PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/16686/presovu_schvalili_4_miliony_eur.html

Prešovu schválili 4 milióny eur

Nenávratné finančné prostriedky (NFP) vo výške viac ako 4 mil. eur Prešov investuje do dopravnej infraštruktúry. Takmer dvoma miliónmi bol podporený projekt rekonštrukcie predstaničného priestoru, schválené sú aj štyri projekty cyklochodníkov.

Prestupný uzol Masarykova
Zmluva o čerpaní NFP na rekonštrukciu predstaničného priestoru na Masarykovej ulici je v týchto dňoch podpísaná. Práce na skrášlení vstupnej brány do Prešova plánuje mesto začať ešte v tomto roku, aktuálne sa pripravuje proces verejného obstarávania.

Projekt rekonštrukcie a modernizácie predstaničného priestoru rieši opravu pešieho podzemného podchodu, konštrukčných vrstiev a opatrenia na zvýšenie bezpečnosti chodcov a cyklistov), plánuje sa aj rekonštrukcia priestoru súvisiaceho s prestupným uzlom - bezbariérové rampy, schody, eskalátory, výťahy, vodiace línie pre zrakovo postihnutých, kamerový systém.

Ďalšou dôležitou stránkou projektu je rekonštrukcia zastávok a zastávkového priestoru vrátane prvkov drobnej infraštruktúry, ako aj zavedenie inteligentného informačného systému, softwérového aj hardwérového vybavenia a prepojenia informačného systému autobusovej, železničnej stanice so systémom mestskej hromadnej dopravy. To predpokladá aj vybudovanie inteligentných zastávok s prenosom údajov a hlasu.

Podpora cyklodopravy v Prešove
Navrhovaná výstavba cykloželezničky prechádza územím: Prešov – Dulova Ves – Kokošovce – Zlatá Baňa v celkovej dĺžke trasy 9 043 m. Schválená bola realizácia 1. etapy cyklotrasy v dĺžke 6,5 km v trase Prešov / Solivar – Kokošovce / Malý Muk. Z hľadiska šírkového usporiadania ide o asfaltový chodník pre cyklistov v celkovej šírke 3 m. Trasa cyklochodníka kopíruje historickú trasu bývalej lesnej železničky, neskôr pionierskej železničky.

Cyklochodník ul. Masarykova (medzi ul. Kuzmányho a ul. Hurbanistov)
Projekt sa týka dvoch samostatných jednosmerných cyklochodníkov, bez účasti peších. Súčasťou je tiež prekládka nástupnej plochy zastávky MHD pri Čiernom moste a čiastočná zmena usporiadania dopravy na miestnej komunikácii. Kryt chodníkov bude z červeného asfaltu, šírka je 1,25 m, ich celková dĺžka je 1 290 m.

Cyklocesta Mestská hala – Wilec hôrka
Mesto vybuduje časť novej cyklistickej cestičky pozdĺž rieky Torysa od komunikácie na ul. Pod Wilec hôrkou až po plánované pokračovanie prístupovej komunikácie v rámci protipovodňových opatrení okolo rieky Torysa. Šírka chodníka je 3 m, celková dĺžka je 270 m, kryt chodníka je naprojektovaný z asfaltobetónu. Navrhovaným priechodom pre cyklistov cez miestnu komunikáciu na ul. Pod Wilec hôrkou sa cyklocesta napája na lávku pre cyklistov cez Torysu zrealizovanou v rámci stavby pod investorstvom Slovenskej správy ciest. Cesta pôjde od lávky (od mosta Pod Wilec Hôrkou) smerom k mestskej hale a napojí sa na cyklocestu, ktorá bude vybudovaná ako súčasťou protipovodňových opatrení Slovenským vodohospodárskym podnikom. Cyklocesta tvorí súčasť medzinárodnej trasy Eurovelo 11.

Podpis zmlúv na získanie NFP na cyklodopravu z prvého kola je naplánovaný na september. Mesto Prešov plánuje v krátkom čase začať verejné obstarávania na stavebné práce a tiež ich realizáciu už tento rok.

Mesto sa zapojilo aj do II. kola výzvy s dvoma projektmi - Cyklochodník na Sekčovskej ulici, Kryté parkovacie zariadenia pre bicykle a pripravuje sa aj do III. kola s projektom Mlynský náhon (od Kúpeľnej ul. po PU). Pracuje sa aj na príprave ďalšieho cyklochodníka - Jesenná - IPZ a nové projekty budú zároveň súčasťou Plánu investičnej výstavby na rok 2018.

 
16.8.2017 | Pridal: Redakcia PIS | Mesto Prešov | čítané: 1593 krát