Sobota, 01. jún 2024
Meniny má Žaneta | zajtra Xénia, Oxana

D1 sa začne stavať!

Zmluva na vybudovanie úseku D1 Prešov západ – Prešov juh bola včera podpísaná. Prešovom tak budú motoristi prechádzať bez zdržania, Prešovčanom sa zas odkloní tranzit.

Stavebné práce sa na jednom z posledných chýbajúcich diaľničných úsekov medzi Košicami a Bratislavou začnú v júni. Zmluvu včera za prítomnosti ministra dopravy a výstavby SR Arpáda Érseka podpísala Národná diaľničná spoločnosť s dodávateľom prác, ktorým je „Združenie D1 Prešov“.

„Ide o historickú chvíľu pre Prešov, kedy sa začína riešiť dopravná situácia zanedbávaná štyridsať rokov. Ďakujem pánovi ministrovi, že zmluvu dnes nakoniec podpísal a výstavbe chýbajúcemu diaľničnému úseku pri Prešove už nič nebráni, “ povedala primátorka Prešova Andrea Turčanová, pre ktorú je to síce významný, ale nie konečný krok, keďže D1 nevyrieši celkovú dopravnú situáciu v meste. „K tomu je potrebné dostavať rýchlostnú cestu R4, takže v našom boji pokračujeme ďalej, “ povedala primátorka.

V Prešove je naďalej v dôsledku dopravnej situácie vyhlásená mimoriadna situácia, ktorá súvisí s nedostavanou preložkou cesty Škultétyho – ZVL. Tá má byť dokončená v júli tohto roka.

„Tak ako som sľúbil, po splnení všetkých dôležitých podmienok začíname s výstavbou diaľničného obchvatu Prešova, ktorý výrazne pomôže mestu a zlepší život ľudí v celom okolí, “ povedal v Prešove minister Arpád Érsek. Ide o mimoriadne komplikovaný diaľničný úsek, ktorého tretina trasy vedie po mostoch a tretina v tuneloch a jeho súčasťou sú okrem nového strediska údržby pre diaľnice na východe aj dve veľké diaľničné križovatky.

„Dopravné problémy v Prešove nezmiznú zo dňa na deň, faktom je, že tranzitnú dopravu v smere od Popradu na Košice potrebujeme dostať z mesta. Vnútromestskú dopravu už o pár mesiacov odľahčí nová štvorpruhová cesta po Nábrežnej komunikácií. Zároveň pracujeme aj na severnom obchvate mesta spolu s dostavbou rýchlostnej cesty R4, “ dodal minister dopravy.

Diaľničný úsek D1 Prešov, západ – Prešov, juh v dĺžke osem kilometrov postaví združenie firiem Eurovia SK, Eurovia CS, Doprastav, Metrostav, Metrostav Slovakia. Práce by sa mali podľa slov generálneho riaditeľa spol. Eurovia SK Róberta Šinályho začať prvého júna a ukončené by mali byť do 48 mesiacov. Stavba bude spolufinancovaná z Kohézneho fondu Európskej únie v rámci Operačného programu Integrovaná infraštruktúra. Z ​pôvodne vysúťaženej ceny sa suma znížila o 15, 2 mil. eur na konečných 356 miliónov eur.

Mohlo by Vás zaujímať
Na cestách pribudnú od 27.5. dve obmedzenia
Prešovčania sa musia od pondelka 27. mája 2024 pripraviť na dve dočasné obmedzenia. Jedno pribudne na Levočskej ulici a práce obmedzia dopravu aj na ulici Zborovská.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK