PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/16654/aktualizovane-mimoriadna_situacia_odvolana-_stupen_povodnovej_aktivity_klesol_na_ii-.html

Aktualizované: Mimoriadna situácia odvolaná, stupeň povodňovej aktivity klesol na II.

V súvislosti s veternou smršťou, ktorá vo včerajších popoludňajších hodinách zasiahla Prešov, prosíme obyvateľov mesta, aby nahlásili miesta, kde je potrebné spadnuté stromy či úlomky konárov odstrániť z verejných priestranstiev.

V nedeľu 23.7.2017 o 16:00 h bola v Prešove primátorkou mesta vyhlásená mimoriadna situácia z dôvodu silnej veternej smršte spojenej s intenzívnym dažďom, na viacerých budovách strhlo a poškodilo strechy, počas popoludňajších a večerných hodín prebiehali záchranné práce. Najviac zasiahnuté lokality boli tentoraz Solivar, sídl. Sekčov, ul. Východná, A. Matušku, Moyzesova, Palárikova a ďalšie, búrka zasiahla aj centrum mesta, kde boli spadnuté a poškodené stromy.

Po 19:00 h bol navyše vyhlásený aj 3. stupeň povodňovej aktivity.

Celoplošne v meste došlo k poškodeniu verejnej zelene, na viacerých miestach pracovali príslušníci HaZZ, DHZ a záchranné zložky na sprejazdnení komunikácií kvôli spadnutým stromom a ulomeným konárom. V priebehu popoludňajších hodín boli cesty prejazdné. Silný nárazový vietor poškodil aj viaceré stĺpy verejného osvetlenia, trolejbusové vedenie, zatopené boli aj viaceré pivničné a suterénne priestory.

Pracovníci úradu v spolupráci so zmluvnými firmami sú aktuálne v teréne, mesto nasadilo aj pracovníkov MOS (menšie obecné služby). Mimoriadna situácia i 3. stupeň povodňovej aktivity trvá, SHMÚ vydal výstrahu pred búrkami.

Mesto je monitorované a škody na mestskom majetku a verejnej zeleni sa spisujú. Ich výška bude následné vyčíslená. Prešov naposledy zasiahla obdobná supercela začiatkom júla, odhad vzniknutých škôd bol cca 60 000 eur.

Prosíme obyvateľov mesta, aby hlásili spadnuté stromy a nánosy konárov z verejných priestranstiev na ich odstránenie:

tel. : 051/3100 246, 051/3100 505 (počas úradných hodín, 08.00 - 16:00 h)

email: petronela.galdunova@presov.sk, ingrid.garajova@presov.sk .

Správa bude priebežne aktualizovaná.

Aktualizované! Prešov, 14:30 h: V dôsledku vykonania nevyhnutných technických opatrení na zamedzenie vzniku škôd a pominutia okolností vyhlásenia 3. stupňa povodňovej aktivity, je aktuálne vyhlasený 2. stupeň.

O 14:30 h bol v Prešove vyhlásený 2. stupeň povodňovej aktivity. Počas neho sa dokončia potrebné záchranné práce. Z dôvodu pominutia okolností bola odvolaná aj mimoriadna situácia. Aktuálne sa naďalej pracuje na odstraňovaní škôd, zlomených stromov a ich častí na území celého mesta.

 
24.7.2017 | Autor: Veronika Kmetóny Gazdová | Mesto Prešov | čítané: 1652 krát