PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/16659/tatry_i_kosice_ziskaju_priame_spojenie_s_krakovom-_varsavou_a_budapestou__novym_autobusom_leo_express.html

Tatry i Košice získajú priame spojenie s Krakovom, Varšavou a Budapešťou – novým autobusom LEO Express

Dopravca LEO Express ohlásil novú autobusovú linku. Linka vyštartuje už 29. augusta 2017.

Dlho očakávané medzinárodné spojenie, obsluhované pohodlnými autobusmi, bude premávať denne po trase Varšava – Krakov – Stará Ľubovňa – Kežmarok – Poprad – Prešov – Košice – Budapešť. Spoje budú nadväzovať aj na ďalšie vlakové a autobusové spoje LEO Express, napríklad z Prahy, Žiliny, Mukačeva, Katovíc, Lodže, Torune a Gdaňsku. Spoločnosť práve spustila predaj cestovných lístkov prostredníctvom svojho webu a partnerských predajcov – cena začína už od 5 EUR.

Magnet pre turistov
Nové autobusy prvý krát po rokoch znovu prepoja Tatry a východ Slovenska pravidelnou linkou prechádzajúcou Krakovom, Varšavou a Budapešťou. Chýbajúce autobusové spojenie bolo dlhodobo bariérou pre rozvoj cestovného ruchu zo susedných krajín. Turisti, ktorí nechcú alebo nemôžu využiť pre prepravu vlastné auto, nemali až doteraz relevantnú alternatívu. Zvlášť dopravné napojenie z Poľska bolo dlhodobo požadované podnikateľmi v cestovnom ruchu a miestnymi samosprávami.
„Slovensko je turisticky veľmi atraktívna krajina. Cieľom nového spojenia je ponúknuť atraktívne spojenie a priviesť turistov z Poľska a Maďarska do Tatier, do termálnych akvaparkov alebo do historických Košíc. Už 2 roky spájame východ s Poľskom minibusovými spojmi TigerExpress. Nová autobusová linka nám pomôže zaistiť ešte lepšiu a širšiu dopravnú ponuku a pritiahnuť nových turistov na Východ, ” hovorí Peter Jančovič, obchodný riaditeľ LEO Express.

Priamo na budapeštianske letisko
Autobusy zastavia aj priamo na obľúbenom budapeštianskom letisku. Časy príjazdu a odjazdu sú prispôsobené tak, aby bol zaistený príjazd na letisko ráno a odjazd večer. Peter Jančovič ďalej komentuje: „Nielen Košičania, Prešovčania a Popradčania, ale aj turisti vďaka novej linke budú mať prístup k širšej ponuke leteckých spojení – nielen do Európy, ale aj inde do sveta. Navyše cena lístkov na letisko bude veľmi dostupná.“ Pri rezervácii lístkov bude platiť pravidlo známe z leteckých spoločností – čim skôr rezervujete, tým lacnejšie cestujete. Na letisko sa tak cestujúci dostanú za cenu už od 5 EUR za jednosmerný lístok.

Poľsko bude dostupnejšie
K výraznému vylepšeniu dôjde aj v prípade prepojenia Slovenska s Poľskom. Nová linka priamo obslúži 9 poľských miest vrátane Krakova a Varšavy. Vďaka širokej ponuke nadväzujúcich autobusových spojení, ktoré LEO Express v Poľsku prevádzkuje, sa vytvorí napojenie aj do ďalších 15 poľských miest, vrátane Katovíc, Toruňa, Gdaňska a až k baltickému moru.
Vďaka unikátnej minibusovej službe Door-to-door, ktorá je špecialitou LEO Expressu, dopravca vďaka pristavenému prípojnému minibusu na krakovskej autobusovej stanici ponúkne napojenie priamo pred dvere terminálu krakovského letiska alebo na adresy, k turistickým atrakciám a do hotelov na území celého Krakova. Táto služba je už teraz dostupná na vybraných spojoch LEO Express a od septembra 2017 ju bude možné využiť aj v prípade tejto novej autobusovej linky.

Čoraz obľúbenejšie autobusy a vlaky
Dopravca je známy na Slovensku hlavne vďaka čoraz obľúbenejšej vlakovej linke Praha – Ostrava – Žilina – Poprad – Prešov – Košice, ktorá premáva až 2-krát denne a je prevádzkovaná ako jedna z mála vlakových spojov na Slovensku – bez nároku na akékoľvek dotácie. Moderné vlakové súpravy súkromného dopravcu ponúkajú až 3 cestovné triedy – Economy, Business a Premium so sedačkami polohovateľnými až do horizontálnej polohy. Vlaky patria k európskej špičke a ponúkajú pre všetkých cestujúcich klimatizované priestory, Wifi, zásuvky 230V, obsluhu stevarda a širokú ponuku palubného cateringu.
Vlakové a autobusové spoje budú na seba nadväzovať, preto pohodlné spojenie do Budapešti a na budapeštianske letisko získajú napríklad aj obyvatelia Žiliny, Vrútok a Martina, Ružomberku a Liptovského Mikuláša.
Autobusy svojou kvalitou kopírujú vlaky – na linku budú nasadené moderné autobusy s Wifi pripojením dostupným aj v zahraničí, zásuvkami, toaletou, obsluhou stevarda, palubným cateringom a špeciálnou zónou Business class s kráľovským priestorom na nohy, unikátnym v autobusovej doprave.

LEO Express a. s. je multimodálny súkromný dopravca, ktorý v roku 2012 zahájil svoju činnosť novými vlaky na kľúčových linkách v Česku a od roku 2014 na Slovensku. Dopravca je známy na Slovensku hlavne vďaka čoraz obľúbenejšej vlakovej linke Praha – Ostrava – Žilina – Poprad – Prešov – Košice, ktorá premáva až 2-krát denne. Dopravca taktiež prevádzkuje rozsiahlu sieť autobusových liniek v Českej republike, Poľsku, Nemecku, Rakúsku, na Ukrajine, po novom aj na Slovensku. V roku 2016 sa spojil s minibusovým dopravcom TigerExpress. Zakladateľom spoločnosti je Leoš Novotný, CEO je Peter Koehler. Viac o LEO Express na www.leoexpress.sk.

 

Prílohy

Cestovný poriadok
pdf
192,1 kB
25.7.2017 | Autor: Mirek Spurný | Doprava | čítané: 9133 krát