Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

20.ročník Pečovskonovoveského jarmoku

Pečovskonovoveský jarmok napíše už svoju 20-tu kapitolu a vedenie obce si pri príležitosti tohto výročia pripravilo pre návštevníkov viacero noviniek.

V predvečer jarmoku sa už tradične bude konať koncert na miestnom amfiteátri a o kultúrny program sa postará Ľudová Hudba Stanislava Baláža a kapela AMC Trio. Už tretí rok po sebe bude súčasťou program aj domáci hudobník, čo len ukazuje, že aj Pečovská Nová Ves je liaheň hudobných talentov. Starosta obce PhDr. Jaroslav Dujava zároveň ocení Cenou starostu obce jednotlivcov alebo a organizácie, ktoré prispeli k rozvoju obce. Mená laureátov sú utajené a verejnosť ich spozná až priamo pri oceňovaní.
Sobota sa začne omšou v kostole sv. Ondreja, ktorá bude spojená s poďakovaním za úrodu. Po nej sa slávnostný sprievod vyberie k amfiteátru kde bude slávnostné otvorenie jarmoku. Jarmok otvorí tohtoročná novinka, vystúpenie šermiarov, ktorí zvedú súboj o kľúče od obce. Okrem tohto súboja si šermiari pripravili aj program pre deti, ktoré budú zápasiť o ruku spanilej princeznej.
Ďalšou tohtoročnou novinkou je ukážka kováčskeho remesla, kováč bude priamo pred zrakom návštevníkov vyrábať podkovu, ktorou následne podkuje koníka. Aspoň čiastočne tak priblížime remeslo, ktoré boli v minulosťou bežnou súčasťou života na dedine.
Návštevníci budú môcť obdivovať aj ďalšie práce zručných majstrov a samozrejme k jarmoku patrí dobré jedlo. V babinej kuchni bude na ochutnávku pripravená obľúbená mačanka, nebudú chýbať ani sladké jedlá a grilované klobásky.
Jarmok však nebude iba o zábave ale aj o pomoci druhým ľuďom v podobe jarmočnej kvapky krvi.
Nebude chýbať ani tombola a program bude pokračovať aj neskoro večer kedy je na programe jarmočná zábava.
Jarmok sa prvýkrát presúva z Kostolnej ulice do areálu školy. Cieľom je vytvoriť jedno miesto, kde to žije remeslami, hudbou a dobrým jedlo, nakoľko sa po minulé roky kultúrny program konal na amfiteátri ale ukážka remesiel bola na Kostolnej ulici. Veríme, že podujatiu bude priať aj počasie a prinesieme návštevníkom neopakovateľné zážitky.

Mohlo by Vás zaujímať
Knižnica na (ne)roztrhanie: Audioknihy pre každého
PREŠOV – Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove naplánovala pre verejnosť v marci mimoriadne rozmanitý program. Čitatelia aj nečitatelia si budú môcť vybrať z kolekcie besied, workshopov, v ponuke bude i originálna výstava a vyhlásenie regionálnej súťaže. Do knižničných služieb pribudne aj plánovaná novinka – audioknihy.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK