Utorok, 19. marec 2024
Meniny má Jozef | zajtra Víťazoslav, Klaudius

Dovolenky na Slovensku a Česku sú čoraz atraktívnejšie

Prieskumy ukazujú, že tohtoročné leto bude pre Čechov a Slovákov opäť najatraktívnejšia dovolenka doma a v susedných štátoch.

Môže zato pretrvávajúca bezpečnostná situácia v nedávno najnavštevovanejších prímorských destináciách, ako sú Egypt, Turecko, ale i zdražovanie v bezpečnom Chorvátsku. Na druhej strane ešte nikdy nebola ponuka domácich subjektov cestovného ruchu taká pestrá a kvalitná. Samozrejmosťou sú hotelové wellness, strava švédskymi stolmi a rôznorodé možnosti trávenia času v okolí. Ceny sú stále dôležité, ale oveľa menej ako v minulosti. Za kvalitu si dovolenkujúci radi priplatia. Na oplátku očakávajú vysokú úroveň služieb, ochotný personál, kvalitnú stravu a výnimočnosť prostredia. K najatraktívnejším zariadeniam, ktoré spĺňajú predstavu dobrej dovolenky v ČR i SR patria kúpele, Vysoké a Nízke Tatry, či exkluzívne zámky a pamiatky UNESCO.

Kto sa nenechal rozmaznávať kvalitnou ponukou wellness a kúpeľných služieb v Bardejovských kúpeľoch, či moravských Kúpeľoch (Lázňach) Luhačovice, neuverí, že kúpať sa a slniť môže človek dosýtosti aj v nich, nielen pri mori. Desiatkami rokov overené sú zariadenie najväčšej slovenskej hotelovej siete SOREA, predovšetkým vo Vysokých a Nízkych Tatrách. Väčšina z nich je vybavená vlastným wellness a sú vhodné pre rodiny s deťmi. Výnimočné pocity relaxu, luxusu a histórie si zas môžete dopriať v hoteli The Grand Vígľaš****. Pri poznávaní krás Prahy zasa poteší pohodlie a luxus hotelovej siete Sivek Hotels. Ak chcete spoznať výnimočnú lokalitu s krásnou prírodou a zaujímavou históriou, kde ste ešte neboli, skúste mesto Bardejov a Bardejovské kúpele.

Severovýchod Slovenska ukrýva prekvapenia a skvosty, aké nemajú obdobu ani v tých najvyhlásenejších turistických a dovolenkových destináciách. Mesto Bardejov sa právom hrdí opakovanými prvenstvami v súťaži o Najkrajšie mesto Slovenska a Bardejovské kúpele sú oázou oddychu, plnou architektonických skvostov, ktorú si užila aj cisárovná Sisi. Na propagácii tohto výnimočného kúta Slovenska pracuje aj Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) "ŠARIŠ"- BARDEJOV. Okolie Bardejova a Bardejovských Kúpeľov sa stalo atraktívnou lokalitou pre cykloturistov, bežcov i peších turistov. Dĺžka vybudovaných a udržiavaných, navzájom prepojených štyroch trás od minulého roka dosahuje spolu 7 km. Tvoria ju dva liečivé singletracky - Napoleon a Čerešenka, Kyslíková cesta Mihaľov - Bardejov a Kyslíková dráha v Bardejovských Kúpeľoch. Všetky trasy sú už plne funkčné, označené a v súčasnosti využívané verejnosťou pre cykloturistiku, cvičenia, pešie túry a prechádzky. Radničné námestie Bardejova zdobí od vlani bronzová socha kata v životnej veľkosti a v centre Bardejovských Kúpeľov, pribudla nová oddychová a športová zóna určená pre najmenších turistov a rodiny s deťmi. Mimoriadne obľúbené sú wellness zariadenia v Bardejovských kúpeľoch, a. s. , alebo si návštevníci môžu pozrieť skvosty gotiky a renesancie v centre Bardejova. Poteší ich aj pestrá regionálna kuchyňa a ďalšie atrakcie. Najreprezentatívnejšou akciou mesta je tradičný Bardejovský jarmok koncom augusta (v roku 2017 to bude v dňoch 24. - 27. augusta). Mesto vtedy ožije ruchom obchodníkov, remeselníkov a návštevníkov 666. ročníka historického a 46. ročníka novodobého Bardejovského jarmoku.

Mesto Bardejov sa právom sa hrdí opakovanými prvenstvami v súťaži o Najkrajšie mesto Slovenska. Návštevníci tu môžu obdivovať Radničné námestie s nádhernými gotickými meštianskymi domami, Bazilikou minor Sv. Egídia, s bývalou Mestskou radnicou - prvou stavbou renesancie na území Slovenska, v ktorej je umiestnená expozícia Šarišského múzea. Medzi klenoty patrí Bardejovské suburbium - Stará synagóga v Bardejove. Stará synagóga bola vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku v roku 1970, mikve a bet hamidraš v roku 2000. V tom istom roku bolo historické jadro mesta Bardejov spolu so židovským suburbiom zapísané na Zoznam svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Medzi obľúbené návštevné miesta v okolí Bardejova patrí aj zachovaných 7 gréckokatolíckych a 1 rímskokatolícky drevený kostol: Hervartov, Tročany, Krivé, Kožany, Lukov, Frička, Jedlinka, Mikulášová, Zboj. Obľúbený je aj Lesnícky náučný chodník ČIERNA MLÁKA v Bardejovských Kúpeľoch a tamojší Skanzen - Múzeum ľudovej architektúry. Príjemným cieľom výletov je aj agroturistické zariadenie v Stebníckej Hute Slnečný Majer a Zborov. Z Bardejovských Kúpeľov cez Zborovský hrad je vybudovaný okružný náučný chodník. Bardejov a okolie sú ideálnou destináciou pre strávenie rodinnej dovolenky, či výletu.

Možnosť stráviť nezabudnuteľný pobyt v renesančných, gotických a barokových priestoroch a zažiť tak autentickú historickú atmosféru života na zámku poskytuje zámocký hotel The Grand Vígľaš****. Spája v sebe historické prostredie, luxusné ubytovanie a prvotriedne služby. Hostia majú na výber zo siedmych kategórií ubytovania. Počas horúcich letných dní si vychutnajú príjemné ubytovanie bez prehriatých izieb. Zároveň si užijú vodné radovánky v zámockom hotelovom wellness centre (Wellness - Queen Barbara Spa), ktoré je pomenované po kráľovnej Barbare Celjskej, ktorá tu, ako kráľovná a manželka cisára Žigmunda, dlhé roky žila a spravovala okolité panstvo. Ubytovaným hosťom je k dispozícii bazén s protiprúdom, vírivka, infrasauna, fínska sauna, ochladzovací bazén a rôzne druhy masáží. Tento kongresový hotel s poskytovaním wellness služieb, sa stal po predvlaňajšom otvorení symbolom nového trendu v hotelierstve na Slovensku. Vnútorné priestory zámku sú otvorené pre záujemcov so sprievodom a odborným výkladom v denne o 11:00, 13:00 a 15:00 za poplatok. Na vstupnom nádvorí nájdu aj neubytovaní návštevníci príjemnú kaviareň, prístupné hradby s výhľadom do okolia, ako aj historické delo. Pre ubytovaných hostí a skupiny vie personál zabezpečiť historické programy, vrátane dobovej muziky a tancov, živých atrakcií, sokoliarov a vtáčkarov, šermiarov či rytierov. Počas leta pre návštevníkov zámku pripravili rôzne podujatia. Pravidelne každé dva týždne v piatok si môžu vychutnať dobrý film v Letnom kine na nádvorí (30.6. , 14.7. 28.7. ,11.8.). Pre dospelých hostí je pripravená degustácia lahodných mokov - 7.7. degustácia rumov v sprievode saxofónu a 18.8. degustácia vína v sprievode klavíra. Priaznivci tanečných zábav určite ocenia Country bál (22.7.) a tradičnú Ľudovú zábavu (4.8.). Najväčšími letnými akciami bude koncert Kandráčovcov v nedeľu 2.7. a tematická The Grand retro show 12.8.

