Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Verejná prešovská doprava aj v podobe bikesharingu

Bikesharing, projekt zdieľaných bicyklov, by sa mal stať súčasťou verejnej dopravy v Prešove.

Mesto o tom rokuje s potenciálnym partnerom. Vzniknúť by malo 15 stanovíšť s 20 bicyklami v každom stojane.

Projekt zdieľaných bicyklov by mohol byť súčasťou verejnej dopravy v Prešove už koncom budúceho roka. Mesto participuje výberom strategických miest, v pláne je využiť najviac frekventované spojnice, aby boli bicykle využívané v čo najväčšej možnej miere.

Základným princípom je pokračovať v nastavenom prešovskom trende podporovať nemotorový spôsob dopravy. Cieľom zapožičiavania bicyklov je vytvoriť podmienky na ekologickú, nenákladnú a logisticky nenáročnú cestu do práce, do školy, na presuny ľudí do rôznych častí mesta. K zvýšeniu orientácie i prehľadnosti pomôžu aj osadené citylighty – informačné tabule na každom z 15 miest, ktorých účelom je informovať o rozmiestnení stojanov na jednotlivých stanovištiach, o počte dostupných bicyklov na každom z nich, podmienky vypožičania a pod.

Každý bicykel bude mať vlastné GPS, ktorého úlohou je zber dát a zároveň odosielanie potrebných systémových informácií. Platba by bola realizovaná prostredníctvom mobilnej aplikácie, z ktorej by sa stiahol poplatok za odjazdenú časovú jednotku zo symbolickej hodinovej taxy.

Prešov v rámci preferencie nemotorovej dopravy pokračuje v budovaní nových úsekov cyklotrás, po dokončení cyklocesty Bajkalská čaká Prešovčanov ďalších 7 úsekov. „Našou snahou je poskytnúť aj cyklistom čo najlepšie podmienky pre jazdu, preto v tomto roku máme v pláne vybudovať ďalších sedem úsekov cyklociest. Celková dĺžka novobudovaných úsekov má približne 15 km a stavebné náklady dosiahnu objem cca 2,8 milióna eur, “ povedala primátorka Andrea Turčanová k podpore cyklodopravy v meste.

Pripravuje sa aj projekt krytých parkovacích zariadení pre bicykle v meste Prešov

Mesto Prešov má ambície aktívne prispievať k zvyšovaniu podielu cyklistickej dopravy na celkovej deľbe dopravnej práce na funkčnom území mesta a k zníženiu celkového znečistenia ovzdušia dopravou. Preto realizuje a pripravuje viaceré projekty, zamerané na budovanie a sieťovanie cyklistickej infraštruktúry (cyklotrasy), vrátane doplnkovej cyklistickej infraštruktúry (kryté parkovacie zariadenia pre bicykle) v snahe prioritne odľahčiť centrum mesta Prešov od výrazne narastajúcej automobilizácie a povýšiť cyklistickú dopravu na plnohodnotný spôsob prepravy v rámci udržateľnej mobility v meste Prešov a okolitých obciach spadajúcich do mestskej funkčnej oblasti mesta Prešov a vybudovať ľahko dostupnú a cenovo výhodnú sieť mestskej dopravy. Mesto preferuje budovanie tzv. segregovaných cyklistických komunikácií, pričom kryté parkovacie zariadenia sú umiestňované tak, aby boli dostupné a prístupné priamo z cyklistických komunikácií.

Cieľom projektu je zvýšenie atraktivity a prepravnej kapacity cyklistickej dopravy v meste Prešov. Projekt má jednu hlavnú aktivitu pre vybudovanie Doplnkovej cyklistickej infraštruktúry – vybudovanie 8 ks krytých parkovacích zariadení pre bicykle, konkrétne:

stanica SAD a ŽSR - ul. Košická
parkovisko pred MsÚ - ul. Jarková 24
parkovisko na Slovenskej ulici
Prešovská univerzita - ul. 17. Novembra
ul. Arm. Gen. Svobodu
ul. Exnárova
ul. Mukačevská
ul. Bajkalská
Ide o drobné stavby - plocha 24,8 m2 , obostavaný priestor 75,5 m3 , počet státí pre bicykle v každom objekte 16 – 28 ks, predpokladané náklady: 312 395,69 €.

Mohlo by Vás zaujímať
V Prešove sa začína jarné upratovanie
V rámci jarného upratovania bude v Prešove pristavených spolu 122 kusov veľkoobjemových kontajnerov. Prvý cyklus jarného upratovania sa začína 3. apríla 2024.
Prešov podporí zber kuchynského odpadu
Všetky prešovské domácnosti dostanú od mesta špeciálne vedierka na zber biologického kuchynského odpadu. Prešov chce takto podporiť triedenie biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu od zmesového komunálneho odpadu. Distribúcia 10-litrových vedierok začne už koncom februára.
Prešovská radnica bude svietiť v pestrých farbách
V posledný februárový deň si každoročne pripomíname Medzinárodný deň zriedkavých chorôb. Prešovská radnica a budova Mestskej galérie Caraffka budú preto 29. februára 2024 svietiť v pestrých farbách.
Prešovčania sa dočkajú nového mosta s cyklochodníkmi
V Prešove sa čoskoro odštartuje dlho očakávaná rekonštrukcia mosta na Lesíku delostrelcov. Do investičnej akcie sa v spolupráci púšťajú Prešovský samosprávny kraj ako správca mostného objektu a mesto Prešov, ktoré spravuje priľahlé lávky pre peších. Pôvodnú stavbu zo 60-tych rokoch nahradí nová moderná konštrukcia pre automobily, cyklistov i peších.
Navrhnite pamätihodnosť mesta Prešov na vybranú tému
Mesto Prešov vyhlasuje v súlade so Všeobecne záväzným nariadením mesta Prešov č. 2/2013 o evidencii pamätihodností mesta Prešov v znení Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov č.1/2016
Mestské zastupiteľstvo v Prešove posilní poslankyňa Zuzana Ondrejčáková
Do poslaneckej lavice v Mestskom zastupiteľstve mesta Prešov v apríli zasadne nová poslankyňa za VMČ 6 Zuzana Ondrejčáková. Nahradí Rudolfa Dupkalu, ktorému zanikol poslanecký mandát. U primátora mesta Prešov si už prevzala osvedčenie, slávnostný sľub zloží na aprílovom zasadnutí MsZ.
Mesto a Krajské múzeum deklarujú úzku spoluprácu
V pondelok 11. marca podpísali memorandum o spolupráci mesto Prešov a Krajské múzeum v Prešove. Deklarovali tak najmä vôľu na úzke partnerstvo pri budúcich expozíciách dejín Prešova. V roku 2024 by mali byť výsledkom tejto spolupráce minimálne dva dôležité projekty.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK