Štvrtok, 18. apríl 2024
Meniny má Valér | zajtra Jela

Seniori sa vzdelávali v oblasti financií

Univerzita tretieho veku pri Prešovskej univerzite v Prešove (UTV PU) s cieľom rozšíriť poznatky v oblasti finančníctva pripravila pre svojich študentov týždňový kurz finančnej gramotnosti. Zúčastnilo sa ho 14 študentov vo veku od 48 do 78 rokov.

Seniori sa radia k jednej z najviac ohrozených skupín obyvateľstva v súvislosti s ekonomickou a majetkovou trestnou činnosťou a podvodnými aktivitami. „Seniori sú veľmi priateľskí, chcú byť s každým zadobre, mnohokrát nevedia povedať razantné nie. Stávajú sa tak ľahkou korisťou pre podomových obchodníkov, prípadne sa dajú rýchlo zlákať na nevýhodné pôžičky od nebankových subjektov, či splácanie rôzneho spotrebného tovaru, ktorý je mnohonásobne predražený, “ poznamenala Monika Mikitová vedúca kurzu finančnej gramotnosti, podľa ktorej je nesmierne dôležitá osveta. „Je potrebné aby sa ľudia aspoň primárne orientovali v oblasti finančníctva, aby vedeli klásť správne otázky či už v banke alebo nebankových inštitúciách, jednoducho, aby sa nedali rýchlo zlákať na nevýhodný produkt, “ doplnila Mikitová.

Práve pod týmto zámerom vznikla na Univerzite tretieho veku iniciatíva zorganizovať kurz finančnej gramotnosti zameraný na rozšírenie poznatkov v oblasti finančného a bankového sektora. „Ide o projekt, ktorý prebieha na základe Grantovej zmluvy č. 05/2017 Podpora rozvoja vzdelávania v oblasti finančnej gramotnosti, “ bližšie uviedla Stanislava Šuščáková, koordinátorka UTV PU. Zároveň doplnila, že finančné prostriedky boli poskytnuté z Asociácie univerzít tretieho veku na Slovensku od Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR na realizáciu aktivít súvisiacich s podporou zvyšovania účasti obyvateľov z cieľovej skupiny 45 a viac rokov na ďalšom vzdelávaní v oblasti finančnej gramotnosti.

Študenti sa počas týždňového kurzu mali možnosť oboznámiť s informáciami týkajúcimi sa činnosti bánk, vedenia účtu, bankových kariet, internetbankingu, ale tiež sporenia či investovania. „Aj napriek tomu, že som v dôchodkovom veku častokrát sa dostávam do situácie, kedy je potrebné riešiť efektívne nakladanie s finančnými prostriedkami, “ poznamenala účastníčka kurzu Marta Rokošná, ktorú najviac zaujali informácie o platobných kartách. Jej slová následne doplnil Jozef Bašista. „Vzhľadom na to, že som pracoval v oblasti finančníctva cítim sa dostatočne fundovaný a nemal by som rýchlo naletieť podvodníkom, ale nikdy nehovor nikdy. Finančný trh a finančné produkty sa sústavne vyvíjajú a menia, ak chceme byť v obraze, mali by sme sa obdobných kurzov zúčastňovať, “ zhodnotil Bašista, ktorý študuje na UTV PU už od jej počiatkov, teda 11 rokov. Bohaté skúsenosti so štúdiom má aj Ľudmila Gajdošová. „Ja ako učiteľka sa rada neustále vzdelávam, štúdium na Univerzite tretieho veku vnímam ako možnosť rozšíriť si svoj všeobecný prehľad v rôznych oblastiach, ale taktiež ako príležitosť ísť medzi svojich rovesníkov, nájsť si nových priateľov a vzájomne si vymieňať skúsenosti, “ uzavrela.

Univerzita tretieho veku pri Prešovskej univerzite v Prešove je záujmovo-vzdelávacia inštitúcia, ktorá v súlade s koncepciou celoživotného vzdelávania v Slovenskej republike vznikla v roku 2006. Počas jedenásťročnej existencie študovalo na UTV PU sumárne 1747 študentov, z toho 1409 žien. Z počiatočných odborov ako anglický jazyk, filozofia a etika, psychológia, ochrana zdravia sa jej ponuka rozšírila až na 14 odborov (astronómia, dejiny a súčasnosť hudby, geografia sveta, kognitívny rozvoj, pohyb a zdravie, praktické záhradkárstvo, právo, sekularizácia a globalizácia, slovenčina, sociálne poradenstvo pre seniorov, starostlivosť o zdravie, vedieť vidieť (výtvarné umenie), východné Slovensko v kontexte historického vývoja, práca s PC). Dlhodobo najobľúbenejšími odbormi medzi študentmi sú praktické záhradkárstvo, starostlivosť o zdravie a geografia. V nasledujúcom školskom roku plánuje UTV PU obohatiť svoju ponuku opäť o anglický jazyk a novinkou bude odbor teológia.

Mohlo by Vás zaujímať
Máte doma budúceho škôlkara?
sto Prešov informuje rodičov o možnosti podávania žiadostí na prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie do materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov na školský rok 2024/2025.
PREŠOVSKÁ UNIVERZITA SA STALA ODBORNÝM GARANTOM PROJEKTU NA BILINGVÁLNE VZDELÁVANIE DETÍ ZÁKLADNÝCH ŠKÔL
Prešov, 11. 04. 2024 – Prešovská univerzita (PU) v Prešove nadviazala spoluprácu s občianskym združením BILI School na projekte zameranom na bilingválne vzdelávanie detí od prvej triedy základnej školy. Tento inovatívny program, ktorý sa zaoberá vzdelávaním detí v dvoch jazykoch súčasne – slovenskom a anglickom, sa plánuje pilotne spustiť na vybraných verejných základných školách po celom Slovensku už v nadchádzajúcom školskom roku.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK