Štvrtok, 18. apríl 2024
Meniny má Valér | zajtra Jela

Ilúzie a očné klamy v Klube nadaných detí Prešov

Známy kognitívny neuropsychológ Al Seckel povedal: „Ilúzie sú krásnym oknom vedúcim do zrakového vnímania, pretože dokáže odhaliť skryté prekážky v systéme vnímania spôsobom, ktorý je pre normálny proces nemožný.“

Skúmal, ako chápanie ilúzií dokáže zmiasť náš mozog a poukázal na to, že očné klamy ho môžu ľahko oklamať, ale zároveň to, že sa nám to páči. O tom, že je to tak, sa na aprílovom stretnutí presvedčili aj členovia Klubu nadaných detí Prešov.

Krátka prezentácia predstavila jednotlivé druhy očných klamov s ukážkami obrázkov. Zaujali i ukážky fyziologických zrakových klamov založené na fyziologických javoch. Geometrické, poukazujúce na skreslené vnímanie geometrických vlastností obrazcov, perspektívne klamy založené na skúsenosti s perspektívou, kde sa vzdialenejšie predmety javia ako menšie i psychologické klamy. Tie sa uplatňujú pri pozorovaní rovinných predlôh, ktoré svojou konfiguráciou majú vyjadrovať trojrozmerné teleso. Tak ho aj vidíme, ale zároveň vnímame, že takéto teleso nemôže existovať. Mnohé z nich boli žiakom známe, tie, ktoré nepoznali ich zaujali i pobavili.

Jeden z nich, perspektívny, sme si v ďalšej časti stretnutia aj sami nakreslili. V závere si odniesli „dračiu ilúziu“, ktorá pobaví malých i veľkých a presvedčí ich, že aj dinosaurus poskladaný z obyčajného papiera môže vyzerať ako živý a sledovať každý ich pohyb.

Mohlo by Vás zaujímať
Máte doma budúceho škôlkara?
sto Prešov informuje rodičov o možnosti podávania žiadostí na prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie do materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov na školský rok 2024/2025.
PREŠOVSKÁ UNIVERZITA SA STALA ODBORNÝM GARANTOM PROJEKTU NA BILINGVÁLNE VZDELÁVANIE DETÍ ZÁKLADNÝCH ŠKÔL
Prešov, 11. 04. 2024 – Prešovská univerzita (PU) v Prešove nadviazala spoluprácu s občianskym združením BILI School na projekte zameranom na bilingválne vzdelávanie detí od prvej triedy základnej školy. Tento inovatívny program, ktorý sa zaoberá vzdelávaním detí v dvoch jazykoch súčasne – slovenskom a anglickom, sa plánuje pilotne spustiť na vybraných verejných základných školách po celom Slovensku už v nadchádzajúcom školskom roku.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK