PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/16563/unikatny_knizny_dar_pre_presovsku_univerzitu.html

Unikátny knižný dar pre Prešovskú univerzitu

Prešovská univerzita v Prešove (PU) obdŕžala unikátny knižný dar od Domu ruského zahraničia Alexandra Solženicyna v Moskve.

Slávnostný akt prijatia vyše 300 kníh sa uskutočnil v Centrálnej študovni Univerzitnej knižnice PU. Pri tejto príležitosti zároveň došlo k otvoreniu výstavy darovaných kníh, ktorá bude prehľadom vydavateľskej činnosti v súčasnosti najvýznamnejších ruských vydavateľstiev.

Zbierka publikácií, ktoré vlastní PU sa opäť rozrástla. Zaslúžil sa o to Dom ruského zahraničia Alexandra Solženicyna v Moskve, ktorý sa rozhodol venovať Inštitútu rusistiky Filozofickej fakulty PU dar, pozostávajúci z kníh o ruských dejinách, dejinách ruskej literatúry a kultúry, dejinách ruskej emigrácie a ruských pravoslávnych tradíciách. „Nájdeme tu knihy A. S. Puškina, N. V. Gogoľa, I. S. Turgeneva, F. M. Dostojevského, L. N. Tolstého a ďalších predstaviteľov ruskej klasiky. Zo spisovateľov 20. storočia sú tu zastúpení A. Achmatovová, I. Bunin, B. Pasternak, J. Brodskij, V. Šalamov a ďalší, nachádzajú sa tu taktiež monografie o ich živote a diele, denníková a memoárová literatúra, “ bližšie priblížil doc. Valerij Kupko z Inštitútu rusistiky FF PU.

Osobitnú pozornosť v rámci knižného daru si zasluhuje kolekcia kníh venovaných životu nositeľa Nobelovej ceny za literatúru Alexandra Solženicyna, ako aj samotné jeho diela. Súčasťou knižného daru sú aj moderné učebnice ruského jazyka a slovníky. „Pre Inštitút rusistiky je to veľký a štedrý dar najmä preto, že sú to reálne, hmotné, nie virtuálne knihy, ktoré nám okrem vzácneho obsahu prinášajú aj hodnotné informácie o súčasnej ruskej knižnej a vydavateľskej kultúre. Knihy poslúžia ako bohatý zdroj informácií nielen pre vedecký výskum na našom inštitúte, ale prispejú aj k zdokonaleniu vyučovacieho procesu, “ uviedol doc. Kupko. Jeho slová následne doplnil aj rektor PU prof. Peter Kónya, ktorý vyjadril presvedčenie že „darované tituly poslúžia nielen Inštitútu rusistiky, ale aj ostatným zamestnancom a študentom PU, ktorí si týmto rozšíria svoje poznatky z oblasti ruských reálií, dejín, kultúry, vedy či krásnej literatúry“. Rektor pri tejto príležitosti zároveň vyzdvihol prácu Inštitútu rusistiky a pripomenul, že rusistika mala odjakživa významné miesto na Prešovskej univerzite.

Dom ruského zahraničia Alexandra Solženicyna spolupracuje s asociáciami rusistov a katedrami slavistiky a rusistiky v rôznych krajinách. Bohaté knižné dary v roku 2017 venoval Varšavskej univerzite, bulharskej Šumenskej univerzite Konštantína Preslavského a Južnoosetskej štátnej univerzite v Cchinvali. „Veľký medzinárodný projekt pod názvom Program knižnej pomoci realizujeme už od samých začiatkov, teda od vzniku Domu ruského zahraničia Alexandra Solženicyna, od roku 1995. Aktívne spolupracujeme so Slovenskom a so slovenskými univerzitami. Od roku 2007 sme darovali veľké množstvo kníh univerzitným knižniciam v Bratislave, v Nitre, v Trnave a v súčasnosti aj v Prešove, “ uzavrela predstaviteľka Domu ruského zahraničia Alexandra Solženicyna Svetlana Romanovová.

 
8.6.2017 | Autor: Anna Polačková | Vzdelávanie a školstvo | čítané: 2536 krát