PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/16412/pristup_k_pitnej_vode.html

Prístup k pitnej vode

Ministerstvo vnútra ako sprostredkovateľský orgán pre časť operačného programu Ľudské zdroje (OP ĽZ) otvorilo druhé hodnotiace kolo v rámci výzvy, ktorá je zameraná na podporu prístupu k pitnej vode.

V termíne do 14. 9. 2017 môže 1043 obcí a miest zo 7 krajov Slovenska (okrem Bratislavského kraja) požiadať o finančnú pomoc pri vybudovaní prístupu marginalizovaným rómskym komunitám (MRK) k pitnej vode.

Aj na Slovensku existujú miesta bez infraštruktúry a prístupu k pitnej vode. Podľa údajov z Atlasu RK 2013 z 803 sledovaných osídlení je bez prístupu k pitnej vode až 7,2%. Najhoršia situácia je zaznamenaná v segregovaných obydliach, kde 11,1% nemá prístup k pitnej vode. Tento problém rieši aj MV SR prostredníctvom časti OP ĽZ zameranej na riešenie tejto situácie práve v prostredí separovaných MRK. „Dotknuté obce majú jedinečnú príležitosť využiť alokáciu výzvy v sume 16. mil. eur na zlepšenie základných životných podmienok a zabezpečiť prístup k pitnej vode pre svojich obyvateľov, “ dodala riaditeľka odboru pre inklúziu marginalizovaných rómskych komunít Lucia Rozkopálová.

Oprávnené mestá a obce, ktoré nestihli uzávierku 1. hodnotiaceho kola (10.3.2017) majú v rámci vyhlásenej výzvy stále príležitosť získať finančnú pomoc zo zdroj EÚ a štátneho rozpočtu SR na vybudovanie alebo zlepšenie prístupu k pitnej vode pre segregované rómske osídlenia. Uzávierka 2. hodnotiaceho kola je 14.9.2017. Oblasti podpory sa týkajú najmä výstavby a rozšírenia vodovodov/potrubných rozvodov pitnej vody, budovania vŕtaných studní a realizácie úpravní povrchovej vody.

 
4.4.2017 | Autor: Lucia Kirinovičová | Spoločnosť | čítané: 1893 krát