PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/16658/bilancia_dopravnej_nehodovosti_pocas_letnych_prazdnin.html

Bilancia dopravnej nehodovosti počas letných prázdnin

S cieľom pozitívneho ovplyvnenia bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky a predovšetkým v záujme bezpečnosti účastníkov cestnej premávky pravidelne prinášame upozornenia a odporúčania pre širokú verejnosť.

Tri, dva, jedna
Za prvé tri prázdninové týždne (1.7. do 23.7.) sa pri dopravných nehodách v porovnaní s rovnakým období minulý rok ťažko zranilo menej o dve osoby (70) a o život prišlo menej o jednu osobu (21, z nich dvaja motocyklisti, dvaja cyklisti, jeden chodec,  16 vodičov a ich spolujazdcov). Počet nehôd je v porovnaní síce vyšší o 65 (943 nehôd), ale mnoho nehôd je tzv. administratívnych. To znamená, že síce sa nikto z účastníkov nezranil, napriek tomu políciu zavolali, pretože sa buď medzi sebou nedohodli na zavinení, prípadne vznikla škoda vyššia ako 3990 eur.

Pri dvoch nehodách štyria mŕtvi
Na začiatku druhého prázdninového týždňa sa stali dve tragické nehody, pri ktorých zomreli štyri osoby. Polícia okamžite zareagovala, zintenzívnila dohľad nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky. Nasadila väčší počet síl a prostriedkov za účelom pozitívneho ovplyvnenia dopravnej nehodovosti.
Opäť je však potrebné zdôrazniť, že na znižovaní dopravnej nehodovosti a jej následkov sa musia podieľať aj samotní účastníci cestnej premávky.

TOP 3 najčastejšie príčiny dopravných nehôd
Medzi najčastejšie príčiny dopravných nehôd patrí porušenie povinnosti vodiča, neprimeraná rýchlosť jazdy a nesprávna jazda cez križovatku.

Nástrahy horúčav
Vysoké teploty spôsobujú oneskorené reakcie, dehydratáciu, preto sa veľmi ľahko môže stať nešťastie. Na cesty treba vyraziť oddýchnutý, dodržiavať pitný režim, čo samozrejme nie je alkohol. Vhodné je robiť si častejšie prestávky, vyhýbať sa hlavným cestným ťahom a zvoliť si menej frekventovanú trasu, prípadne si vytvoriť časovú rezervu.

Výsledky sobotňajšej akcie
Ako sme niekoľko krát vopred informovali, v sobotu bola na slovenských cestách dopravno-bezpečnostná akcia. Policajti zistili takmer tisíc porušení predpisov, u vodičov motorových vozidiel viac ako 800, u ostatných účastníkov (cyklisti 12 priestupkov, chodci 12 priestupkov) 24 priestupkov. Pokutu nedostalo, čiže boli vybavení napomenutím vzhľadom na menej závažné porušenie predpisov, vyše 50 priestupcov.
Viac ako 400 vodičov prekročilo stanovené rýchlosti, vyše 70 si nezaplo bezpečnostné pásy, ďalších 70 vodičov nemalo adekvátny technický stav vozidla, 23 vodičov telefonovalo a písalo sms správy, 26 jazdilo bez osvetlenia, 10 nesprávne predchádzalo a 30 nesprávne jazdilo (nesprávny spôsob jazdy).
Pod vplyvom alkoholu bolo desať vodičov motorových a 22 vodičov nemotorových vozidiel.
Policajti počas dňa zadržali 19 vodičských preukazov, 17 osvedčení o evidencii vozidiel, sedem tabuliek s evidenčným číslom. Zadržali osem páchateľov, ktorí sa dopustili trestného činu.

K bezpečnosti prispejte všetci
Ako už polícia viackrát avizovala, v záujme bezpečnosti zvýšila dohľad najmä na miestach so zvýšeným pohybom osôb. Taktiež v miestach, kde je zvýšené riziko vzniku nehôd či kolízií. Na internetovej stránke sú zverejnené nehodové úseky, aby si aj vodiči uvedomili, že sa musia aj sami pričiniť k zníženiu nehôd bezpečnou jazdou.
Polícia opakovane apeluje na chodcov a cyklistov, aby nosili reflexné prvky. Vodiči, ktorí pri strete s týmito účastníkmi neutrpia také fatálne následky, by mali byť ostražití a predvídať najmä na miestach, kde možno predpokladať, že je zvýšený pohyb týchto účastníkov.

Dávajte na seba pozor a jazdite bezpečne!

 
25.7.2017 | Autor: Denisa Baloghová | Polícia a záchranné zložky | čítané: 1398 krát