Piatok, 26. apríl 2024
Meniny má Jaroslava | zajtra Jaroslav

23. Rally Prešov: Čo čaká na posádky v Prešove?

Viac ako stopäťdesiat ostrých kilometrov, ku ktorým treba pripočítať približne ďalšiu stovku kilometrov na prejazdy, predstavuje deväť meraných úsekov 23.ročníka prešovskej rely.

(ilustračné foto)
(ilustračné foto)

Ktoré to budú? Priblížil nám ich Vlado Bánoci. „Zakaždým sa snažíme nachádzať nové úseky, aby sa neopakovali neustále dobre známe trate na Zlatej bani, Herľanoch, či Zamutove. A to je trochu problém. Do lesov nás púšťať veľmi nechcú a ak, tak iba výnimočne, no a nájsť štátnu cestu, kde by po dvoch-troch kilometroch nebola žiadna obec je takmer nemožné“, vysvetľuje Vlado. „Prejazdy cez obec sú navyše náročné na zabezpečenie a tiež chápeme, že je to nepríjemné pre ľudí, keď niekoľko hodín nemôžu vyjsť zo svojho dvora na cestu.

V tomto roku súťažný piatok vyšiel na 28.apríla. To nie je najšťastnejšie na konanie rýchlostnej skúšky v krajskom meste, ktoré je už na celom Slovensku známe neriešenou dopravnou situáciou. Prilievať olej do ohňa obmedzovaním piatkovej premávky by obľúbenosti rely vôbec nepomohlo. Usporiadateľ, ktorým je Rally System Slovakia, sa preto múdro rozhodol v piatok absolvovať iba slávnostný štart a naostro sa do súťaže vyštartuje až v sobotu ráno.

Úvodným úsekom je navrátivšia sa Cemjata. Tá pustí na trať prvú posádku o 08:18 hod. a jazdí sa na asfaltových lesných cestičkách v rekreačnej oblasti Cemjata. „Prístup je z odbočky na Zabíjanú a štart približne o 300 metrov ďalej. Meraný úsek sa potom končí pri rampe nad záhradkárskou osadou na Cemjate“, opisuje Bánoci. Táto rýchlostná skúška sa pôjde ako RS1, RS4 a RS7. Po nej ako RS2 (RS5, RS8) sa bude jazdiť dobre známy úsek Žipov. „Štart je asi 2,5 km pred obcou Žipov. Po jej prejdení pokračuje po známom obľúbenom úseku až na horizont, kde zabočí vpravo na Hrabkov. Tam je cesta trochu rozbitejšia, no dá sa zvládnuť“, dokresľuje zvyšok eresky Vlado Bánoci.

Novou rýchlostnou skúškou je RS Šariš, ktorá sa bude jazdiť ako RS3, RS6 a RS9. Jej štart je na konci obce Malý Šariš smerom na Veľký Šariš. Pokračuje cez centrum Veľkého Šariša, kde sa stočí na Medzany. V Medzanoch sa prechádza krátky úsek po nespevnenej komunikácii a potom pokračuje na Šarišské Michaľany, kde je cieľ pri podniku Imuna. „Veríme, že sa nám v tomto roku podarilo pripraviť veľmi zaujímavé úseky a uvidíme vďaka tomu divácky príťažlivú súťaž, ktorú športovo ocenia aj súťažné posádky. Držte nám palce, aby nám prialo počasie, ktoré sa v apríli predvádza viac, ako by sme chceli“, zakončil Vlado Bánoci, ktorý tento rok už neštartuje ako spolujazdec a ostáva mu viacej času na práce súvisiace s prípravami 23.ročníka Rally Prešov.

Ľuboš Kašický
Tlačové stredisko 23. Rally Prešov 2017

Súvisiace články
28.4.2017 História prešovskej rely 28.4.2017 23. Rally Prešov: Harmonogram rýchlostných skúšok a mapy tratí 27.4.2017 23. Rally Prešov: Kto bude štartovať v Prešove? 22.4.2017 23. Rally Prešov: Uzávierky ciest
Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
13. zasadnutie Mestského zastupiteľstva mesta Prešov
Primátor mesta Prešov Ing. František Oľha podľa § 13 ods. 4 písm. a) zákona SNR č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov zvoláva
Okresné hasičstvo oslavuje storočnicu
Hasiči v prešovskom regióne pomáhajú ľuďom už celé jedno storočie. Toto významné výročie si pripomenú už 5. mája 2024 od 11.00 hod. na Hlavnej ulici v Prešove.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Inzercia
Reality: Dám do prenájmu
Reality: Dám do prenájmu
Kancelárske priestory

Prenajmeme kancelárske priestory na Plzenskej ulici č. 2 v Prešove. Výhodný nájom a internet v cene.

0905324336 | | cena: dohodou
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK