Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

V Prešove otvorili Týždeň slovenských knižníc

18. ročník Týždňa slovenských knižníc pod spoločným mottom „Knižnice pre všetkých“ sa začal včera v Prešove. Podujatie organizované Slovenskou asociáciou knižníc (SAK) a Spolkom slovenských knihovníkov a knižníc potrvá do 19. marca.

Celoslovenské otvorenie Týždňa slovenských knižníc sa uskutočnilo v Dvorane Evanjelického kolégia v Prešove za účasti primátorky Andrey Turčanovej, predsedu PSK Petra Chudíka, zástupcov Ministerstva kultúry SR a ďalších osobností z oblasti kultúry.

V príhovoroch sa zhodli, že knižnice majú stále nezastupiteľnú úlohu v živote človeka a sú obohacujúcim prvkom pre každého čitateľa. V rámci programu sa uskutočnilo aj vyhlásenie ankety Kniha roka PSK 2017 a tiež celoročnej vedomostnej súťaže pre dospelých k 770. výročiu 1. písomnej zmienky o Prešove pod názvom: Spadli sme z jahody alebo nás prešiel kôň?

Súčasťou slávnostného otvorenia bolo už tradičné odovzdávanie ceny Slovenskej asociácie knižníc SAKAČIK 2016 – za aktívnu činnosť knižnice, resp. za prípravu významného podujatia alebo uskutočnenia významného činu v uplynulom roku. Získala ju Staromestská knižnica v Bratislave za podujatie Môj prvý čitateľský preukaz.

Organizátormi podujatia sú Slovenská asociácia knižníc (SAK) a Spolok slovenských knihovníkov a knižníc (SSKK). Ambasádorom Týždňa slovenských knižníc 2017 je Ján Gallovič, člen činohry Slovenského národného divadla.

Týždeň slovenských knižníc 2017 bude na celom Slovensku prebiehať prostredníctvom najrozmanitejšieho spektra aktivít a podujatí za účelom pozitívne zviditeľňovať knižnice.

Čo ponúka v rámci TSK prešovská Knižnica P. PO. Hviezdoslava?

13. marec 2017

12,00 hod. - Centrum regionálnych dokumentov, Hlavná 139, TLAČOVÁ BESEDA
13,00 hod. - Dvorana Evanjelického kolégia, Hlavná 137, CELOSLOVENSKÉ OTVORENIE TSK SO SLÁVNOSTNÝM PROGRAMOM

Kniha roka PSK 2017 - vyhlásenie ankety

Spadli sme z jahody alebo nás prešiel kôň? - vyhlásenie celoročnej vedomostnej súťaže pre dospelých k 770. výročiu 1. písomnej zmienky o Prešove
Moderuje: Ján Gallovič, ambasádor TSK, člen činohry Slovenského národného divadla
14,00 hod. - Pobočka knižnice - Sídlisko Sekčov v spolupráci so ZŠ Sibírska, Exnárova 5, BESEDA S PETROM KARPINSKÝM

16. marec 2017
10,00 hod. Detská knižnica Slniečko, Hlavná 16, ROZPRÁVKY UŽ ČÍTAM SÁM - Súťaž v čítaní určená škôlkarom
13,00 hod. - Pobočka knižnice - Sídlisko 3, Prostějovská 35, DEŇ ĽUDOVEJ ROZPRÁVKY
Hosť: Šarišanček

17. marec 2017

9,00 hod. - Centrálna požičovňa, Levočská 1, SKLADANÝ JEŽKO
Tvorivé dielne pre žiakov Spojenej školy internátnej P. Sabadoša
Okrem uvedených podujatí sú pripravené aj ďalšie podujatia na všetkých výpožičných miestach knižnice. Zoznam všetkých podujatí nájdete v knižničnom kalendári.

Počas Týždňa slovenských knižníc knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove zapisuje NOVÝCH ČITATEĽOV ZDARMA a ODPÚŠŤA POKUTY za oneskorené vrátenie kníh (okrem súdnych žalôb).

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK