PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/16626/skolsky_rok_ukoncili_ekologicky_a_odniesli_si_skvele_ceny.html

Školský rok ukončili ekologicky a odniesli si skvelé ceny

Tatranskí rytieri sú žiaci z 300 základných a stredných škôl z celého Slovenska, ktorí sa v školskom roku 2016/2017 zapojili do ekologického projektu.

Ten vyvrcholil 27.6.2017 v Nízkych Tatrách jedinečným podujatím Ekofilmárik, festivalom detských ekofilmov. Žiaci, statoční rytieri bojujúci za čistejšiu prírodu, si z podujatia odnášali hodnotné ceny.

V projekte Tatranskí rytieri čelili školáci viacerým súťažným aktivitám. Triedy mali dve povinné aktivity. Prvou bola Eko hliadka, kedy sa zapojení školáci vydali do prírody, obce či mesta a pripísali si zaslúžené body za vyčistenie alebo skrášlenie okolia.
V druhej súťažnej aktivite mali rytieri na výber z troch možností. Buď vytvorili ekologicky motivovaný umelecký výtvor, alebo pripravili krátke audiovizuálne dielo, treťou možnosťou bol tzv. realizovateľný projekt, projekt s cieľom ekologizovať prostredie školy, mesta či prírody.

Súťažiť sa jednoznačne oplatilo

Víťazní rytieri v každej kategórii získali hodnotné ceny v podobe školských výletov do prostredia našich nádherných Tatier.
„Vážime si dar, ktorý sme od prírody dostali, jej krásy a bohatstvo jej rozmanitosti. Práve vzdelávanie žiakov a budovanie povedomia o potrebe ochraňovať prírodu, aby sme ju v celej kráse mohli zachovať aj ďalším generáciám, bol hlavný motív projektu Tatranskí rytieri a preto sme sa ho rozhodli podporiť. Víťazi budú môcť využiť naše zariadenia pre školské výlety, školu v prírode či lyžiarsky výcvik. Realizovateľné projekty, ktoré vyhrali vo svojej kategórii, budeme navyše spolu so školami v septembri aj realizovať, “ hovorí riaditeľ oddelenia Commercial TMR, František Šoltis.

Detské ekofilmy suverénnou konkurenciou dospelákom

Na festivale detských ekofilmov Ekofilmárik žiaci predviedli diela, ktoré dokážu plnohodnotne konkurovať aj prepracovaným dokumentárnym filmom od staršej generácie. Školáci využili dostupnosť technológií na prípravu hodnotných videí, vybrali sa do prírody a predviedli sa aj ako skutoční herci, scenáristi či režiséri.

Ochrana prírody bez akýchkoľvek hraníc

Do ekologického projektu sa zapojili základné školy s najmladšími rytiermi, ale aj stredoškoláci, každú chvíľu pripravení opustiť brány škôl. Ekologické zmýšľanie nepozná vekové hranice a nedokáže ho obmedziť ani žiaden hendikep. Živou ukážkou je aj statočné zapojenie sa triedy zo Spojenej školy v Novej Bani, ktorá získala mimoriadne ocenenie poroty za svoj umelecký výtvor, ktorý bol vynikajúco zvládnutý po tematickej aj technickej stránke.

Projekt Tatranskí rytieri otvorí svoje brány aj v školskom roku 2017/2018. Projekt je realizovaný agentúrou Essence communications, pod záštitou prezidenta Slovenskej republiky Andreja Kisku. Odborným garantom projektu je Slovenská agentúra životného prostredia. Partnerom projektu je spoločnosť Tatry mountain resorts, zodpovedný prevádzkovateľ služieb cestovného ruchu v stredoeurópskom regióne. Partnerom festivalu Ekofilmárik sú Lesy SR.

 
30.6.2017 | Autor: Jana Kupcová | Spoločnosť | čítané: 1987 krát