PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/16476/historia_presovskej_rely.html

História prešovskej rely

Pred štartom 23. ročníka Rally Prešov si pripomeňme, že máme byť na čo pyšní. Veď prvý ročník sa konal už 29. -30.mája 1976. Bol to dôsledok motorizmu prajných 70-tych rokov, ktoré neobišli ani Prešov.

Práve sa končila bohatá história Šarišského motocyklového okruhu, ktorý už nevyhovoval bezpečnostným štandardom a tak AMK Prešov, zastrešený Zväzarmom, prijal rozhodnutie o vzniku automobilových súťaží.

Autá nahradili motorky
Logicky sa začínalo na úrovni oblastného preboru a oficiálne sa súťažilo sa „O pohár Slovenskej republiky rád“. Rely dlhá asi 250 kilometrov obsahovala štyri eresky a náročnosťou dokázala poriadne preriediť 45 členné štartové pole. Víťazmi sa stali súrodenci
Šormanovci na Škode 110 R. Zaujímavosťou je, že už vtedy štartoval mladý Vlado Bánoci (Trabant 601 C), ktorý je dušou prešovskej rely dodnes.

Prvá etapa prešovskej rely histórie trvala osem rokov (1976-1983). Už druhý ročník sa jazdil ako Majstrovstvá Slovenska a mimoriadny bol aj rok 1980, kedy sa 380 kilometrov dlhá rely ako jediná na Slovensku jazdila celá v noci! Štart bol o 20.00 hod. a cieľ o štvrtej ráno! A tu už zažiarila rodiaca sa slovenská legenda, prešovská posádka Drotár-Bánoci (VAZ MTX), ktorá dlho v súťaži viedla, no nakoniec musela po kolízii na RS5 (Ružín) odstúpiť.

Prvé domáce víťazstvo Horáka s Páterom
Víťazstva sa domáci sa konečne dočkali o rok neskôr, keď na šiestom ročníku (1981) vyhrala prešovská posádka Horák s Páterom (VAZ MTX). Tretí skončil Igor Drotár, ktorého o víťazstvo pripravila penalizácia za neskorý príchod do časovej kontroly. Mimochodom na záver prvej etapy histórie sme videli aj jednu desivú haváriu počas siedmeho ročníka (1982).
To začínajúci Jozef Béreš roztrhol svoje žiguli o zábradlie v Ruských Pekľanoch! Posádke sa zázrakom nič nestalo. Béreš sa neskôr stal majstrom Slovenska (1994, 95) a v Prešove štartuje v kategórii historikov aj tento rok. Mimochodom Bérešovým majstrovským spolujazdcom bol Michal Koči, ktorý je otcom Martina Kočiho. Ten vyhral úvodnú súťaž sezóny 2017 v Rožňave a uvidíme ho aj v Prešove.

Nové časy, nová technika
Divoké roky na prelome 80-tých a 90-tych prinášali iné tému a aj preto sme si na 9.ročník prešovskej rely museli počkať až do roku 1998. Bolo to však logické nadviazanie, pretože prešovská posádka Drotár s Bánocim sa v roku 1997 stala absolútnymi majstrami Slovenska!
Za pätnásť rokov, čo sme v Prešove rely nevideli, sa však zmenila technika aj nároky na súťaže. Vo svete naťahoval svoju sériu titulov Mäkinen a fanúšikov vzrušovali vyrovnané súboje značiek Mitsubishi, Toyota, Subaru a Ford. Síce s malým meškaním, no už aj k nám postupne prichádzali všetky tie nadupané mašiny a užívali si posádky aj fanúšikovia.
Od roku 1999 prišla Škoda s Octaviou WRC a víťazstvom sa predviedla aj v Prešove (Chovanec s Holáňom, 2001). Chlapci však mali namále, pretože v súťaži síce boli najrýchlejší, no v závere nemohli svoju octaviu naštartovať a za meškanie dostali mastnú penalizáciu. Druhá etapa prešovskej rely histórie vrcholila potom v roku 2005, keď sa 15.ročník jazdil už v rámci FIA Európskeho pohára a na Východ sa zbehlo mnoho silných zahraničných posádok. V pretekoch zviedli boj o víťazstvo úradujúci majster Slovenska, Prešovčan Tibor Cserhalmi, a nová vychádzajúca hviezda, Ďodi Béreš. Tibor však na piatom úseku 2.etapy urobil chybu a musel zo súťaže odstúpiť. Tým sa otvorila cesta pre Ďodiho.
Mladý Béreš tu vyhral iba svoju druhú rely MSR, no ešte v tejto sezóne pridal ďalšie dve víťazstvá a radoval sa zo svojho prvého majstrovského titulu.

Padne víťazná séria Grzyba?
Zatiaľ posledná etapa začala v roku 2009, kedy sa Prešov do kalendára MSR vrátil po štyroch rokoch. Medzitým sa zjednodušil systém bodovania, ktorý dal zabudnúť na koeficienty.
Prešov sa v roku 2009 jazdil ako druhú súťaž sezóny po úvodnom podujatí v Egeri. Otváral však novú kapitolu, keď sa stal prvou súťažou Slovenského Rally Pohára (SRP). Toto však boli už najlepšie roku Ďodi Béreša, ktorý úradoval ako šampión s Robom Mullerom a potvrdili to aj víťazstvom v 16.ročníku Rally Prešov.

Nateraz posledným víťazstvom domácich Prešovčanov je krásny triumf Igora Drotára a Vlada Bánociho z roku 2010 na Škode Fabii WRC. Od roku 2012 však začal v Prešove úradovať Poliak Grzegorz Grzyb (Rufa Sport), ktorý vyhral posledné štyri ročníky a medzi favoritov patrí aj v tomto 23.ročníku. Doterajším vrcholom prešovskej rely histórie je rok 2013, kedy sa jazdilo v rámci Európskeho Rally Pohára. Súťaž bola dvojdňová a obsahovala dvanásť meraných úsekov (cca 150 km). O víťazstvo sa popasovali Ďodi Béreš s Grzybom, ktorý bol iba o jedenásť sekúnd rýchlejší. Nuž a kto sa stane hrdinom ďalšej kapitoly Rally Prešov sa dozvieme už zajtra.

 
28.4.2017 | Autor: Ľuboš Kašický | Kultúra a voľný čas | čítané: 4507 krát