Pre Slovákov sú atraktívne nielen domáce kúpele, ale radi navštevujú aj moravské Kúpele Luhačovice. Ročná návštevnosť hostí zo Slovenska sa vyšplhala na cca 2000. Návštevníkov čakajú rekonštruované ubytovacie kapacity a zaujímavá kultúrna sezóna. Neoddeliteľnou súčasťou kúpeľných pobytov je vyplnenie voľného času. Rodiny s deťmi ich majú vo veľkej obľube na predovšetkým na jednodenné výlety. Zážitkom sú prechádzky vo vynovenom kúpeľnom parku s výnimočnou architektúrou, posedenia v čokoládovni a cukrárňach, počúvanie kolonádových koncertov ale aj vozenie prehliadkovým vláčikom až na priehradu v Pozloviciach, či plávanie na kúpalisku Dúha.

K najobľúbenejším pobytom sa radia predĺžené wellness víkendy, relaxačné pobyty, týždenné pre seniorov, ale aj klasické liečebné pobyty. Na kúpeľné pobyty je najobľúbenejší štvorhviezdičkový Jurkovičov dom a na wellness rovnako hotel Alexandria. Hotel Alexandria **** ponúka komfortné izby, reprezentačné priestory, atraktívne balíčky, profesionálny servis a špičkovú gastronómiu - všetko pod jednou strechou. Ďalej má wi-fi pripojenie, bazén, saunový svet, fitness centrum, kúpeľné a wellness procedúry. K dispozícii sú Francúzska reštaurácia a Night Club. Kúpele vždy boli a zostali centrom spoločenského života a bohatého kultúrneho diania. Patrí k nim prestížny Festival Janáček a Luhačovice. V Luhačoviciach sa dá príjemne stráviť deň prechádzkami, posedením vo vynovenom kúpeľnom parku, ochutnávaním tunajších svetoznámych minerálnych vôd na čele s Vincentkou a obdivovaním rozprávkovo krásnych stavieb v štýle ľudovej secesie, ktoré tu po sebe zanechal najvýznamnejší slovenský architekt Dušan Jurkovič. Luhačovice sú po ceste vzdialené iba 25 km od hraničného prechodu Drietoma - Starý Hrozenkov, 54 km od Trenčína a 165 km od Bratislavy. Z pobytu v kúpeľoch je zvykom si voziť darčeky a suveníry. Najčastejšie si návštevníci vozia kúpeľné oplátky, ale v Luhačoviciach si môžu okrem toho pribaliť aj obľúbený likér Luhačovická bylinná a minerálnu vodu Vincentka vo fľašiach a výrobky na jej báze. Vlani pribudla aj ďalšia luhačovická rarita - unikátny kúpeľný pohárik Nectarium.

Každý si určite vyberie zo širokej letnej ponuky najväčšej hotelovej siete na Slovensku SOREA, ktorá má svoje zariadenia po celom Slovensku. K dispozícii sú zvýhodnené pobyty pre rodiny s deťmi, seniorov i aktívnych športovcov, spolu s bohatým programom. Seniori si môžu dopriať zaslúžený oddych aj so štátnou účelovou dotáciou pre dôchodcov. Športoví nadšenci zase majú možnosť využiť cyklotrasy v okolí hotelov SOREA a objavovať krásy slovenských hôr či okolie hlavného mesta.

Ak by ste chceli stráviť leto v Prahe, najlepšou základňou bude sieť hotelov SIVEK HOTELS. V ponuke sú pražské hotely Kampa Stará Zbrojnice****, William ***+, Melantrich*** a Harmony***. Pre návštevníkov má spoločnosť bohatý sprievodný program s atrakciami a exkurziami.

Grandviglas
Hotel SOREA TITRIS
Alexandria
Hotel Alexander
Jurkovičov dom + park
Selský dvur
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK