PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/16418/nove_citacky_na_oddeleniach_dokladov.html

Nové čítačky na oddeleniach dokladov

Na oddelenia dokladov Policajného zboru sa v týchto dňoch distribuuje nový modernejší typ čítačiek čipových kariet.

Ide o čítačku miniLector, zariadenie typu plug and play. Nová čítačka si nevyžaduje inštaláciu špeciálneho ovládača, ako to bolo u doterajšieho typu čítačiek, ktoré v rámci podpory informatizácie poskytujeme používateľom e-služieb od decembra 2013. Čítačka miniLector po zapojení do portu počítača je ihneď pripravená pracovať s elektronickým občianskym preukazom - jej ovládač je totiž súčasťou všetkých bežných verzií operačných systémov Windows, Mac a Linux.

Dodávateľom čítačiek je spoločnosť D. Trust Certifikačná Autorita a. s.

Ministerstvo vnútra rámcovou dohodou zakontrahovalo 500-tisíc kusov čítačiek v celkovej sume 1 481 880 €. Cena za kus jednej čítačky vychádza na 2,96 € s DPH. Nakupujeme teda s výraznou množstevnou zľavou, bežne sa podobný typ čítačky predáva za trojnásobnú a vyššiu cenu.

Čítačku dostane každý držiteľ občianskeho preukazu, ktorý sa rozhodne používať aj elektronický podpis, čiže si nechá na čip svojho občianskeho preukazu nahrať certifikáty na vytváranie elektronického podpisu.

V súčasnosti máme na Slovensku 2 117 729 milióna držiteľov elektronických občianskych preukazov, pričom 223 260 z nich má aj elektronický podpis. Od 1. júla tohto roku začnú štátne inštitúcie so spoločnosťami zapísanými v Obchodnom registri komunikovať elektronicky prostredníctvom e-schránok na portáli www.slovensko.sk. Ak štatutár firmy nemá aktivovaný občiansky preukaz so zadaným bezpečnostným osobným kódom /BOK/, do e-schránky sa nedostane a nebude sa môcť oboznámiť s rozhodnutiami, ktoré mu zašlú štátne inštitúcie.

Podľa sledovaní je na elektronickú komunikáciu pripravená len polovica štatutárov. Ostatní by si mali bezodkladne vybaviť alebo aktivovať občiansky preukaz na ktoromkoľvek zo 76 oddelení dokladov v SR. Ministerstvo vnútra na to štatutárov firiem pravidelne upozorňuje verejnými výzvami, listami a naposledy rozosielaním SMS. Začala totiž tzv. sezóna cestovných dokladov a čakacie doby na oddeleniach dokladov sa predlžujú.

 
5.4.2017 | Autor: Tlačový odbor MV SR | Polícia a záchranné zložky | čítané: 8991 krát