Utorok, 30. apríl 2024
Meniny má Anastázia | zajtra Sviatok práce

Veľká noc v podaní pedagógov a študentov Prešovskej univerzity

Veľkonočné sviatky so sebou nesú viacero posolstiev. Pre niekoho sú to predovšetkým sviatky jari, kedy je čas tráviť voľné chvíle so svojou rodinou v prírode, iní ich zase vnímajú v duchu kresťanskej tradície.

K sviatkom jari, či kresťanskej Veľkej noci samozrejme patrí nielen pôst, ale tiež hodovanie a tradičné veľkonočné pochúťky. Ako trávia veľkonočné sviatky pedagógovia a študenti Prešovskej univerzity, aký je ich vzťah k zvykom a tradíciami, ktoré sa viažu k tomuto obdobiu?

Dr. h. c. prof. PhDr. Peter Kónya, PhD. (rektor Prešovskej univerzity v Prešove)
Veľkonočné sviatky trávim doma so svojou rodinou. Po pracovných povinnostiach je to príležitosť aspoň trošku si oddýchnuť, samozrejme, ak nerátam varenie šunky, prípravu cvikly či nedeľného obeda. V tomto zmysle som zástancom tradičných zvykov a obyčajov, pokiaľ pod nimi rozumieme návštevu kostola, veľkonočnú misu a pondelňajšiu oblievačku. Tú absolvujem so svojimi synmi tradične v ľahkej, mestskej verzii bez vedier, spŕch či sifónových fliaš.

doc. Ing. Jana Burgerová, PhD. (dekanka Pedagogickej fakulty PU)
Veľká noc patrila medzi významné sviatky v našej rodine, moja stará mama zachovávala všetky kresťanské tradície, neskôr sme ich čiastočné prebrali aj my, najmä moja mama. Väčšinou sviatky trávim doma v rodinnom kruhu s vyzdobeným „vajíčkovo-zajačikovým“ bytom, pripravujem veľkonočný koláč či syr. Pondelková polievačka bola v našej rodine veľkou tradíciou, keď som bola dieťa, polievači, väčšinou strýkovia, ujovia, bratranci, si u nás podávali kľučky, no táto tradícia je už minulosťou. Každopádne ja som človek milujúci tradície spojené so sviatkami, a teda aj Veľkou nocou.

doc. PhDr. Irina Dudinská, CSc. (riaditeľka Inštitútu politológie FF PU)
Považujem za významné udržiavať tradície – patrí to k celkovej kultúre národa. Veľkonočné sviatky sú sviatky jari s pridanou kresťanskou hodnotou. Zároveň je to možnosť, kedy sa nielen rodiny stretávajú, ale aj známi a priatelia. Ja osobne, pokiaľ je to možné, uprednostňujem trávenie týchto sviatkov v prírode.

Prof. RNDr. Robert Ištok, PhD. (Katedra geografie a aplikovanej geoinformatiky FHPV PU)
Veľkonočné sviatky vnímam ako víťazstvo nádeje jari. Symbolizujú to dekorácie, ktoré u nás pripravuje moja partnerka. Okrem kraslíc nesmie chýbať zeleň. Ako mestský chlapec nie som zvyknutý na tradičné veľkonočné zvyky, ktoré prevládajú na vidieku. Preto oblievačka studenou vodou a šibačka u nás absentuje. Tradície dodržiavame skôr v rámci veľkonočného menu.

PhDr. Mgr. Jana Kičura Sokolová, PhD. (Inštitút slovakistiky a mediálnych štúdií FF PU)
Veľkonočné sviatky trávim v rodinnom kruhu. S manželom ich prežívame v radostnom očakávaní jari a najmä prostredníctvom našich detí, s ktorými sa na ich príchod poctivo pripravujeme. Vyzdobujeme byt jarnými motívmi, ktoré spoločne vyrábame. Maľujeme vajíčka voskovou technikou a následne nimi obvešiavame kučeravú vŕbu, ktorá nechýba vo váze. Najväčšie potešenie mužskému osadenstvu rodiny však prináša beztrestné striekanie z vodných pištolí počas Veľkonočného pondelka.

Mgr. Petra Huličová, PhD. (Katedra environmentálneho manažmentu FM PU)
Veľká noc je spájaná s príchodom jari, ale pre mňa je to predovšetkým najväčší kresťanský sviatok. Ako pravoslávna veriaca sa riadim juliánskym kalendárom, no sviatky oslavujem obdobne ako ostatní kresťania. Tieto dni slávim tradične v kruhu celej rodiny a na bohoslužbách počas celého obdobia veľkonočných sviatkov.

Peter (FF)
Veľká noc je pre mňa ako študenta sviatok, ktorý je stále rovnaký, ale predsa zakaždým niečím iný. Každý študent pochádza z iného kúta Slovenska a veľkonočné sviatky prežíva ináč. Všetci sa tešíme na pár voľných dní, ktoré strávime spoločne s rodinu, blízkymi a priateľmi, ktorých sme dlhšiu dobu nevideli. Osobne sa teším, možno to vyznie zvláštne z úst študenta, na čas po sviatkoch, kedy sa opäť stretnem so svojimi spolužiakmi a priateľmi z internátu. Teším sa preto, lebo z rozprávania o ich prežití sviatkov sa vždy dozviem niečo zaujímavé. Zistím, že to, čo je u nás doma považované za tradíciu, sa v iných kútoch Slovenska nepoužíva, nenosí alebo nevyznáva. Jedlo, ktoré si už od útleho detstva spájam len s Veľkou nocou, sa inde konzumuje bežne. Práve tieto rozdiely mám na týchto sviatkoch rád, pretože sa potvrdzuje, že Slovensko je skutočne bohaté na tradície, zvyklosti a obyčaje.

Emília (FHPV)
Veľkonočné sviatky majú pre mňa osobne predovšetkým náboženský význam. Tieto dni symbolizujú pokoru, pokoj a lásku, ktoré je stále viac potrebne prinášať svetu a snažiť sa aj takýmto spôsobom zabrániť jeho morálnemu úpadku. Tradície spojené s veľkonočnými sviatkami sú zároveň kultúrnym bohatstvom našej krajiny, a preto je potrebne ich udržiavať aj naďalej.

Viktória (FZO)
Keďže som kresťanka, pre mňa to má hlbší význam ako možno pre iných, ktorí sa tešia na „hrudku“ a šunku. Ja sa každý rok teším k babke na staroslovienske liturgie, krásne spevy. Myslím si, že na dedinách to ľudia viac prezívajú, tú atmosféru tam viac cítiť. Ten duchovný rozmer je pre mňa dôležitý.

Jakub (FŠ)
Pre mňa Veľká noc znamená mokré dievčatá a veľmi veľa jedla a kinder vajíčok.

Martin (FŠ)
Veľkonočné sviatky trávim najradšej v rodinnom kruhu, prípadne návštevou príbuzných. Z tradícií sa u nás zachovali tradičné jedlá, ako údené mäso, šunka s vajíčkovým šalátom, koláče. Kým som ale neprišiel na východné Slovensko, nevedel som, čo je to „hrudka“.  Na Veľkonočný pondelok ráno oblejem mamu a sestru trochou vody. Ak som doma aj dlhšie, idem do prírody na halúzky a upletiem si vlastný korbáč. Veľkú noc považujem za najväčší kresťanský sviatok.  

Mohlo by Vás zaujímať
Sándor Petöfi má bustu na Hlavnej ulici v Prešove
Vedenie mesta Prešov v spolupráci s Generálnym konzulátom Maďarska v Košiciach slávnostne odhalilo bustu venovanú významnej osobnosti uhorských dejín, básnikovi Sándorovi Petöfimu.
Prešov ako centrum divadelného umenia už po 58. raz
Obľúbená súťaž umeleckej tvorivosti vysokoškolákov Slovenska, známa ako Akademický Prešov, sa uskutoční od 22. do 25. apríla 2024. Pred prešovským publikom vystúpia nielen profesionálne divadelné súbory zo Slovenska, ale aj z Čiech, Poľska a Maďarska. So širokým spektrom inscenačných poetík sa predstaví v symbolickom počte sedem študentských a sedem profesionálnych divadelných zoskupení.
ZÍSKAJ SUPER HRACIU KARTIČKU A VYHRAJ VYMAKANÉ CENY!
Nepremeškaj skvelú akciu v kinách CINEMAX! Nakúp na bufete občerstvenie za minimálne 5€ a hraj o skvelé ceny.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK