Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Nadané deti čarovali s mliekom i vodou

Marcové stretnutie členov Klubu nadaných detí Prešov bolo venované experimentom.

Pripomenutie významných sviatkov, Svetového dňa vody a Medzinárodného dňa meteorológie, sa nieslo v poznávaní netradičných pokusov, ktoré si nadané deti vyskúšali.

Teoretické informácie získali školáci v krátkej ukážke osvetového filmu o kolobehu vody vo vodárenskom procese, jej ceste do vodovodných kohútikov a znovu späť do prírody. Vzácna tekutina je pre existenciu všetkých živých tvorov nevyhnutná. V Klube nadaných detí Prešov si predstavili zaujímavé výsledky experimentov, ktoré možno s vodou dosiahnuť. A bolo sa na čo pozerať.
Za asistencie detí sme sa dozvedeli, že voda v sklenenom pohári pôsobí ako valcová šošovka a pri pohľade cezeň šípka nakreslená na papieri zmení smer na opačný – zrkadlový. Rovnako zaujal pokus, ktorý poukázal na zmenšený tlak oxidu uhličitého na vodu, čo je dôvodom stúpajúcej hladiny pod skleneným pohárom. „Čarovanie“ s mliekom, vytvorenie dúhového dažďa a dôvod prečo citrón nepláva, to všetko prinieslo netradičné vysvetlenia a zaujímavé výsledky. Mnohí členovia sa s kamarátmi podelili o skúsenosti z vlastných experimentov s vodou, ktoré už sami vyskúšali.

Experimenty a jednoduché pokusy sú súčasťou vyučovania nadaných detí. Praktické ukážky tak prispejú k predstavivosti a zužitkovaniu už získaných informácií počas vyučovania, či ranných komunít. Oslava vody a meteorológie priniesla opäť nové zážitky a skúsenosti.

Mohlo by Vás zaujímať
Máte doma budúceho škôlkara?
sto Prešov informuje rodičov o možnosti podávania žiadostí na prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie do materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov na školský rok 2024/2025.
PREŠOVSKÁ UNIVERZITA SA STALA ODBORNÝM GARANTOM PROJEKTU NA BILINGVÁLNE VZDELÁVANIE DETÍ ZÁKLADNÝCH ŠKÔL
Prešov, 11. 04. 2024 – Prešovská univerzita (PU) v Prešove nadviazala spoluprácu s občianskym združením BILI School na projekte zameranom na bilingválne vzdelávanie detí od prvej triedy základnej školy. Tento inovatívny program, ktorý sa zaoberá vzdelávaním detí v dvoch jazykoch súčasne – slovenskom a anglickom, sa plánuje pilotne spustiť na vybraných verejných základných školách po celom Slovensku už v nadchádzajúcom školskom roku.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK