PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/16589/podujatie_divadelna_kvapka_krvi_opat_pomahalo-.html

Podujatie Divadelná kvapka krvi opäť pomáhalo.

Krv je pre nás síce tou najvzácnejšou tekutinou, no žiaľ, len malé percento ľudí sa reálne odhodlá ju darovať.

Dávku zdravej ľudskej spolupatričnosti v pondelok prišlo do Divadla Jonáša Záborského v Prešove ukázať spolu 68 dobrovoľných darcov krvi, nielen z radov verejnosti, ale aj zamestnancov okolitých prevádzok spoločnosti Kaufland či hercov divadla. V rámci projektu Divadelná kvapka krvi, ktorú organizuje Slovenský Červený kríž, spoločnosť Kaufland a Národná transfúzna služba SR sa podarilo v tomto divadle vyzbierať krásnych 25 litrov tej najvzácnejšej tekutiny.

Slovenský Červený kríž a spoločnosť Kaufland už od roku 2013 aktívne spolupracujú v rámci organizácie dobrovoľníkov na darovanie krvi. Počet pravidelných darcov, ale aj prvodarcov neustále rastie. Svojim činom tak aj tento rok pomôžu zachrániť nejeden ľudský život, vylepšiť jeho kvalitu a dĺžku, ale aj podporiť liečebné postupy.

„Cieľom projektu je podporiť myšlienku dobrovoľného darovania krvi v slovenských regiónoch. Spoločnosť Kaufland pravidelne umožňuje svojim zamestnancom sa zúčastňovať takýchto odberov organizovane, čím chce inšpirovať aj iných zamestnávateľov v regiónoch Slovenska, aby svojim zamestnancom vytvárali podmienky a umožňovali sa odberov zúčastňovať, “ vysvetľuje pozadie projektu Erika Turček Pfundtnerová, vedúca oddelenia CSR spoločnosti Kaufland.

„Nie je humánnejšia vec, ako pomôcť druhému v núdzi. Z týchto všetkých pomocí je však asi úplne najdôležitejšie darovať to najvzácnejšie, čo máme, a to krv, “ uviedol pán Ing. Štefan Kužma, zástupca primátorky mesta Prešov.
Odberu krvi v Divadle Jonáša Záborského Prešove sa zúčastnilo taktiež aj niekoľko hercov. Jedným z nich bol aj Michal Novodomský. „Túto akciu som prišiel podporiť preto, že som sa jej zúčastnil už aj minulé roky, no krv som nedaroval. Minule sa ma ale niekto z pravidelných darcov opýtal, prečo som tak neurobil. Ja som však na túto otázku odpovedať nevedel, a tak som sa rozhodol, že tentokrát ju darovať prídem a ľuďom pomôžem aj ja.“

Pomocnú ruku tým, ktorí to najviac potrebujú podal aj prvodarca Marián Lapoš, ktorý pracuje v Kauflande v Sabinove. „Motivátorom pre mňa bolo nielen to, že som chcel pomôcť ľuďom, no aj fakt, že prednedávnom som mal s manželkou autonehodu a viem, čo to znamená ležať v nemocnici a aj to, že krv je veľmi vzácna. Moja manželka krv darovať nemôže, a tak som ju prišiel darovať aspoň ja.“

Do odberov krvi sa zapojili aj ostatní zamestnanci Kauflandu nielen zo Sabinova či Prešova, ale aj Vranova nad Topľou a Popradu.

 
14.6.2017 | Autor: Martina Goffová | Mesto Prešov | čítané: 2258 krát