PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/16337/mladi_fotografi_pri_nakrucani_perinbaby.html

Mladí fotografi pri nakrúcaní Perinbaby!

Nádherná zimná rozprávka Perinbaba bude mať pokračovanie! Presvedčili sa o tom na vlastné oči mladí fotografi z Prešova, ktorí sa na pozvanie režiséra Jakubiska zúčastnili prvého dňa natáčania. Prvé scény sa pripravovali vo februári v historickom meste Kežmarok.

Po tridsaťročnej odmlke Perinbaby sa filmári pustili do natáčania jej pokračovania. V prvý deň „filmovačky“ si v rozprávke zahrali desiatky komparzistov. Úvodné snímky nakrúcali pred Bazilikou sv. Kríža na predvianočnom trhu. Kováč, košikár a množstvo iných remeselníkov, hrajúce sa deti a pútavý príbeh, v ktorom nebude núdza o pekný zážitok.

Dej rozprávky sa začína v starom mlyne, odkiaľ sa syn Alžbetky a Jakuba – Lukáš, vyberie do sveta. Príbeh je o jeho putovaní svetom, o hľadaní šťastia a lásky. Lukáša si vo filme zahrá mladý herec Lukáš Frlajs. Medzi účinkujúcimi sa objavil aj prešovský herec Jozef Stražan. Moderná technológia vtiahne do filmu aj známe postavy Perinbaby a Zubatej.

Mladí fotografi z Prešova sa zúčastnili filmovania celkom zblízka, a mali tak možnosť zachytiť svoj jedinečný zážitok v podobe fotografií. Dlhoročné režisérske skúsenosti predviedol Juraj Jakubisko hneď v prvý deň nakrúcania pokračovania obľúbenej rozprávky. Príprava jednotlivých scén, komunikácia s hercami, predstavy a spokojnosť ho určite sprevádzali počas celého dňa. Tento deň je nezabudnuteľný nielen pre hercov účinkujúcich v pripravovanej rozprávke, ale najmä pre mladých fotografov. Vidieť všetko „naostro“, spoznať prácu Juraja Jakubiska a celého realizačného tímu bolo na nezaplatenie.

Projekt Mladý fotograf vznikol v Prešove v roku 2011. Prostredníctvom projektu mladých fotografov vzdelávame, učíme začínajúcich fotografov pracovať s fotografiou a fotoaparátom, organizujeme fotografické víkendy a rôzne podujatia.

 
27.2.2017 | Autor: Ľuboš Lukáč | Kultúra a voľný čas | čítané: 2779 krát