PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/16685/vychodniarska_stovka_preriedila_ultrabezcov.html

Východniarska stovka preriedila ultrabežcov

Na trať východniarskej stovky v tomto roku vyrazilo 74 ultrabežcov a sedem štafiet. Do cieľa náročnej trate ich došlo menej ako polovica.

Tretí ročník ultrabežeckého podujatia Východniarska stovka odštartoval o 6:00 ráno spod prešovskej Kalvárie. Na náročnú trať, dlhú takmer 130 km s prevýšením viac ako 6000 metrov sa vydalo 74 ultrabežcov a 7 štafetových družstiev zo Slovenska, Čiech, Maďarska, Poľska, Rakúska a Nemecka. Náročnosť trate ešte umocnilo mimoriadne teplé počasie, ktoré v tom čase panovalo. Do cieľa, ktorý bol na košickom kúpalisku Ryba Anička, nakoniec dorazilo iba 34 ultrabežcov a 6 štafiet. Viac ako polovica štartového poľa bola nútená preteky vzdať. Podľa vyjadrení účastníkov sa Východniarska stovka jednoznačne radí medzi najnáročnejšie ultrabehy na Slovensku. Napriek tomu si pretekári náročnú trať a organizáciu podujatia veľmi pochvaľovali, preto možno hodnotiť tento ročník ako vydarený.

Východniarska stovka sa postupne etabluje na domácej ale aj medzinárodnej ultrabežeckej scéne. Tento ročník bol súčasťou Slovenskej ultratrailovej ligy, Československej tisícovky a Československého pohára v ultra traile. Trať má navyše aj certifikáciu medzinárodnej asociácie ultra trailu ITRA a účastníci, ktorí dobehli do cieľa v 32 hodinovom limite dostali 5 kvalifikačných bodov pre preteky UTMB (Ultra Trail du Mont Blanc).

Organizácia podujatia bola bezproblémová, aj vďaka výraznej podpore mesta Prešov, s ktorým Východniarska stovka spolupracuje už od prvého ročníka.

Budúci, 4 ročník Východniarskej stovky sa uskutoční 4. – 5. augusta 2018.

 
16.8.2017 | Pridal: Redakcia PIS | Šport | čítané: 1404 krát