Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Podoby hovoreného slova

Ľudské slovo vo svojich mnohorakých podobách je tým, čo robí človeka človekom. Komunikácia písomná či hovorená je priestorom pre vzájomný kontakt ľudí.

Je dôležité, aby prebiehala kultivovane, aby sme sa v nej zdokonaľovali, aby sme si uvedomovali jej rôznorodosť. Pre študentov základných a stredných škôl je vytváraný pravidelne priestor pre jej skvalitňovanie, a to aj v podobe súťaží zameraných na literárnu tvorbu, umelecký prednes, rétoriku či moderovanie. Práve o posledných troch menovaných by sme mohli povedať, že sú pre nich zaujímavé o.i. po stránke sebarealizačnej, s perspektívou venovať sa im aj v profesnom priestore. Tieto interpretačné podoby slova majú pritom mnohé spoločné roviny a zároveň jasne rozlišujúce polohy.

Práve o nich, o pomenovaní toho, v čom sú si umelecký prednes, moderovanie a rétorika podobné a v čom sú odlišné, teda čo je práve pre nich príznakové, boli tvorivé dielne Podoby hovoreného slova. V mesiacoch apríl – jún ich s finančnou podporou Fondu pre podporu umenia pripravilo DJZ - útvar osvetovej činnosti.

Na prvom, aprílovom stretnutí sa s odbornými lektormi stretli žiaci základných škôl, ktorí sa rozhodli zdokonaliť ako budúci recitátori, moderátori, či rétori. Májové a júnové stretnutia patrili študentom stredných škôl, ktorí sa taktiež venujú týmto oblastiam a mnohí z nich plánujú aj svoje vysokoškolské štúdium a neskôr svoju profesnú kariéru zamerať na oblasti spojené s umeleckým prednesom, moderovaním, či rétorikou.

Stretnutia boli nielen výmenou informácii poskytnutých lektormi študentom. Stali sa aj priestorom vzájomného obohatenia o názory, postoje k tvorbe, interpretácii a len potvrdili fakt, že dnešní mladí ľudia sú rozhľadení, majúci vlastné názory, no zároveň aj chuť učiť sa, zdokonaľovať sa a načúvať.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK