Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Do re mi fa 2017

Divadlo Jonáša Záborského – útvar osvetovej činnosti v Prešove uskutočnilo dňa 14. mája 2017 v Historickej budove Divadla Jonáša Záborského 23. ročník regionálnej prehliadky speváckych zborov v kategóriach: mládežnícky, ženský a miešaný. Prehliadka sa niesla pod názvom DO - RE - MI – FA.

Na súťaži sa prezentovalo 115 účastníkov z 5 kolektívov, a to: GAUDEAMUS, dievčenský spevácky zbor - Pedagogická a sociálna akadémia Prešov ( dirigentka Mgr. Denisa Matysová), VOCALS – PKO Prešov (dirigentka PaedDr. Bronislava Fecková), GAUDEAMUS, miešaný spevácky zbor - Pedagogická a sociálna akadémia Prešov (dirigentka Mgr. Denisa Matysová), NOCTURNO – PKO Prešov (dirigentka Libuša Zusková), IUVENTUS PAEDAGOGICA - Katedra hudby, Inštitút hudobného a výtvarného umenia, Filozofická fakulta Prešovskej univerzity, Prešov (dirigentky: Michaela Mikulová , Zuzana Vysokaiová). Ich vystúpenia videlo asi 150 divákov.

Výkony súťažiacich kolektívov a jednotlivcov hodnotila odborná komisia v zložení: Mgr. Eva Zacharová - predsedníčka poroty, Mgr. Tatiana Švajková, PhD. a PaedDr. Jana Hudáková, PhD. Zlaté pásmo a laureát prehliadky si vyspieval VOCALS – PKO Prešov.

Po ukončení súťažnej časti, vyhodnotení a vyhlásení výsledkov sa uskutočnil odborný rozborový seminár za účasti dirigentov, vedúcich speváckych zborov a členov odbornej komisie. Mgr. Eva Zacharová nám k úrovni prehliadky povedala:“ Dramaturgia zborov svedčila o vyspelosti a umeleckej úrovni zborových telies. Odzneli diela starých majstrov, romantizmu, hudby 20. st. , úpravy ľudových piesní slovenských, českých, inonárodných, muzikálové a populárne úpravy pre zbor. Okrem klasickej interpretácie dirigenti využili i súčasné moderné prvky pohybové, ktoré oživili jednotlivé vystúpenia. Na odbornom seminári porota skonštatovala rast všetkých zborových telies, kladne hodnotila aj rast mladých dirigentiek - vďaka školeniam NOC, ktoré absolvovali, i podpore pedagóga fakulty, ktorá umožnila ich prezentáciu dirigovaním fakultného zboru. Výborná organizácia a konferans je zásluha odborného vedenia regionálneho strediska Prešov - p. Michal Kišeľák s kolektívom.“

Výsledky prehliadky:

Zlaté pásmo a laureát:
VOCALS - ženský komorný zbor – dir. B. Fecková

Zlaté pásmo a cenu za dirigentský výkon:
oba zbory GAUDEAMUS a cena za dirigentský výkon – dir. D. Matysová

Zlaté pásmo:
IUVENTUS PAEDAGOGICA - dir. M. Mikulová a Z. Vysokaiová

Strieborné pásmo:
NOCTURNO - dir. L. Zusková

Všetky spevácke zbory boli ocenené diplomami a vecnými cenami.
Súťaž je zaznamenaná na DVD - nosiči a archivovaná v DJZ – útvare osvetovej činnosti v Prešove.

Gaudeamus, dievčenský SZ,PaSA Prešov
Gaudeamus, miešaný SZ,PaSA Prešov
Iuventus paedagogica,ženský SZ,PU Prešov
Nocturno,ženský SZ,PKO Prešov
Vocals, komorný SZ,PKO Prešov
Mohlo by Vás zaujímať
Knižnica na (ne)roztrhanie: Audioknihy pre každého
PREŠOV – Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove naplánovala pre verejnosť v marci mimoriadne rozmanitý program. Čitatelia aj nečitatelia si budú môcť vybrať z kolekcie besied, workshopov, v ponuke bude i originálna výstava a vyhlásenie regionálnej súťaže. Do knižničných služieb pribudne aj plánovaná novinka – audioknihy.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK