Utorok, 19. marec 2024
Meniny má Jozef | zajtra Víťazoslav, Klaudius

Malí vysokoškoláci zasadnú do univerzitných lavíc už po desiatykrát

Prešovská detská univerzita (PDU) otvára jubilejný 10. ročník prázdninového vzdelávania detí pod názvom „PDU RETRO“.

Malých vysokoškolákov čaká počas celého týždňa bohatý program pozostávajúci z najlepších prednášok, seminárov a tvorivých dielní z predošlých ročníkov. Študijný pobyt na univerzite začnú študenti slávnostnou imatrikuláciou v pondelok 10. júla o 9:00 hod.

Prešovská univerzita v Prešove (PU) aj tento rok ponúka takmer 200 deťom vo veku od 7 do 15 rokov jedinečnú príležitosť pre plnohodnotné trávenie prázdninového týždňa v podobe netradičného vzdelávania. Tohtoročný desiaty ročník PDU sa bude niesť v znamení bilancovania, teda výberu z toho najlepšieho, najúspešnejšieho, čo ponúklo predchádzajúcich 9 ročníkov. „Budú to opäť zaujímavé prednášky, semináre, tvorivé dielne či exkurzie, v rámci ktorých sa deti stretnú s témami, ako sú „VýLET do poznania“, „Premeny umenia“, „Poklady prírody“, „In MEDIAs res“, „Vykopávky“, „V zdravom tele dobrod(r)uh“, „Kolobeh, obeh, beh“... Potúlajú sa nočnou oblohou, priblížia sa k hviezdam, vykopú pravekú keramiku alebo vyryžujú zlato, “ bližšie popísala Zuzana Stanislavová, garantka projektu PDU. Zároveň doplnila, že malí vysokoškoláci zažijú aj množstvo dobrodružných poznávacích aktivít, dozvedia, ako sa varila soľ, skúsia vyrobiť solivarskú čipku, maľované medovníčky, upletú si košíky, či zoznámia sa s nepoznanou stránkou štvornohých priateľov.

Spoločenskovedne a prírodovedne orientované prednášky zamerané na poznávanie špecifík a osobitostí Prešova a jeho okolia (z oblasti histórie, architektúry a výtvarného umenia, ľudových tradícií a prírodných špecifík Šariša, literatúry, multikultúrnosti regiónu a pod.) budú viesť renomovaní vysokoškolskí pedagógovia, ako aj známe osobnosti z vedy, kultúry a médií, pochádzajúci z Prešova a šarišského regiónu. „Špecifikom študijného programu PDU je aj to, že na prednášky vždy nadväzujú semináre - tvorivé dielne. Prednášky malí vysokoškoláci absolvujú spoločne, pracovné dielne prebehnú v študijných skupinách, ktoré organizačne zabezpečujú študenti Pedagogickej fakulty PU, “ doplnila Andrea Mitrová, hlavná koordinátorka PDU.

Aj počas tohtoročnej detskej univerzity budú deti študovať v dvoch študijných stupňoch: „bakalárček“ (žiaci 1. – 4. ročníka ZŠ) a „magisterček“ (žiaci 5. – 9. ročníka ZŠ, resp. zodpovedajúcich tried 8-ročných gymnázií).
PDU sa tradične začína slávnostnou imatrikuláciou, na ktorej budú študentom odovzdané šiltovky, tričká s logom univerzity a špeciálne indexy, do ktorých si zapíšu ponúknutý študijný program, rovnomerne rozvrhnutý na každý deň od 8:00 do 16:00 h. Na záver svojho pobytu deti vypracujú absolventskú prácu a na slávnostnej promócii za účasti rodičov obdŕža diplom s udelením titulu „bakalárček“, resp. „magisterček“. Promócia bude sprevádzaná vernisážou detských umeleckých prác vytvorených počas celého univerzitného týždňa.

Prešovskú detskú univerzitu zabezpečuje Centrum celoživotného a kompetenčného vzdelávania PU spolu s Kabinetom výskumu detskej reči a kultúry Pedagogickej fakulty v spolupráci s ostatnými fakultami PU. V  priebehu 9 ročníkov absolvovalo PDU celkovo 810 magisterčekov a 840 bakalárčekov – spolu 1650 absolventov. Ak k tomu prirátame tento ročník (t. j. 195 študentov), tak za 10 rokov absolvovalo PDU 1845 študentov. Vrátane 10. ročníka sa o malých vysokoškolákov staralo vyše 300 študentov a program realizovalo približne 500 lektorov a prednášajúcich.

Prílohy
Program PDU 2017 BCČ
pdf
269,4 kB
Program PDU 2017 MGRČ
pdf
208,6 kB
Mohlo by Vás zaujímať
V UNIVERZITNEJ KNIŽNICI OTVORILI INTERAKTÍVNU VÝSTAVU KRESIEB O STRATENOM DEDIČSTVE NAŠICH PREDKOV
Prešov 06. marec 2024 – V Univerzitnej knižnici Prešovskej univerzity v Prešove (UK PU) sa 5. marca konala vernisáž kresieb prešovskej výtvarníčky a vysokoškolskej pedagogičky Ivety Polák Čuchtovej. Na výstave pod názvom Stratené dedičstvo autorka predstavuje 22 kresieb, zobrazujúcich známych i menej známych bohov slovanskej mytológie, približuje kultúru, predstavy o svete i spôsob života dávnych Slovanov.
Začalo sa prihlasovanie do Logickej olympiády pre najmenších
Organizátori ohlásili spustenie registrácie do 9. ročníka Logickej olympiády pre najmenších. Jej cieľom je rozvíjať logické myslenie a zručnosti, ktoré budú predškoláci potrebovať pri vstupe do školy. Registrácia do súťaže, ktorá je určená predškolákom zo slovenských, ale aj českých materských škôl, sa začala 28. februára a potrvá do 30. apríla 2024.
Župná SPŠE Prešov je tretia najlepšia stredná odborná škola v SR
Inštitút INEKO zostavil rebríček slovenských škôl za školský rok 2022/2023. V aktuálnom ročníku hodnotenia sa na popredné miesto znovu prebojovala Stredná priemyselná škola elektrotechnická v Prešove, ktorú zriaďuje Prešovský samosprávny kraj (PSK). Obhájila v ňom minuloročné tretie miesto. PSK má pritom v kategóriách gymnázií a SOŠ v TOP 10 až trojčlenné zastúpenie a medzi tridsiatkov najlepších celkovo sedem župných škôl.
BUDÚCI FYZIOTERAPEUTI ZÍSKAJÚ PRAX V POPREDNOM REHABILITAČNOM CENTRE VĎAKA NOVÉMU PARTNERSTVU
Prešov 27. február 2024 – Prešovská univerzita v Prešove (PU), zastúpená Fakultou zdravotníckych odborov (FZO), a rehabilitačné centrum Adeli Medical Center, podpísali Memorandum o spolupráci, čím sa otvárajú nové možnosti v zlepšovaní kvality vzdelávania a vedeckovýskumnej činnosti v oblasti fyzioterapie. Táto spolupráca, prvá svojho druhu na Slovensku, umožní študentom získavať najmodernejšie poznatky a prax priamo v prostredí jedného z najväčších neurorehabilitačných centier na svete.
Inzercia
Reality: Dám do prenájmu
Reality: Dám do prenájmu
Kancelárske priestory

Prenajmeme kancelárske priestory na Plzenskej ulici č. 2 v Prešove. Výhodný nájom a internet v cene.

0905324336 | | cena: dohodou
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK