PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/16376/mesiac_knihy_v_znameni_troch_patracov.html

Mesiac knihy v znamení troch pátračov

Mesiac marec máme „zapísaný“ už od školských čias ako mesiac knihy. Bol po prvýkrát vyhlásený v roku 1955 na počesť šíriteľa slovenskej a českej knihy Mateja Hrebendu.

Čítaniu a knihám venujú veľkú pozornosť na vyučovaní i nadaní žiaci zo základnej školy na Šmeralovej ulici v Prešove. Tí sa vybrali spoznávať svet literatúry pre deti a mládež prostredníctvom kníh s detektívnou tematikou plného napätia a prekvapujúceho rozuzlenia deja.

Séria kníh pod spoločným názvom Traja pátrači prináša nezvyčajné príbehy plné rôznych tajomstiev, záhad a rozuzlenia zápletky. Štvrtákom pri spoznávaní veľmi pomohla ročníková práca bývalej žiačky „Šmeralky“ Ninky Mizerákovej, ktorá sa ako žiačka základnej školy venovala svetovej literatúre – špeciálne sérii Traja pátrači. Práve táto práca dopomohla spoznať svetovú literatúru školákom a obohatiť tak ich vedomosti zo sveta knižných príbehov. Svoju zbierku kníh Troch pátračov predstavila aj naša spolužiačka Tamarka Vašková.

Partičku troch pátračov vymyslel v prvej polovici šesťdesiatych rokov spisovateľ Robert Arthur s posvätením Majstra Alfreda Hitchcocka. Detektívne príbehy fascinujú generácie (nielen) slovenských chlapcov po desaťročia. A inak tomu nebolo ani počas hodín čítania.

Mimoriadne inteligentný Jupiter Jones, dobrosrdečný svalovec Peter Crenshaw a rodený reportér Bob Andrews tvoria nerozlučnú trojicu pátračov. Ich sídlom je starý nepojazdný príves obsypaný nepotrebnými vecami, ktorý sa nachádza na dvore bazáru Jupiterovho strýka Titusa. Množstvo tajných vchodov, bohaté „pátračské“ vybavenie a úžasný Rolls Royce so šoférom, ktorý pomáhal pri riešení mnohých prípadoch. Z príbehov, ktoré sa začali v roku 1964, postupne zmizol Rolls Royce aj Alfred Hitchcock. V Amerike sa pátrači dočkali 43 plus 11 dielov a neskôr sa presťahovali do Európy (vydavateľstvom), kde už dávno prehupli cez stovku. Úspech, o akom sa môže len snívať.

Základy série pútavých prípadov Troch pátračov predstavil Robert Arthur prvou knihou pod názvom Tajomstvo strašidelného zámku. Neskôr prebrali štafetu písania napínavých príbehov Wiliam Arden, M. V. Carey, Nick West a Marc Brandel. Tajomstvo strašidelného zámku, záhada zajakavého papagája, šepkajúcej múmie, zeleného strašidla, strieborného pavúka, miznúceho pokladu, Ostrova kostier, pruhovanej mačky, ohnivého oka, vreštiacich hodín, hovoriacej lebky a množstvo iných záhad prinášajú napätie, detektívnu zápletku a netradičné spôsoby hľadania riešenia rozuzlenia príbehov.

Kompletná séria Troch pátračov vydaných v slovenskom jazyku tvorí viac ako šesťdesiat kníh. Nadaní školáci spoznali niektoré z príbehov a začítali sa do „spisovateľskej prvotiny“ Ninky Mizerákovej, ktorej súčasťou ročníkovej práce o Troch pátračoch bol vlastný príbeh pod názvom Záhada ukradnutých otlačkov. Záhada doplnená ilustráciou zaujala a motivovala k písaniu vlastných príbehov.

 
16.3.2017 | Autor: Ľuboš Lukáč | Mesto Prešov | čítané: 2449 krát