Sobota, 27. apríl 2024
Meniny má Jaroslav | zajtra Jarmila

Do re mi fa 2017

Divadlo Jonáša Záborského – útvar osvetovej činnosti v Prešove uskutočnilo dňa 14. mája 2017 v Historickej budove Divadla Jonáša Záborského 23. ročník regionálnej prehliadky speváckych zborov v kategóriach: mládežnícky, ženský a miešaný. Prehliadka sa niesla pod názvom DO - RE - MI – FA.

Na súťaži sa prezentovalo 115 účastníkov z 5 kolektívov, a to: GAUDEAMUS, dievčenský spevácky zbor - Pedagogická a sociálna akadémia Prešov ( dirigentka Mgr. Denisa Matysová), VOCALS – PKO Prešov (dirigentka PaedDr. Bronislava Fecková), GAUDEAMUS, miešaný spevácky zbor - Pedagogická a sociálna akadémia Prešov (dirigentka Mgr. Denisa Matysová), NOCTURNO – PKO Prešov (dirigentka Libuša Zusková), IUVENTUS PAEDAGOGICA - Katedra hudby, Inštitút hudobného a výtvarného umenia, Filozofická fakulta Prešovskej univerzity, Prešov (dirigentky: Michaela Mikulová , Zuzana Vysokaiová). Ich vystúpenia videlo asi 150 divákov.

Výkony súťažiacich kolektívov a jednotlivcov hodnotila odborná komisia v zložení: Mgr. Eva Zacharová - predsedníčka poroty, Mgr. Tatiana Švajková, PhD. a PaedDr. Jana Hudáková, PhD. Zlaté pásmo a laureát prehliadky si vyspieval VOCALS – PKO Prešov.

Po ukončení súťažnej časti, vyhodnotení a vyhlásení výsledkov sa uskutočnil odborný rozborový seminár za účasti dirigentov, vedúcich speváckych zborov a členov odbornej komisie. Mgr. Eva Zacharová nám k úrovni prehliadky povedala:“ Dramaturgia zborov svedčila o vyspelosti a umeleckej úrovni zborových telies. Odzneli diela starých majstrov, romantizmu, hudby 20. st. , úpravy ľudových piesní slovenských, českých, inonárodných, muzikálové a populárne úpravy pre zbor. Okrem klasickej interpretácie dirigenti využili i súčasné moderné prvky pohybové, ktoré oživili jednotlivé vystúpenia. Na odbornom seminári porota skonštatovala rast všetkých zborových telies, kladne hodnotila aj rast mladých dirigentiek - vďaka školeniam NOC, ktoré absolvovali, i podpore pedagóga fakulty, ktorá umožnila ich prezentáciu dirigovaním fakultného zboru. Výborná organizácia a konferans je zásluha odborného vedenia regionálneho strediska Prešov - p. Michal Kišeľák s kolektívom.“

Výsledky prehliadky:

Zlaté pásmo a laureát:
VOCALS - ženský komorný zbor – dir. B. Fecková

Zlaté pásmo a cenu za dirigentský výkon:
oba zbory GAUDEAMUS a cena za dirigentský výkon – dir. D. Matysová

Zlaté pásmo:
IUVENTUS PAEDAGOGICA - dir. M. Mikulová a Z. Vysokaiová

Strieborné pásmo:
NOCTURNO - dir. L. Zusková

Všetky spevácke zbory boli ocenené diplomami a vecnými cenami.
Súťaž je zaznamenaná na DVD - nosiči a archivovaná v DJZ – útvare osvetovej činnosti v Prešove.

Gaudeamus, dievčenský SZ,PaSA Prešov
Gaudeamus, miešaný SZ,PaSA Prešov
Iuventus paedagogica,ženský SZ,PU Prešov
Nocturno,ženský SZ,PKO Prešov
Vocals, komorný SZ,PKO Prešov
Mohlo by Vás zaujímať
Sándor Petöfi má bustu na Hlavnej ulici v Prešove
Vedenie mesta Prešov v spolupráci s Generálnym konzulátom Maďarska v Košiciach slávnostne odhalilo bustu venovanú významnej osobnosti uhorských dejín, básnikovi Sándorovi Petöfimu.
Prešov ako centrum divadelného umenia už po 58. raz
Obľúbená súťaž umeleckej tvorivosti vysokoškolákov Slovenska, známa ako Akademický Prešov, sa uskutoční od 22. do 25. apríla 2024. Pred prešovským publikom vystúpia nielen profesionálne divadelné súbory zo Slovenska, ale aj z Čiech, Poľska a Maďarska. So širokým spektrom inscenačných poetík sa predstaví v symbolickom počte sedem študentských a sedem profesionálnych divadelných zoskupení.
ZÍSKAJ SUPER HRACIU KARTIČKU A VYHRAJ VYMAKANÉ CENY!
Nepremeškaj skvelú akciu v kinách CINEMAX! Nakúp na bufete občerstvenie za minimálne 5€ a hraj o skvelé ceny.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK