Nedeľa, 28. apríl 2024
Meniny má Jarmila | zajtra Lea

63. HVIEZDOSLAVOV KUBÍN - prešovské stretnutie najlepších recitátorov

Hviezdoslavov Kubín je jednou z najstarších súťaží určených deťom, študentom aj dospelým, ktorí sa venujú umeleckému prednesu.

V tomto roku, keď súťaž oslavuje 63. výročie svojej existencie sa 95 recitátorov základných, stredných škôl, vysokých škôl, pracujúci a 3 detské recitačné kolektívy z Prešovského samosprávneho kraja stretli v priestoroch Divadla Jonáša Záborského, ktorého útvar osvetovej činnosti organizoval túto prestížnu súťaže.

Malí aj väčší recitátori a herci ponúkli prešovskej verejosti v trojdňovom maratóne – 25. - 27. apríl 2017 – nielen skvelé texty renomovaných literárnych autorov, ale najmä vynikajúce interpretačné vystúpenia, v ktorých sa prejavili nielen ako talentovaní recitátori, ale tiež ako skvelí mladí ľudia, ktorí sú ochotní podeliť sa so sojim dotykom s umením.

Prvý deň súťaže bol slávnostne otvorený vystúpením Speváckeho zboru Evanjelického kolegiálneho gymnázia v Prešove. V tento deň sa predstavili recitátori venujúci sa interpretácii poézie, ktorých hodnotili štyri trojčlenné poroty, ktorých predsedami boli PhDr. Soňa Pariláková, PhD. , PaedDr. Mária Kuderjavá, PhD. a Mgr. Ľubica Bekéniová.

V druhom dni sa súťažiacim počas otvorenia prehliadky predstavil DS Kucapaca /CZUŠ sv. Mikuláša Prešov/ predstavením Drevo. V tento deň si 4 komisie vypočuli vystúpenia recitátorov venujúcich sa prednesu prózy. Predsedami boli PhDr. Soňa Pariláková, PhD. , PaedDr. Mária Kuderjavá, Mgr. Ľubica Bekéniová, a MgrA. Marica Harčaríková.

Tretí deň patril vystúpeniam detských recitačných kolektívov, a to DS ALFA, Humenné /réžia Eva Jacevičová/, DS TRMA - VRMA /réžia Alena Váradyová/, Poprad a DS Zarambarimburáci, Prešov (réžia Mária Kuderjavá).

A kto z recitátorv a divadelných súborov bude reprezentovať Prešovský samosprávny kraj na celoštátnom kole súťaže v Dolnom Kubíne?

V prvej kategórii Alžbeta Piňková, Humenné (vedie Eva Jacevičová) a Veronika Kováčová, Prešov /vedie Zuazna Kováčová/. Vdruhej kategórii Katarína Melcherová, Nová Ľubovňa (vedie Nina Kollárová) a Jakub Kubalík, Snina (vedie Eva Fridrichová, Petra Fridrichová). Tretia kategória - Marek Jaroš, Stará Ľubovňa /vedie Nina Kollárová/ a Anna Pipáková, Humenné /vedie Eva Jacevičová/. V štvrtej a piatej kategórii to budú títo recitátori: Natália Timaníková, Stará Ľubovňa /vedia Eva Kollárová, V. Bolešová/, Nina Kollárová, Stará Ľubovňa a Marek Gaj, Poprad /vedie Miriam Kellnerová/.

DS ALFA, Humenné bol detským recitačným kolektívom nominovaným na celoštátne kolo súťaže a s návrhom na postup odchádzal z 2. miesta DS TRMA – VRMA z Popradu.

Víťazom blahoželáme a prejeme im veľa úspechov na celoštátnej súťaži.

Podujatie bolo finančne podporené Fondom pre podporu umenia.

Mohlo by Vás zaujímať
Sándor Petöfi má bustu na Hlavnej ulici v Prešove
Vedenie mesta Prešov v spolupráci s Generálnym konzulátom Maďarska v Košiciach slávnostne odhalilo bustu venovanú významnej osobnosti uhorských dejín, básnikovi Sándorovi Petöfimu.
Prešov ako centrum divadelného umenia už po 58. raz
Obľúbená súťaž umeleckej tvorivosti vysokoškolákov Slovenska, známa ako Akademický Prešov, sa uskutoční od 22. do 25. apríla 2024. Pred prešovským publikom vystúpia nielen profesionálne divadelné súbory zo Slovenska, ale aj z Čiech, Poľska a Maďarska. So širokým spektrom inscenačných poetík sa predstaví v symbolickom počte sedem študentských a sedem profesionálnych divadelných zoskupení.
ZÍSKAJ SUPER HRACIU KARTIČKU A VYHRAJ VYMAKANÉ CENY!
Nepremeškaj skvelú akciu v kinách CINEMAX! Nakúp na bufete občerstvenie za minimálne 5€ a hraj o skvelé ceny.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK