Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Prešov venuje hodinu našej Zemi

Mesto Prešov sa aj tento rok zapojí do projektu HODINA ZEME. Už v sobotu 25. marca vypnutím verejného osvetlenia spoločne pomôžeme zmierniť dôsledky a upozorniť na globálne otepľovanie, klimatické zmeny a svetelný smog.

Mesto Prešov sa opäť stane súčasťou Hodiny Zeme, kedy sa každý môže zapojiť a prispieť k zníženiu negatívnych vplyvov na životné prostredie. Primátorka Andrea Turčanová vyzýva Prešovčanov, aby sa do celosvetovej akcie zapojili, keďže podľa jej slov je potrebné na tieto globálne problémy upozorňovať, no zároveň aj reálne pomôcť. „Aj malé ekologické zmeny v každodennom živote dokážu motivovať k veľkým činom, “ dodala primátorka.

V sobotu, 25. marca 2017 v čase od 20:30 h do 21:30 h na hodinu - Hodinu Zeme, zhasnite a stlmite svetlá v domácnostiach, firmách a pridajte sa tak k miliarde ľudí po celom svete. V meste Prešov v tom čase bude vypnuté verejné osvetlenie.

K vypnutiu približne 9 000 svietidiel verejného osvetlenia dôjde v spolupráci so spoločnosťou OSVO comp, a.s. v sobotu 25. marca 2017 v čase od 20:30 h do 21:30 h. Počas tejto hodiny sa v Prešove vlani ušetrilo 972,4 kWh, zároveň sa pritom o 370 kg znížila aj produkcia CO2.

Hodina Zeme je globálnym projektom, ktorého hlavnou myšlienkou je nielen upozorniť na existenciu problémov ako je globálne otepľovanie, klimatické zmeny či znečisťovanie našej planéty, ale zároveň malými skutkami prispievať k riešeniu takýchto problémov s cieľom zvrátiť klimatické zmeny, ale pomôcť ekosystému, planéte a v konečnom dôsledku i sebe.

V rámci tejto najväčšej celosvetovej ekologickej aktivity sa aspoň na pár minút ponárajú do tmy aj také monumenty ako Eiffelova veža v Paríži, socha Krista Spasiteľa v Rio de Janeiro či rímske Koloseum.

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK