Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

63. HVIEZDOSLAVOV KUBÍN - prešovské stretnutie najlepších recitátorov

Hviezdoslavov Kubín je jednou z najstarších súťaží určených deťom, študentom aj dospelým, ktorí sa venujú umeleckému prednesu.

V tomto roku, keď súťaž oslavuje 63. výročie svojej existencie sa 95 recitátorov základných, stredných škôl, vysokých škôl, pracujúci a 3 detské recitačné kolektívy z Prešovského samosprávneho kraja stretli v priestoroch Divadla Jonáša Záborského, ktorého útvar osvetovej činnosti organizoval túto prestížnu súťaže.

Malí aj väčší recitátori a herci ponúkli prešovskej verejosti v trojdňovom maratóne – 25. - 27. apríl 2017 – nielen skvelé texty renomovaných literárnych autorov, ale najmä vynikajúce interpretačné vystúpenia, v ktorých sa prejavili nielen ako talentovaní recitátori, ale tiež ako skvelí mladí ľudia, ktorí sú ochotní podeliť sa so sojim dotykom s umením.

Prvý deň súťaže bol slávnostne otvorený vystúpením Speváckeho zboru Evanjelického kolegiálneho gymnázia v Prešove. V tento deň sa predstavili recitátori venujúci sa interpretácii poézie, ktorých hodnotili štyri trojčlenné poroty, ktorých predsedami boli PhDr. Soňa Pariláková, PhD. , PaedDr. Mária Kuderjavá, PhD. a Mgr. Ľubica Bekéniová.

V druhom dni sa súťažiacim počas otvorenia prehliadky predstavil DS Kucapaca /CZUŠ sv. Mikuláša Prešov/ predstavením Drevo. V tento deň si 4 komisie vypočuli vystúpenia recitátorov venujúcich sa prednesu prózy. Predsedami boli PhDr. Soňa Pariláková, PhD. , PaedDr. Mária Kuderjavá, Mgr. Ľubica Bekéniová, a MgrA. Marica Harčaríková.

Tretí deň patril vystúpeniam detských recitačných kolektívov, a to DS ALFA, Humenné /réžia Eva Jacevičová/, DS TRMA - VRMA /réžia Alena Váradyová/, Poprad a DS Zarambarimburáci, Prešov (réžia Mária Kuderjavá).

A kto z recitátorv a divadelných súborov bude reprezentovať Prešovský samosprávny kraj na celoštátnom kole súťaže v Dolnom Kubíne?

V prvej kategórii Alžbeta Piňková, Humenné (vedie Eva Jacevičová) a Veronika Kováčová, Prešov /vedie Zuazna Kováčová/. Vdruhej kategórii Katarína Melcherová, Nová Ľubovňa (vedie Nina Kollárová) a Jakub Kubalík, Snina (vedie Eva Fridrichová, Petra Fridrichová). Tretia kategória - Marek Jaroš, Stará Ľubovňa /vedie Nina Kollárová/ a Anna Pipáková, Humenné /vedie Eva Jacevičová/. V štvrtej a piatej kategórii to budú títo recitátori: Natália Timaníková, Stará Ľubovňa /vedia Eva Kollárová, V. Bolešová/, Nina Kollárová, Stará Ľubovňa a Marek Gaj, Poprad /vedie Miriam Kellnerová/.

DS ALFA, Humenné bol detským recitačným kolektívom nominovaným na celoštátne kolo súťaže a s návrhom na postup odchádzal z 2. miesta DS TRMA – VRMA z Popradu.

Víťazom blahoželáme a prejeme im veľa úspechov na celoštátnej súťaži.

Podujatie bolo finančne podporené Fondom pre podporu umenia.

Mohlo by Vás zaujímať
Knižnica na (ne)roztrhanie: Audioknihy pre každého
PREŠOV – Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove naplánovala pre verejnosť v marci mimoriadne rozmanitý program. Čitatelia aj nečitatelia si budú môcť vybrať z kolekcie besied, workshopov, v ponuke bude i originálna výstava a vyhlásenie regionálnej súťaže. Do knižničných služieb pribudne aj plánovaná novinka – audioknihy.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK