Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Dopravné nehody a škodové udalosti na parkoviskách

S blížiacimi sa veľkonočnými sviatkami chce polícia upozorniť vodičov na situáciu, ku ktorej so zvýšeným výskytom a pohybom áut môže ľahko dôjsť a to hlavne na parkoviskách pri nákupných centrách.

V praxi takmer každodenná situácia, keď vinou niektorého z vodičov motorových vozidiel dôjde v rámci jeho vedenia v cestnej premávke alebo manévrovaním s vozidlom na parkovisku či odstavnej ploche k stretu s iným vozidlom. Následný vývoj takejto situácie často krát závisí od prítomnosti oboch vodičov vozidiel, prípadne od svedkov tejto udalosti. Ak sú prítomní všetci účastníci udalosti, dochádza väčšinou k jej vyriešeniu za pomoci zákonných prostriedkov. Vec je tak vyriešená jej účastníkmi medzi sebou navzájom ako škodová udalosť, prípadne je vec objasňovaná ako dopravná nehoda príslušníkom polície. Ak sa však jeden účastník v takejto situácii ocitne bez prítomnosti iného účastníka (napr. majiteľ vozidla, ktoré poškodil nie je na mieste), príp. bez svedkov udalosti, často krát z miesta udalosti odchádza a svoj čin nikomu neoznamuje. Týmto sa vec stáva dopravnou nehodou, o ktorej polícia prijme oznámenie a objasňuje ju.

Pri bežnom strete vozidiel, tak ako už bolo uvedené, sa pre účastníkov danej situácie výhodnejšie javí riešiť ju vzájomne ako škodovú udalosť, bez asistencie polície. Na to však musia byť splnené zákonné podmienky, vyšpecifikované v §§ 64 až 66 zákona č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, kde pri udalosti:
1. nedošlo k zraneniu alebo usmrteniu osoby,
2. nedošlo k poškodeniu cesty alebo všeobecne prospešného zariadenia,
3. neunikli nebezpečné veci,
4. na niektorom zo zúčastnených vozidiel vrátane prepravovaných vecí alebo na inom majetku nevznikla hmotná škoda zrejme prevyšujúca 3.999, - eur,
5. účastníci sa dohodli na jej zavinení.

Účastník škodovej udalosti je podľa § 66 ods. 6 citovaného zákona povinný bezodkladne zastaviť vozidlo, preukázať svoju totožnosť inému účastníkovi škodovej udalosti, poskytnúť údaje o poistení vozidla, vyplniť a podpísať tlačivo zavedené na zabezpečenie náhrady vzniknutej škody podľa osobitného predpisu (Správa o nehode, Záznam o poistnej udalosti, ...), zdržať sa požitia alkoholu alebo inej návykovej látky a urobiť vhodné opatrenia, aby nebola ohrozená bezpečnosť alebo plynulosť cestnej premávky. Ak účastník škodovej udalosti spôsobil hmotnú škodu osobe, ktorá nie je účastníkom škodovej udalosti, je povinný o tom túto osobu bezodkladne upovedomiť a oznámiť jej svoje osobné údaje.

Ak nie je splnená niektorá z hore uvedených podmienok alebo povinností, udalosť sa považuje za dopravnú nehodu a  je potrebné oznámiť ju polícii na č. 158, resp. 112.

Porušenie pravidiel cestnej premávky, v ktorého dôsledku vznikla dopravná nehoda alebo nesplnenie si povinností účastníka dopravnej nehody alebo škodovej udalosti je považované podľa § 137 ods. 2 písm. c) zákona č. 8/2009 Z. z. za porušenie pravidiel cestnej premávky závažným spôsobom.

V prípade, že boli splnené všetky zákonné podmienky pre vyriešenie vzniknutej situácie ako škodovej udalosti, nič nebráni tomu, aby jej účastníci vec jednoducho ukončili vyplnením jednotného tlačiva na zabezpečenie náhrady vzniknutej škody cez poisťovňu, kde svojimi podpismi potvrdia kto z nich nesie zodpovednosti za vzniknutú škodu. Účastníci preto neoznamujú túto udalosť polícii a preto ani vinník udalosti nemusí čeliť uloženiu sankcie zo strany polície.

V prípade, že boli splnené všetky zákonné podmienky pre vyriešenie vzniknutej situácie ako škodovej udalosti a jej účastníci medzitým oznámili túto udalosť na linke 158 (112), polícia po príchode na miesto udalosti skúma, či ide o dopravnú nehodu alebo o škodovú udalosť.

V prípade dopravnej nehody, policajt rieši vec tak, ako pri každej inej dopravnej nehode – kvalifikovaním skutku, na základe ktorého došlo k dopravnej nehode, určením jej vinníka a uložením sankcie za spáchaný skutok. Prejednaním skutku v blokovom konaní je možné podľa § 22 ods. 3) zákona č. 372/1990 Zb. o priestupkoch v znení neskorších predpisov za „porušenie všeobecne záväzného právneho predpisu o bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky, v ktorého dôsledku vznikla dopravná nehoda“ uložiť pokutu do výšky 650 eur. Prejednaním takéhoto skutku v správnom konaní je možné podľa § 22 ods. 2 písm. c) tohto zákona uložiť pokutu od 150 eur do 800 eur a zákaz činnosti do 3 rokov.

Ak je však účastník dopravnej nehody neznámy, polícia vedie vo veci po dobu dvoch rokov objasňovanie. Ak ani do doby 2 rokov od oznámenia alebo zistenia priestupku sa nepodarilo zistiť jeho páchateľa, polícia odloží vec z dôvodu zániku zodpovednosti za priestupok. Objasnením takejto dopravnej nehody a určením jej vinníka nasleduje uloženie sankcie, ktorá je však vyššia ako v predošlom prípade. Za priestupok proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky, keď „vodič vozidla, ktorý sa zúčastnil na dopravnej nehode, bezodkladne nezastavil vozidlo, nezdržal sa požitia alkoholu alebo inej návykovej látky po nehode v čase, keď by to bolo na ujmu zistenia, či pred jazdou alebo počas jazdy požil alkohol alebo inú návykovú látku, alebo nezotrval na mieste dopravnej nehody až do príchodu policajta alebo sa na toto miesto bezodkladne nevrátil po poskytnutí alebo privolaní pomoci, alebo po ohlásení dopravnej nehody“ je možné podľa § 22 ods. 2 písm. a) zákona č. 372/1990 Zb. o priestupkoch v znení neskorších predpisov uložiť v správnom konaní pokutu od 300 eur do 1 300 eur a zákaz činnosti od 1 do 5 rokov.

Uvedené informácie sa obdobne vzťahujú aj na prípady dopravných nehôd, pri ktorých dôjde k poškodeniu iného majetku ako je motorové vozidlo (napr. plot, brána, múr, dopravná značka, dopravné zariadenie, stĺp a pod.) a samozrejme to platí pre všetky druhy pozemných komunikácií, nie len pre parkoviská či odstavné plochy.

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK