Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

D1 sa začne stavať!

Zmluva na vybudovanie úseku D1 Prešov západ – Prešov juh bola včera podpísaná. Prešovom tak budú motoristi prechádzať bez zdržania, Prešovčanom sa zas odkloní tranzit.

Stavebné práce sa na jednom z posledných chýbajúcich diaľničných úsekov medzi Košicami a Bratislavou začnú v júni. Zmluvu včera za prítomnosti ministra dopravy a výstavby SR Arpáda Érseka podpísala Národná diaľničná spoločnosť s dodávateľom prác, ktorým je „Združenie D1 Prešov“.

„Ide o historickú chvíľu pre Prešov, kedy sa začína riešiť dopravná situácia zanedbávaná štyridsať rokov. Ďakujem pánovi ministrovi, že zmluvu dnes nakoniec podpísal a výstavbe chýbajúcemu diaľničnému úseku pri Prešove už nič nebráni, “ povedala primátorka Prešova Andrea Turčanová, pre ktorú je to síce významný, ale nie konečný krok, keďže D1 nevyrieši celkovú dopravnú situáciu v meste. „K tomu je potrebné dostavať rýchlostnú cestu R4, takže v našom boji pokračujeme ďalej, “ povedala primátorka.

V Prešove je naďalej v dôsledku dopravnej situácie vyhlásená mimoriadna situácia, ktorá súvisí s nedostavanou preložkou cesty Škultétyho – ZVL. Tá má byť dokončená v júli tohto roka.

„Tak ako som sľúbil, po splnení všetkých dôležitých podmienok začíname s výstavbou diaľničného obchvatu Prešova, ktorý výrazne pomôže mestu a zlepší život ľudí v celom okolí, “ povedal v Prešove minister Arpád Érsek. Ide o mimoriadne komplikovaný diaľničný úsek, ktorého tretina trasy vedie po mostoch a tretina v tuneloch a jeho súčasťou sú okrem nového strediska údržby pre diaľnice na východe aj dve veľké diaľničné križovatky.

„Dopravné problémy v Prešove nezmiznú zo dňa na deň, faktom je, že tranzitnú dopravu v smere od Popradu na Košice potrebujeme dostať z mesta. Vnútromestskú dopravu už o pár mesiacov odľahčí nová štvorpruhová cesta po Nábrežnej komunikácií. Zároveň pracujeme aj na severnom obchvate mesta spolu s dostavbou rýchlostnej cesty R4, “ dodal minister dopravy.

Diaľničný úsek D1 Prešov, západ – Prešov, juh v dĺžke osem kilometrov postaví združenie firiem Eurovia SK, Eurovia CS, Doprastav, Metrostav, Metrostav Slovakia. Práce by sa mali podľa slov generálneho riaditeľa spol. Eurovia SK Róberta Šinályho začať prvého júna a ukončené by mali byť do 48 mesiacov. Stavba bude spolufinancovaná z Kohézneho fondu Európskej únie v rámci Operačného programu Integrovaná infraštruktúra. Z ​pôvodne vysúťaženej ceny sa suma znížila o 15, 2 mil. eur na konečných 356 miliónov eur.

Mohlo by Vás zaujímať
Aktualizácia dopravných obmedzení v meste
V Prešove dochádza k aktualizácii súčasných dopravných obmedzení v súvislosti s rekonštrukciou mosta na Lesíku delostrelcov. Do premávky sú zavádzané postupne od pondelka 15. 4. 2024. Sú výsledkom niekoľko-týždňového zberu dát a hľadania možností zefektívnenia premávky počas trvania stavebných prác.
Sekčovská ulica bude čiastočne uzavretá
Mesto Prešov informuje vodičov o čiastočnej uzáverke Sekčovskej ulice v termíne od 22. do 26. apríla pre výkopové práce.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK