PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/16687/separaciou_za_ochranu_nasho_prostredia.html

Separáciou za ochranu nášho prostredia

Na prešovských uliciach pribudlo 50 kusov kontajnerov na triedený zber plastov. Zvýšiť efektívnosť separácie môžeme tiež tým, že nenecháme odvážať „vzduch“.

Technické služby mesta Prešov, a.s. v uplynulých dňoch rozmiestnili na 50 miestach kontajnery na triedený zber, konkrétne plasty. Tie boli rozmiestnené celoplošne po meste, na sídliskách i v okolí bytových domov blízko centra na základe požiadaviek obyvateľov i vlastného monitoringu pre dostatočné vybavenie každej mestskej časti kontajnermi na triedený zber.

Pre využite maximálnej kapacity kontajnerov a efektivity separácie odpadov by obyvatelia nemali zabúdať ani na zmenšenie objemu PET fľaše či plechovky jednoduchým stlačením či rozšliapnutím. Týmto jednoduchým úkonom sa dá zabrániť, aby sa nevyvážali kontajnery naplnené „vzduchom“, ale využila by sa maximálna kapacita nádoby na triedený zber.

Proces triedenia odpadu v meste Prešov zabezpečujú Technické služby mesta Prešov, a.s. už od 90. tych rokov, kedy bolo v rámci prešovských sídlisk rozmiestnených prvých 34 kontajnerov na triedený zber papiera a plastov. Postupne boli podmienky pre triedenie rozširované a zber doplnený o ďalšie komodity: sklo, kovy, viacvrstvové kombinované materiály a v rámci rodinných domov aj o zelený, biologicky rozložiteľný odpad. Súbežne bol v rámci komplexnej bytovej výstavby zavedený tzv. kontajnerový, v rámci individuálnej bytovej výstavby tzv. vrecový systém zberu odpadov. Aktuálne je v Prešove kontajnerov triedený zber 225 ks na papier, 228 ks na sklo, 287 ks na plasty a 197 ks VKM, spolu 937 ks kontajnerov.

Všetky ostatné triedené zbierané komodity = objemný, stavebný, nebezpečný odpad, autobatérie, oleje, olejové filtre, žiarivky, svietidlá, vyradené elektrické a elektronické zariadenia, penový polystyrén a textil vrátane papiera, plastov, skla, VKM+kovov a biologicky rozložiteľných odpadov (trávy, konáre, ovocie, lístie) môžu občania s trvalým pobytom na území mesta bezplatne odovzdať v rámci Zberných dvorov TSmP, a.s (Bajkalská 33, Jesenná ul. 3) v čase od 8.00 – 18.00 hod. (pondelok – sobota).

Technické služby mesta Prešov, a.s. zaznamenali výrazný progres v 1.polroku 2017 v porovnaní s rokom 2016 v množstvách vytriedených odpadov a cieľom je v nastavenom trende naďalej pokračovať.

Na prípadne otázky zodpovedajú odborní pracovníci na telefónnom čísle Prevádzky Odpadové hospodárstvo a všeobecná údržba t. č. 051/77 329 20 alebo na bezplatnej infolinke 0800 500 012, prípadne na e-mailovej adrese: haltmanova@tsmp.sk.

 
16.8.2017 | Pridal: Redakcia PIS | Mesto Prešov | čítané: 1108 krát