Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Pripútajte sa prosím !

Byť počas jazdy pripútaný bezpečnostným pásom je jedným zo základných prvkov pasívnej bezpečnosti na ochranu života a zdravia účastníkov cestnej premávky.

foto č.1

Žiaľ nie všetci vodiči si to uvedomujú,  jazdia nepripútaní bezpečnostným pásom, čo pri dopravnej nehode môže viesť k fatálnym následkom. Dva príklady za všetky.

Krátko pred 03:00 h smeroval 47-ročný vodič z obce Trhovište s osobným autom Peugeot 206 s prívesným vozíkom po ceste I/18 v smere od Prešova do Vranova nad Topľou. V katastri obce Lipníky, na konci kopca Petič pri prechádzaní pravotočivou zákrutou prešiel do protismeru, dostal sa mimo cesty, kde ľavou prednou časťou vozidla narazil do betónového obelisku. Náraz nepripútaný vodič neprežil. (foto č.1)

O 3 a pol hodiny neskôr v katastri obce Ostrovany v Sabinovskom okrese havaroval 16-ročný nevodič z tejto obce. Z doposiaľ presne nezistených príčin zišiel z cesty a pravou prednou časťou narazil do stromu. V aute, nepripútaná bezpečnostným pásom, sedela aj 16-ročná spolujazdkyňa. Mladý nevodič, ktorý taktiež nebol pripútaný, náraz neprežil. Spolujazdkyňa utrpela ľahšie zranenia. (foto č.2)

Išlo o prvé smrteľné dopravné nehody na cestách Prešovského kraja od začiatku tohto roka.
Podľa Zákona o cestnej premávke osoba, ktorá sedí na sedadle povinne vybavenom bezpečnostným pásom, alebo iným zadržiavacím zariadením je povinná toto zariadenie použiť.
Túto povinnosť nemajú iba určité osoby, napríklad vodiči vozidla ozbrojených síl a zborov, obecnej polície ani hasiči a ich spolujazdci, ak si to vyžaduje plnenie úloh. Taktiež inštruktor autoškoly, ktorý vykonáva výcvik na vedenie motorového vozidlá alebo skúšku z odbornej spôsobilosti, taxikári pri zmluvnej preprave osôb v obci, osoby s telesnou výškou menšou ako 150 cm s výnimkou osoby, ktorá je povinná používať zadržiavace zariadenie. Bezpečnostné pásy nemusia používať ani osoby, ktoré tak nemôžu urobiť zo zdravotných dôvodov. Musia však mať pri sebe osvedčenie o oslobodení od použitia bezpečnostných systémov vozidla.

Ako ukázali mnohé testy, byť pripútaný bezpečnostným pásom je v záujme ochrany života a zdravia osádky motorových vozidiel. Bezpečnostný pás dokáže účinne chrániť život v prípade dopravnej nehody. Treba si uvedomiť, že pri náraze vozidla do pevnej prekážky aj pri relatívne veľmi nízkej rýchlosti 50 km/h je nepripútaná osoba doslova vymrštená dopredu silou, ktorá je 60× vyššia, než je hmotnosť jej tela. Dôsledky si určite vie predstaviť každý sám...

foto č.2
Mohlo by Vás zaujímať
Krádež šperkov
Náušnice, prstene, retiazky
Ukradnuté dopravné značky
Jazdil pod vplyvom alkoholu
Taxikár jazdil po strede cesty
Dopravno-bezpečnostná akcia
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK