PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/16518/velky_uspech_mladeho_astronoma_alexa_dobrovica.html

Veľký úspech mladého astronóma Alexa Dobroviča!

V marci sa uskutočnilo okresné kolo vedomostnej súťaže „Čo vieš o hviezdach?“. V súťaži mladých astronómov sa stretlo 77 súťažiacich z okresov Prešov a Sabinov.

Traja najúspešnejší súťažiaci z každej kategórie a okresu postúpili do krajského kola, ktoré sa uskutočnilo v apríli vo Hvezdárni a planetáriu v Prešove. V kategórii 4. -6. ročník základných škôl a 1. ročník osemročných gymnázií dosiahol vynikajúci úspech nadaný školák, žiak 4. ročníka, Alexander Jozef Dobrovič zo základnej školy na Šmeralovej ulici v Prešove.

Riešenie písomných úloh a príkladov, riešenie „slepej“ hviezdnej mapy i ústne kolo vynieslo Alexa na prvé miesto v okresnom kole vedomostnej súťaže „Čo vieš o hviezdach?“. Mladý astronóm sa netají záľubou v bádaní vesmíru a hviezd, čo potvrdil i v minulom roku postupom (ako tretiak) z okresného kola. Tohtoročné krajské kolo súťaže sa uskutočnilo vo Hvezdárni a planetáriu v Prešove. Alex potvrdil rolu favorita, keď vo veľkej konkurencii súťažiacich obsadil opäť prvé miesto! Veľký úspech mladého astronóma znamená postup na celoslovenské kolo vedomostnej súťaže „Čo vieš o hviezdach?“, ktoré sa uskutoční začiatkom júna v priestoroch Študentského domova Univerzity Konštantína filozofa v Nitre. Držíme palce!

Štvrták Alex Dobrovič je žiakom so všeobecným intelektovým nadaním základnej školy na Šmeralovej ulici v Prešove. Svoju zanietenosť k vesmíru prejavuje už od prvého ročníka prostredníctvom ročníkových prác, účasťou na rôznych prednáškach i súťažiach, či práce v záujmových útvaroch. Ako prvák bol Alex súčasťou tímu prednášajúcich žiakov, ktorí vystúpili na odbornom seminári „Žiak so všeobecným intelektovým nadaním v podmienkach základnej školy“ v priestoroch Katedry špeciálnej pedagogiky na pôde Pedagogickej fakulty Prešovskej univerzity v Prešove.

 
20.5.2017 | Autor: Ľuboš Lukáč | Vzdelávanie a školstvo | čítané: 2371 krát