PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/16662/opal_s_novou_tvarou.html

Opál s novou tvárou

Druhá etapa rekonštrukcie Nákupného strediska Opál je ukončená. Ide o jednu zo 132 investičných akcií, ktoré mesto realizuje v tomto roku.

V Prešove vládne „stavebný boom“. Dokumentuje to aj 132 rôznych investičných akcií samotného mesta. „Budujeme 52 stavieb, ktoré financujeme úplne z vlastných zdrojov, na 22 ďalších zabezpečujeme spolufinancovanie, staviame tiež 58 parkovísk, ,“ skonštatovala prešovská primátorka Andrea Turčanová počas kolaudácie projektu Obnova NS Opál (II. etapa).

Rekonštrukcia rokmi opotrebovaných spevnených plôch vo vnútrobloku NS Opál na sídlisku Sekčov, ktoré sú vo vlastníctve mesta, sa tým dostala do finále. Investícia v hodnote 139 000 eur v sebe zahŕňala kompletnú výmenu teplovodných rozvodov, tiež výmenu pôvodného betónového a asfaltového povrchu za dlažbu (890 m2), výmenu štyroch stĺpov verejného osvetlenia, vybudovanie bezbariérových prechodov a tiež osadenie viacerých prvkov drobnej architektúry, ako lavičky či stojany na bicykle. Súčasťou obnovy priestoru boli aj sadové úpravy, v rámci ktorej boli vysadené trvalky, kry i osem stromov. Zaujímavým prvkom tejto rekonštrukcie sú štrbinové zberače vody, ktoré opticky dotvárajú celok.

V tomto roku už areál NS Opál spestrí aj vianočný stromček, keďže v rámci rekonštrukcie bol vybudovaný aj stojan na jeho osadenie i s tým súvisiaca elektrická prípojka.

„Náročná bola hlavne príprava tejto stavby, kde sme potrebovali zosúladiť stavebné úpravy s prevádzkovaním rozvodov teplovodu, ale dôležité bolo aj zachovanie funkčnosti prevádzok v tomto nákupnom stredisku, “ vysvetlil zložitosť tejto rekonštrukcie Ľudovít Koháni, vedúci oddelenia investičnej činnosti MsÚ mesta Prešov.

Rekonštrukciu realizovala spoločnosť Ekoprim.

V roku 2017 sa mesto Prešov realizuje celkovo 132 investičných akcií. Oproti roku 2015 je to viac ako štvornásobok a oproti vlaňajšku trojnásobok investičných akcií:

Rok 2015: 29 akcii
Rok 2016: 41 akcii
Rok 2017: 52 stavieb financovaných z vlastných zdrojov, 22 stavieb so spolufinancovaním, 58 naplánovaných parkovísk

 
27.7.2017 | Pridal: Redakcia PIS | Mesto Prešov | čítané: 2144 krát