktivít a má víziu stať sa moderným multižánrovým centrom s vytvoreným priestorom aj pre stálu expozíciu kresleného humoru s dlhodobou tradíciou aj vďaka Zlatému súdku, ktorý neúnavne organizuje Fedor Vico. Atmosféru doplní aj duo saxofonistov Elo Goreči & Mario Gapa Garbera a klaunská dvojica Brandon Martin Wolfenden a Ivana Krajňáková “.

Úvodná výstava kolumbijského autora Mauricia Paru bude mať premiéru už tradične vo Wave - centre nezávislej kultúry, kde sa za uplynulé roky vystriedali už dve desiatky autorov kresleného humoru z celého sveta. K nápadu ma pred niekoľkými rokmi inšpiroval český teoretik kresleného humoru a vydavateľ internetového časopisu e GAG, ktorý označil Prešov za Európske hlavné mesto kresleného humoru a výstavy pripravujeme s pomocou svojich dlhoročných priateľov Ľuba “ Gastona „ Štávorského a Joža Matejku, s ktorými sme v Dome kultúry začiatkom 80 tych rokoch založili Minigalériu humoru“ pokračuje kurátor výstavy.

Kreslený humor je špecifickou sociologickou sondou, prenikajúcou do organizmu spoločnosti a odhaľuje kauzalitu grotesknosti a táto diagnostika pomáha v preventívnom dávkovaní humoru“. Výstavné kolekcie dvojíc autorov budú cirkulovať teda v piatich prešovských výstavných priestoroch až do konca roka. Hodnota svetového rekordu spočíva nielen v originalite nápadu aj zaradení humoru k ďalším terapeutickým metódam.
Liečba kresleným humorom, je mimoriadne účinná kombinácia zdraviu prospešných látok, ktorú viete predpísať sami sebe aj svojim priateľom. Jej účinok je pre zdravie celého sveta prospešný aj napriek mnohokrát vážnym diagnózam. Neexistujú žiadne nežiaduce účinky, len koncentrácia pozitívnej energie, ktorá Vám pomôže nájsť rovnováhu a optimizmus. Výstavy z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Vernisáže výstav môže navštíviť:
8.marca 2017 19.00 hod. Wave – centrum nezávislej kultúry, Mauricio PARA (CO)
9.marca 2017 16.00 hod. Šarišská Galéria Prešov Fadi Abou HASSAN ( SY/NOR ) & Mileta MILORADOVIC (SRB)
10.marca 2017 10.00 hod. Fakultná nemocnica J. A. Reimana, Pawel KUCZYNSKI (PL) & O SEKOER (BE)
13.marca 2017 14.00 hod. Galéria Abylimpiáda, Ľubomír KOTRHA (SK) & István KELEMEN (HU)
14.marca 2017 10.00 hod. Univerzitná knižnica Prešovskej univerzity v Prešove Miroslav BARTÁK(CZ) & Vladimír KAZANEVSKY (UA)

 
24.2.2017 | Autor: Peter Rázus | Kultúra a voľný čas | čítané: 1583 krát