PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/16666/discgolf_na_borkute.html

Discgolf na Borkúte

Lesný park na Borkúte ponúka zaujímavú novinku – discgolf. Populárna hra s lietajúcim tanierom (diskom) je jedným zo spôsobov ako lákať ľudí do prírody.

K lesnému náučnému chodníku s informačnými tabuľami, ku ohniskám a altánkom, ale aj k využívaným minerálnym prameňom, tak pribúdajú na Borkúte tiež možnosti športovania. Popri aktívnej horskej cyklistike tam v týchto dňoch pribudlo aj ihrisko na čoraz populárnejší discgolf. „Prešovčania dostávajú pre športovanie i pre pobyt v prírode novinku. Discgolf je hra pre celé rodiny a verím, že táto možnosť sa stane obľúbenou pre spoločné trávenie voľného času, “ skonštatovala primátorka Andrea Turčanová počas jeho uvedenia do prevádzky.

Ihrisko zrealizovala mestská spoločnosť Technické služby mesta Prešov a.s. , ktorá mestské lesy obhospodaruje. „Ide o súčasť koncepcie revitalizácie územia na Borkúte, v rámci ktorej sme v jadre lesoparku, v údolí prameňa Čurek, vyčistili zanesené jazierko, ďalšie sme vytvorili, obnovujeme ohniská a altánky, pripravujeme aj plochu na táborisko, v pláne máme aj vybudovanie kyslíkovej dráhy či vyhliadkovej veže na Malkovskej hôrke, “ skonštatoval riaditeľ TSmP Milan Tóth.

Discgolf je jedným z najrozšírenejších športov s lietajúcim diskom, odvodeným z klasického golfu . Hra má podobné pravidlá ako klasický loptičkový golf s tým rozdielom, že hráči nemajú palice a neodpaľujú loptičky, ale hádžu disk. Snahou hráča je dosiahnuť cieľ - discgolfový kôš, na čo najmenší počet hodov. Typické ihrisko má 9, 12 alebo 18 „jamiek“, ktoré sú ukončené takýmto košom.

„Discgolfové ihrisko vyzerá inak ako golfové, je na ňom oveľa viac stromov a prekážok, ktoré treba pri hodoch obchádzať a prekonávať. To umožnilo jeho výstavbu bez výrazných investícií vo vlastnej réžii našej spoločnosti, “ dodal Milan Tóth.

Ihrisko by malo slúžiť pre návštevníkov lesoparku Borkút s tým, že prednosť budú mať organizované skupiny, ktoré si dohodnú jeho prenájom. V areáli „Ekoparku Holá hora“ si môžete túto hru vyskúšať na cvičných discgolfových košoch, kde si disky môžete aj zapožičať.

 
31.7.2017 | Pridal: Redakcia PIS | Tip na výlet | čítané: 3667 krát