Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Dni mesta Prešov sa tento rok ponesú v znamení výročia

Mesto Prešov a Park kultúry a oddychu pripravilo počas DNÍ MESTA PREŠOV 2017 veľkolepý týždeň, kedy centrum mesta ožije bohatým a pestrým kultúrnym programom, remeslami, hrami a zábavou.

Svoje 770. výročie prvej písomnej zmienky si mesto pripomenie veľkolepým divadelno-historickom defilé.

Hudba, dobrá nálada a množstvo zábavy pre všetky vekové kategórie sa na pešej zóne sústredí začiatkom júna počas podujatia DNI MESTA PREŠOV 2017. Tento rok sa začnú 5. júna a potrvajú do 11. júna 2017. Ponesú sa v znamení 770. výročia prvej písomnej zmienky o Prešove.

„Aj keď je to dvanásty ročník tohto obľúbeného podujatia, tento ročník bude mimoriadne slávnostný a bohatý. Okrem kultúrnych a sprievodných podujatí sa uskutoční aj udeľovanie Cien mesta i Cien primátorky, ktoré sme pri príležitosti 770. výročia presunuli do priestorov DJZ. Pozvaní sú všetci predstavitelia prešovskej samosprávy od roku 1990, držitelia ocenení i vážení hostia. Je mi cťou, že tento rok budú ocenení významní Prešovčania a taktiež, že naše pozvanie prijali aj delegácie zo siedmich partnerských miest, “ povedala primátorka Andrea Turčanová.

Historické defilé

Tento rok bude okrem iného novinkou aj slávnostné historické veľkolepé divadelno-historické defilé, ktoré pripomenie významné osobnosti i udalosti z histórie mesta. Naposledy sa takýto historický sprievod uskutočnil pred dvadsiatimi rokmi.

Túto časť programu DMP pripravuje scenáristicky a režijne vedúci mestského divadla Divadelného štúdia na Hlavnej pri PKO Vlado Šmihula. Špecifikom divadelno-historického defilé bude uvedenie postavy alegórie mesta, ktorú bude predstavovať herečka Lívia Bielovič, rodáčka z Prešova, ktorá účinkuje okrem SND v Bratislave, aj v mnohých filmoch a televíznych seriáloch najmä v Čechách. Primátorka Andrea Turčanová pred začiatkom defilé, odovzdá do rúk alegórie mesta symbolický kľúč od radnice. Po tejto inaugurácii sa alegória mesta spolu s primátorkou a hosťami presunie na Hlavnú ulicu a zasadnú na tribúnu, ktorá bude umiestnená v strede parku v centre mesta. Potom sa začne divadelno-historické defilé, kde sa vyše 400 účinkujúcich z Prešova i širšieho okolia predstaví v 18 obrazoch, ktoré budú reprezentovať medzníky v histórii mesta.

„V kostýmoch, príznačných pre danú dobu, budú účinkovať kluby vojenskej histórie, šermiari, ale aj mnoho dobrovoľníkov. Pred každým obrazom pôjde herold (oznamovateľ správ) s tabuľkou, na ktorej bude napísaný rok udalosti a jej význam. K jednotlivým obrazom pridajú svoj komentár zo svojho uhla pohľadu traja mladí moderátori, René Vagaský, Vlado Varga a Soňa Sabolová, “ povedal o defilé scenárista a režisér Vlado Šmihula.

Bohatý program

Na pódiu v centre mesta sa predstaví viacero interpretov, umelcov a hudobníkov, týždenný program bude situovaný do viacerých častí Hlavnej ulice, časť interpretov sa predstaví na Prešovskom Amfiteátri. Súčasťou DMP bude aj Prešovský trojičný jarmok, Slávnostné defilé - Historický sprievod mestom, Prešovský montmartre, Nočné objavovanie Prešova, Deň otvorených dverí v štátnom archíve, Ohňová show, súčasťou programu sú aj detské atrakcie a vystúpenia folklórnych súborov a žiakov prešovských škôl. „Program je rôznorodý, zaujímavý pre všetky vekové kategórie, “ uviedla na tlačovej besede vedúca oddelenia kultúry MsÚ Mária Putnocká.

Na koho sa môžeme tento rok tešiť?

