PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/16689/juraj_kukura_si_zahra_v_rodnom_presove.html

Juraj Kukura si zahrá v rodnom Prešove

Divadelnú hru Bratia Karamazovci v podaní pražského Činoherného klubu uvidia v stredu 6. septembra aj Prešovčania. Vo svojom rodnom meste sa v hlavnej úlohe predstaví Juraj Kukura.

Dostojevského román Bratia Karamazovci patrí k jeho najčastejšie spracovávaným dielam. Dramatizáciu, ktorú vytvorili herci pražského Činoherného klubu, uvidia v hosťovskom predstavení aj Prešovčania - na veľkej scéne Divadla Jonáša Záborského a bude jedným z mnohých kultúrnych príspevkov v rámci osláv 770. výročia prvej písomnej zmienky o Prešove.

„Rozhodne je to jedna z najsilnejších inscenácií tohto roku, ktorá je naviac plná výborných hereckých výkonov, “ skonštatoval vo svojom hodnotení Lukáš Křížek z Divadelných novín, v ktorých ankete sa táto hra stala divadelnou inscenáciou roku 2015.

Režisér Martin Čičvák príbeh pokrvnej vraždy otca Karamazova a jej fatálnych následkov na synov, zasadil do modernej doby. Charizmatický herec, prešovský rodák, Juraj Kukura v nej stvárnil práve despotického otca. Za svoj herecký výkon v tejto inscenácii získal prestížnu cenu Divadelních novin za najlepší herecký výkon sezóny 2014/2015, ktorá sa udeľuje v rámci všetkých divadelných žánrov. Okrem toho bol za postavu Fjodora Karamazova nominovaný na výročnú Cenu Thálie českej Hereckej asociácie a na Cenu divadelnej kritiky 2015, udeľovanej renomovaným českým časopisom Svět a divadlo.

 
18.8.2017 | Pridal: Redakcia PIS | Kultúra a voľný čas | čítané: 2718 krát