Polemic, Mňága a Žďorp, Katarína Koščová, Gapa&Mečiar blues connection, T. O. P big band, ZUŠ M. Moyzesa, Lady Colors, Alkehol, AMC Trio, ĽH Stana Baláža, Peter Lipa, Buty, Družina, Kajzer&Meluš, Keep movin, Stanislav Salanci a ružový panter, Chris Ellys, Alter Ego, Edo Klena&Klenoty, Janais, DC Radio, Pole art dance studio, White monkeys band, Stopa, Gerock, Fest CRB, Zakázanýovoce, Wandererove segry, Jan Kryl, Araňa, Grimmy, N30 Akustika, Medial banana, Sokoliarska skupina sv. Bavona, SHŠ Cohors, Sarus, Páni Spiša, Chorus Via Musica, Bellysimi, Veronika Rabada či Miriam Brandisová.

Podľa Márie Putnockej sa celkovo počas týždňa v programe predstaví cca 2000 účinkujúcich.

Prešovský trojičný jarmok

Motívom 18. ročníka Trojičného jarmoku je priblížiť širokej verejnosti historické obdobie jarmokov v meste Prešov, dnes tretieho najväčšieho krajského mesta. Cieľom je hlavne propagácia a podpora remesiel a taktiež udržiavanie tradícií, ktoré v meste a kraji mnohé stáročia prežívali. „Pred osemnástimi rokmi sme začínali s dvoma stánkami a jednou šermiarskou skupinou. Tento rok máme prihlásených 110 remeselníkov, ktorí pešiu zónu zaplnia od hlavného pódia po severný park. Trojičný jarmok už nadobudol aj medzinárodný rozmer – prídu remeselníci z Českej republika, z Poľska i z Maďarska, “ skonštatoval Jozef Kačala z prešovského Parku kultúry a oddychu, ktorý spolu s mestom zastrešuje toto významné podujatie.

Prešovský Monmartre

Na francúzske miesto na parížskom kopci sa počas osláv premení aj Floriánova ulica, kedy priamo pred očami okoloidúcich budú počas DMP vznikať nádherné umelecké diela. Navyše, tento rok ich bude v popoludňajších hodinách doprevádzať aj autentická hudba v podaní známych prešovských hudobníkov. „Oproti minulosti bude aj táto časť Dní mesta iná – pribudnú večerné happeningy pri Caraffovej väznici so zaujímavými koncertmi či besedami, “ pripomenula Edita Hudáková, riaditeľka PKO Prešov

Mohlo by Vás zaujímať
V Prešove sa začína jarné upratovanie
V rámci jarného upratovania bude v Prešove pristavených spolu 122 kusov veľkoobjemových kontajnerov. Prvý cyklus jarného upratovania sa začína 3. apríla 2024.
Prešov podporí zber kuchynského odpadu
Všetky prešovské domácnosti dostanú od mesta špeciálne vedierka na zber biologického kuchynského odpadu. Prešov chce takto podporiť triedenie biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu od zmesového komunálneho odpadu. Distribúcia 10-litrových vedierok začne už koncom februára.
Prešovská radnica bude svietiť v pestrých farbách
V posledný februárový deň si každoročne pripomíname Medzinárodný deň zriedkavých chorôb. Prešovská radnica a budova Mestskej galérie Caraffka budú preto 29. februára 2024 svietiť v pestrých farbách.
Prešovčania sa dočkajú nového mosta s cyklochodníkmi
V Prešove sa čoskoro odštartuje dlho očakávaná rekonštrukcia mosta na Lesíku delostrelcov. Do investičnej akcie sa v spolupráci púšťajú Prešovský samosprávny kraj ako správca mostného objektu a mesto Prešov, ktoré spravuje priľahlé lávky pre peších. Pôvodnú stavbu zo 60-tych rokoch nahradí nová moderná konštrukcia pre automobily, cyklistov i peších.
Navrhnite pamätihodnosť mesta Prešov na vybranú tému
Mesto Prešov vyhlasuje v súlade so Všeobecne záväzným nariadením mesta Prešov č. 2/2013 o evidencii pamätihodností mesta Prešov v znení Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov č.1/2016
Mestské zastupiteľstvo v Prešove posilní poslankyňa Zuzana Ondrejčáková
Do poslaneckej lavice v Mestskom zastupiteľstve mesta Prešov v apríli zasadne nová poslankyňa za VMČ 6 Zuzana Ondrejčáková. Nahradí Rudolfa Dupkalu, ktorému zanikol poslanecký mandát. U primátora mesta Prešov si už prevzala osvedčenie, slávnostný sľub zloží na aprílovom zasadnutí MsZ.
Mesto a Krajské múzeum deklarujú úzku spoluprácu
V pondelok 11. marca podpísali memorandum o spolupráci mesto Prešov a Krajské múzeum v Prešove. Deklarovali tak najmä vôľu na úzke partnerstvo pri budúcich expozíciách dejín Prešova. V roku 2024 by mali byť výsledkom tejto spolupráce minimálne dva dôležité projekty.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK